Χρήστος Καλλιμάνης

Αρκετά ερωτήματα προκύπτουν από τις καταγγελίες κατοίκων της περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί στον κεντρικό λόφο της Αθήνας, την ώρα που τα μονοπάτια και οι διαδρομές του θυμίζουν πυριτιδαποθήκη εν μέσω αυξημένου συναγερμού για πυρκαγιές.

Εδώ και αρκετούς μήνες κάτοικοι, φορείς και οργανισμοί έχουν εκπέμψει σήμα κινδύνου για τον λόφο του Λυκαβηττού με λάθη, αυθαιρεσίες και τεράστια κενά πυρασφάλειας, όμως καταγγελίες των τελευταίων ημερών δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά.

Την ώρα που ο κεντρικός λόφος της Αθήνας σε πολλά σημεία του παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με τα μονοπάτια και τις διαδρομές του να είναι πυριτιδαποθήκες με πευκοβελόνες και άπειρα μικρά ξερά κλαδιά, τώρα, στον δρόμο προς την κορυφή έκαναν την εμφάνισή τους και… οδοφράγματα.

Φωτογραφία από τον Λυκαβηττό, τραβηγμένη στις 6 Ιουνίου. Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.
Φωτογραφία τραβηγμένη την Δευτέρα 4 Ιουλίου Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.

Σύμφωνα με καταγγελία κατοίκων, τις προηγούμενες ημέρες, αν και η γενική πρόσβαση προς τον Λυκαβηττό ήταν ανοιχτή, στα δύο σημεία που οδηγούν στην κορυφή με τα πόδια (βλ. σχετική εικόνα) έκαναν την εμφάνισή τους οδοφράγματα. 

Σημεία πρόσβασης στην κορυφή του λόφου

Την ίδια ώρα όσοι είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τελεφερίκ μπορούσαν άνετα να βρεθούν στην κορυφή, στο σημείο, δηλαδή που είναι η εκκλησία και τα καταστήματα, αλλά όχι να περπατήσουν στα μονοπάτια.

Μπλόκα στον Λυκαβηττό Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.
Μπλόκα στον Λυκαβηττό
Μπλόκα στον Λυκαβηττό Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.
Μπλόκα στον Λυκαβηττό Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.

Κάτοικοι της περιοχής, στην προσπάθειά τους να φτάσουν με τα πόδια στο σημείο βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα οδοφράγματα, αλλά και με υπάλληλο που κατά δήλωσή του ήταν προσωπικό ασφάλειας και επιφορτισμένος με την «ευθύνη» να μην αφήνει τον κόσμο να περνά από το σημείο. Σε ερώτηση εάν έχει βρεθεί εκεί από τον δήμο και για το ποιος ευθύνεται για την συγκεκριμένη κατάσταση, ο άνδρας αυτός απάντησε ότι έχει κληθεί από το μαγαζί και πως για περισσότερες λεπτομέρειες να ρωτήσουν στο κατάστημα.

Οι κάτοικοι μίλησαν και με έναν άνδρα, ο οποίος, χωρίς να αναφέρει την ιδιότητά του, υποστήριξε ότι τα οδοφράγματα τα έχει βάλει ο δήμος, αλλά δεν έδειχνε ιδιαίτερα διατεθειμένος να δώσει περαιτέρω απαντήσεις, παρά μόνο να ξεφορτωθεί τους «ενοχλητικούς» πολίτες.

Δεδομένου ότι, όπως καταγράφουν και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, ο λόφος του Λυκαβηττού είναι εδώ και μήνες γεμάτος ξυλαράκια από τις προχειροδουλειές κοπής δέντρων και του ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση παρατεταμένου συναγερμού καλό είναι να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα:

  • Ποιος, ποιοι ή ποια υπηρεσία είναι που αποφασίσει να βάλει οδοφράγματα σε συγκεκριμένα σημεία ενός ελεύθερου και δημόσιου χώρου; Είναι απόφαση στο πλαίσιο της πυρασφάλειας ή πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία;
     
  • Ποιοι είναι εκείνοι που δίνουν τη δικαιοδοσία σε άτομα με θολές ιδιότητες να αστυνομεύουν τα σημεία και να διώχνουν τους πολίτες από τα μονοπάτια;
     
  • Ποια είναι η πολιτική εκείνη περί πυρασφάλειας που απαγορεύει στους πολίτες την πρόσβαση σε έναν ελεύθερο, δημόσιο χώρο την ώρα που ο αυτός παραμένει ακαθάριστος και γεμάτος ξεραμένη, εύφλεκτη ύλη;
     
  • Τελικά η κορυφή του λόφου για ποιους είναι προσβάσιμη; Για όλους τους πολίτες όπως επιβάλλεται για έναν ελεύθερο και δημόσιο χώρο πρασίνου και αναψυχής ή μόνο για εκείνους που έχουν να πληρώσουν το τελεφερίκ και να μεταφερθούν αυτομάτως σε συγκεκριμένο σημείο για γραφικές φωτογραφίες και κατανάλωση στο κατάστημα της περιοχής;
Η κατάσταση στον λόφο όπως καταγράφεται σε φωτογραφία τραβηγμένη την Δευτέρα 4 Ιουλίου Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.
Φωτογραφία τραβηγμένη στις 6 Ιουνίου
Φωτογραφίες που έστειλαν κάτοικοι στην Εφ.Συν.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το