Εκπαιδευτικοί: Συνταξιοδοτικός οδηγός για το 2021

Οδηγός συνταξιοδότησης για τους εκπαιδευτικούς μετά την αιφνιδιαστική τροπολογία Κεραμέως – Όλες οι χρηστικές πληροφορίες

Με μια αιφνιδιαστική και ομολογουμένως ανεξήγητη απόφαση, η υπουργός Παιδείας πέρασε τροπολογία στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, με την οποία αλλάζει για φέτος τις ημερομηνίες υποβολής των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών, τις επισπεύδει κατά πολύ και προσθέτει μεγαλύτερη πίεση στην ήδη υπάρχουσα αγωνία των εκπαιδευτικών για την απόφασή τους σχετικά με το αν θα αποχωρήσουν φέτος ή όχι για να λάβουν σύνταξη. Επειδή μετά από αυτήν την εξέλιξη, τα ερωτήματα είναι πολλά , θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε να δώσουμε, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, όσες περισσότερες χρηστικές πληροφορίες μπορούμε για να βοηθήσουμε στην λήψη της απόφασης για συνταξιοδότηση:

1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ

Με βάση τα όσα προβλέπει η νέα ρύθμιση, με την οποία τροποποιείται το αρ.4 του νόμου 3687/2008, για το 2021 οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι και την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την πάροδο είκοσι (20) ημερών από την έναρξη ισχύος του νόμου που ψηφίστηκε.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτο: Μέσα στις επόμενες μέρες, ο νόμος θα εκδοθεί και θα λάβει αριθμό ΦΕΚ, η ημεροχρονολογία του οποίου σηματοδοτεί και την έναρξη ισχύος του. Εάν για παράδειγμα ο νόμος δημοσιευτεί στο ΦΕΚ στις 15.2.2021, τότε ο χρόνος τρέχει από τις 16 Φλεβάρη και το 20ήμερο παρέρχεται στις 7 Μαρτίου και η τελευταία μέρα υποβολής των παραιτήσεων θα είναι η Δευτέρα, 8 Μαρτίου, η οποία είναι εργάσιμη. Σε διαφορετική περίπτωση. Εάν το 20 ήμερο παρέρχεται Παρασκευή, ή Σάββατο, η τελευταία μέρα υποβολής θα είναι στην αμέσως επόμενη εργάσιμη κοκ.

Είναι αντιληπτό ότι αυτό επιφέρει μια αναστάτωση σε όσους σκόπευαν να μελετήσουν το ενδεχόμενο συνταξιοδότησής τους λίγο πριν τον Απρίλη, αλλά αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι, ότι δεν παύει να ισχύει η δυνατότητα να υποβάλουν την παραίτησή τους και να έχουν ένα μήνα να το σκεφτούν και να το μελετήσουν ενδελεχώς , αφού τους δίνεται το περιθώριο του ενός μηνός από την ημερομηνία υποβολής της παραίτησης, για να την ανακαλέσουν , εάν αλλάξουν απόφαση.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν είστε σίγουροι για την απόφασή σας να αποχωρήσετε φέτος , αυτό που θα προτείναμε να κάνετε είναι να υποβάλετε παραίτηση, όσο πιο αργά γίνεται ( ακόμα την τελευταία μέρα υποβολής) και να αξιοποιήσετε τον επόμενο μήνα μελετώντας την συνταξιοδοτική σας περίπτωση). Μετά τις παραιτήσεις άλλωστε θα είμαστε μαζί σας με διάφορες ενημερώσεις ακομα και σε live streaming, προσπαθώντας να σας βοηθήσουμε να διευκρινίσετε τα ζητήματα που σας απασχολούν.

2. ΤΡΟΠΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ: ΠΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

-Με διατάξεις 25ετίας και όρια ηλικίας.

-Με 35ετία, 36ετία η 37ετία με θεμελίωση το 2010, 2011 και 2012.

-Με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας και με 37ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας τα για τους πριν και μετά το 1983 ασφαλισμένους στο Δημόσιο αντίστοιχα.

-Συνταξιοδότηση ως γονέας ανηλίκου με θεμελίωση το 2010, 2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.

-Συνταξιοδότηση ως τρίτεκνος με θεμελίωση το 2010,2011 και 2012 για τις μητέρες και 2011 και 2012 για τους πατέρες.

-62 ηλικιακά έτη και 40 χρόνια ασφάλισης.

-67 ηλικιακά έτη και 15 χρόνια ασφάλισης.

– Μειωμένη σύνταξη για γυναίκες από τα 55 με 25ετία το 2010

-Μειωμένη σύνταξη για άνδρες και γυναίκες από τα 56 με 25ετία το 2011 και από τα 58 με 25ετία το 2012.

