H ΛΑΡΚΟ, αυτή η μεγάλη μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία παράγωγης σιδηρονικελίου, έρχεται κατά καιρούς πάντα στην επικαιρότητα είτε για το σακάτεμα και τους θανάτους εργαζόμενων (όπως έγινε πρόσφατα με τον τραυματισμό τεσσάρων εργατών), είτε για τους αγώνες των εργατών της, είτε για τη ρύπανση του περιβάλλοντος, για την κακοδιαχείριση κ.α.

Τώρα είναι στην επικαιρότητα με αφορμή την αποστολή από τη ΔΕΗ εξώδικου με το οποίο διεκδικεί οφειλές εκατομμυρίων ευρώ, προειδοποιώντας την με διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΛΑΡΚΟ, της οποίας η ΔΕΗ είναι βασικός μέτοχος, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σιδηρονικελίου στην Ευρώπη και ένας από τους πέντε μεγαλύτερους παραγωγούς παγκοσμίως. Το 55% των μετοχών της έχει μεταβιβασθεί από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ και πλέον στο Υπερταμείο, το 33.4% των μετοχών κατέχει η Εθνική Τράπεζα και το 11,4% η ΔΕΗ.

Σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία ως αποτέλεσμα της διαχρονικής κακοδιαχείρισης, της ρεμούλας, των σκανδάλων και της τεχνολογικής απαξίωσης. Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μιλάει για ανάπτυξη, την ίδια ώρα εγκαταλείπει τη ΛΑΡΚΟ που οδεύει είτε στο κλείσιμο είτε στην εκποίηση κάτω από το βάρος των χρεών αλλά και των προστίμων που έχει επιβάλει η ΕΕ με το πρόσχημα των “κρατικών ενισχύσεων”.

Το εξώδικο της ΔΕΗ ίσως σηματοδοτεί την εκκίνηση αυτής της διαδικασίας για την εταιρεία, η οποία συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών μνηστήρων.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ πρέπει να κατανοήσουν ότι το μέλλον της εργασίας τους θα διαφυλαχθεί με τους αγώνες τους. Πρέπει να πιέσουν τα σωματεία τους σε αγωνιστική κατεύθυνση, ενάντια στη συνθηκολόγηση και την υποταγή στα σχέδια της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που είναι βασικοί υπεύθυνοι για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η εταιρεία.

πηγή: εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το