Αυστηρές ανακοινώσεις από την ΟΕΝΓΕ για το οξύ πρόβλημα στην ψυχιατρική κλινική του Γ.Ν. Χανίων (και όχι μόνον) και για τους συλληφθέντες στην Καλαμάτα στις 6 Δεκέμβρη 2020.

Τις παραθέτουμε:

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

Αθήνα 10 Ιανουαρίου 2024

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση ιατρικής υποστελέχωσης που έχει ήδη οδηγήσει σε λειτουργική κατάρρευση την Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων και που απειλεί να οδηγήσει άμεσα σε λειτουργική κατάρρευση τις δημόσιες Ψυχιατρικές υπηρεσίες ολόκληρης της Κρήτης.

Με δύο (2) μόνο ειδικευμένους γιατρούς να έχουν απομείνει στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων και με τον έναν από αυτούς με πρόβλημα υγείας σε αναρρωτική άδεια ως τέλος Ιανουαρίου, η λειτουργία της κλινικής πλέον καθίσταται αδύνατη καθώς ο ένας και μοναδικός ειδικευμένος γιατρός πρέπει να εφημερεύει καθημερινά επί 30 ημέρες για να καλύπτει τόσο τους νοσηλευόμενους (18 – 20 σε μόνιμη βάση) όσο και τα επείγοντα περιστατικά.

Είναι εξοργιστική η στάση της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας: καμία θέση δεν προκηρύχθηκε με τις τελευταίες προκηρύξεις του Νοεμβρίου, ενώ καθυστερεί ακόμα ο διορισμός συναδέλφου από προηγούμενη προκήρυξη παρά το ότι η διαδικασία επιλογής έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Είναι εξοργιστική η στάση όλων των αρμοδίων καθώς δεν έχουν ανταποκριθεί στο αυτονόητο αίτημα του μοναδικού ειδικευμένου Ψυχιάτρου να σταματήσουν επί του παρόντος οι νέες εισαγωγές ασθενών και να μην διακομίζονται εκεί ασθενείς με εισαγγελική εντολή ακούσιας (υποχρεωτικής) νοσηλείας.

Αυτονόητα αυτή η απαράδεκτη κατάσταση θίγει καίρια και την εκπαίδευση των ειδικευόμενων της Ψυχιατρικής, εξωθώντας τους σε παραίτηση από το νοσοκομείο Χανίων.

Δεν αποτελεί λύση η πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς να εφημερεύουν με “μπλοκάκι”. Επίσης δεν αποτελεί λύση ούτε η αναγκαστική μετακίνηση συναδέλφων από Κέντρα Ψυχικής Υγείας γιατί και αυτά είναι υποστελεχωμένα και η αναστολή λειτουργίας τους στερεί τον πληθυσμό από την Πρωτοβάθμια Ψυχιατρική Φροντίδα Υγείας, κάτι που μοιραία θα στέλνει ακόμα περισσότερους ασθενείς στο νοσοκομείο.

Απαιτούμε την κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμους ειδικευμένους γιατρούς.

Απαιτούμε να μην διακομίζονται στην Ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων ασθενείς με εισαγγελική εντολή ακούσιας νοσηλείας και γενικά να μην γίνονται νέες εισαγωγές προς νοσηλεία μέχρι την ενίσχυση του τμήματος με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.

Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΝΓΕ

*********

Ψήφισμα συμπαράστασης στους συλληφθέντες στην Καλαμάτα στις 6 Δεκέμβρη 2020

Η ΟΕΝΓΕ εκφράζει τη συμπαράστασή της στους Γιακουμή Στάθη, Κάρτσωνα Σταύρο και Δονάτο Νίκο, μέλη της αντιφασιστικής κίνησης Καλαμάτας και συλληφθέντες στις 6 Δεκέμβρη 2020 στην Καλαμάτα, οι οποίοι δικάζονται στις 24 Γενάρη του 2024.

Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και το όργιο της αστυνομικής αυθαιρεσίας ενάντια στον κόσμο που βρέθηκε στην Κεντρική Πλατεία για να διαδηλώσει για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα δημόσιας υγείας. Οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν εντελώς αναίτια σε επιθέσεις στους παρευρισκόμενους, κάνοντας 3 προσαγωγές αγωνιστών οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις!

Η κυβέρνηση με πρόφαση την πανδημία απαγορεύοντας τη συνάθροιση «άνω των τριών», όπως είχε πράξει και στις 17 Νοέμβρη του ίδιου χρόνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου αλλά και στις 26 του ίδιου μήνα στην πανεργατική απεργία, επιτέθηκε συστηματικά σε εκείνα τα συνταγματικά δικαιώματα που την ενοχλούν και την εμποδίζουν να ξεδιπλώσει ανενόχλητη την αντεργατική και αντικοινωνική της ατζέντα: στη συνάθροιση, τη διαδήλωση, τη συνδικαλιστική ελευθερία και γενικότερα στα δικαιώματα μας που έχουν κατακτηθεί με τους αγώνες των εργαζομένων ως ελάχιστα όπλα απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Την εποχή της πανδημίας ζήσαμε στιγμές παραφροσύνης με απαγορεύσεις κινητοποιήσεων αλλά ελεύθερη συνάθροιση στις εκκλησιαστικές εκδηλώσεις.

Με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική έκανε ξεκάθαρο πως όσοι και όσες αγωνίζονται ενάντια σε αυτή, υπερασπιζόμενοι/ες τα δημοκρατικά δικαιώματα, τις ελευθερίες του λαού, όχι μόνο σε συνθήκες πανδημίας αλλά και στο διηνεκές, θα καταστέλλονται με τον σκληρότερο τρόπο. Οι προσαγωγές και η αστυνομική βία είναι κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών. Μιας πολιτικής που νομοθετεί την απαγόρευση των διαδηλώσεων, δια του «περιορισμού τους», που χτυπάει την απεργία και τον ελεύθερο συνδικαλισμό μέσω του νόμου Χατζηδάκη. Για να υποχρεώσουν το λαό να αποδεχτεί την φτώχεια, την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα. Για να αποδεχτεί να είναι πανάκριβο το ρεύμα, το νερό, τα βασικά είδη ανάγκης.

Η υπεράσπιση στο δικαίωμα στην πολιτική δράση, η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την κινητοποίηση, είναι υπόθεση όλων μας! Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει η ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής δράσης.

Απαιτούμε:

  • Να αθωωθούν όλοι οι αγωνιστές!
  • Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη διαδήλωση, την κινητοποίηση, την απεργία και την πολιτική δράση!
  • Η τρομοκρατία δεν θα περάσει του λαού η πάλη θα τη σπάσει!

Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΕΝΓΕ

*φωτογραφία αρχείου

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το