ΠΩΣ ΘΕΜΕΛΙΩΝΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 55 ετών για τους πριν το 1983 στο Δημόσιο και 30 έτη υπηρεσίας και ηλικία 60 ετών για τους μετά το 1983 στο Δημόσιο με 25ετία μέχρι 31-12-2010.

3. ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2022 ΚΑΙ ΜΕΤΑ.

Το θέμα αυτό είναι και αυτό που απασχολεί τους περισσότερους, καθώς πολλά ακούγονται εδώ και καιρό και έχει δημιουργηθεί σημαντική ανασφάλεια στους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Η άποψή μου όπως έχει διατυπωθεί εδώ και καιρό είναι αυτή: Για το ζήτημα δεν μπορούμε να μιλάμε, χρησιμοποιώντας προβλέψεις, οι οποίες δεν βασίζονται στα δεδομένα που έχουμε στην διάθεσή μας αυτήν την στιγμή. Αυτό που ισχύει λοιπόν είναι ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει δηλώσει ρητώς ότι θεμελιωμένα δικαιώματα σε συγκεκριμένα όρια ηλικίας μπορούν να ασκηθούν και μετά το 2022.

Υπογραμμίζω επίσης ότι για να αλλάξουν τα θεμελιωμένα όρια ηλικίας, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος που να αλλάζει τα όρια ηλικίας. Επομένως, μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, εξακολουθούν να ισχύουν τα παραπάνω αναφερόμενα.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, εκπαιδευτικός που είναι 59 ετών και συμπλήρωσε την 35ετία το 2020 και με αυτόν τον τρόπο βγαίνει στα 61 του έτη, θα μπορέσει με βάση τα παραπάνω να αποχωρήσει με πλήρη σύνταξη και μέσα στο 2023, όταν κλείσει τα 61 και όχι να περιμένει τα 62.

Αυτή είναι ακριβώς η έννοια της θεμελίωσης δικαιώματος με βάση και τους Πίνακες με τα όρια ηλικίας που επέφεραν τις τελευταίες αυξήσεις στις ηλικίες τον Αύγουστο του 2015 και σύμφωνα με το κοινωνικοασφαλιστικό δίκαιο, το θεμελιωμένο δικαίωμα ασκείται οποτεδήποτε.

4. ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

-Ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης και το όριο ηλικίας θα πρέπει να συμπληρώνονται μέχρι 31.8.2021, διότι ακριβώς τότε διακόπτεται ο ασφαλιστικός και μισθολογικός δεσμός του εκπαιδευτικού με το Δημόσιο.

– Με τον ίδιο τρόπο που θεμελιώνει δικαίωμα κανείς για κύρια σύνταξη, πρέπει να θεμελιώνει δικαίωμα και για επικουρική σύνταξη. Δηλαδή, σε περίπτωση που χρειάζεται να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την κύρια , θα πρέπει να κάνει το ίδιο και για την επικουρική. Συνήθως μάλιστα, εάν έχει προ του διορισμού, διαδοχική ασφάλιση με ένσημα/ μέρες ασφάλισης που δεν είχαν εισφορά για επικουρικό, θα πρέπει να καλύψει με εξαγορά και αυτόν τον χρόνο. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάρει είτε μειωμένη επικουρική, είτε αργότερα σε σχέση με την κύρια.

– Τα πλασματικά έτη στην κύρια σύνταξη αποπληρώνονται με παρακράτηση από τα αναδρομικά την σύνταξης και όσα δεν έχον εξοφληθεί με δόσεις κάθε μήνα, μέχρι εξοφλήσεως.

– Ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης, τα ποσοστά αναπλήρωσης, για 30 και πάνω συντάξιμα χρόνια, όντως βελτιώθηκαν οριακά με τον νόμο 4670/2020 και βλέπουμε από την εμπειρία μας ότι μεγαλύτερη ανταπόδοση αποφέρουν σε σχέση με τα παλαιά του νόμου 4387/2016 από τα 35 έως τα 40 χρόνια ασφάλισης.

– Η αίτηση απονομής και η υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνονται με ευθύνη του ίδιου του εκπαιδευτικού αφού έχει οριστικοποιηθεί η παραίτησή του και πριν φύγει ο φάκελός του για το τέως Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , νυν Τομέα Συντάξεων Δημοσίου του e- ΕΦΚΑ. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή κατά την συμπλήρωση γιατί εκεί εξειδικεύουμε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις με τις οποίες θεωρούμε ότι θεμελιώνουμε συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το