ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας και των απολύσεων κόντρα στις Συμφωνίες υποτέλειας με ΗΠΑ και Γαλλία

Με μια εντελώς παραπλανητική προπαγάνδα που την αναπαράγουν σε χορωδία τα μεγάλα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει την πολιτική της φτώχειας και της τρομοκρατίας για τον ελληνικό λαό και των προκλητικών παροχών προς την οικονομική ολιγαρχία. Την πολιτική της εθνικής υποτέλειας που εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα μας στα πολεμικά και επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου σαν τις πυρκαγιές το καλοκαίρι, οι οποίες -με ευθύνη της πολιτικής της- άφησαν πίσω τους ένα κατάμαυρο τοπίο, με κατεστραμμένο το βιος των ανθρώπων και το φυσικό πλούτο της χώρας μας. Κατακαίει εργασιακά δικαιώματα, κοινωνικά δικαιώματα, δημοκρατικά δικαιώματα, πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Ρίχνει στην πυρά το δικαίωμα στη δουλειά νομοθετώντας διευκολύνσεις για τους εργοδότες να κάνουν απολύσεις, θεσπίζοντας μαζικές αναστολές εργασίας, χρησιμοποιώντας ακόμα και τον εμβολιασμό σα μέσο επιβολής τους. Ασκεί οικονομική πολιτική που έχει σαν αποτέλεσμα πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι να φυτοζωούν στην ανεργία και επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες στη μισοανεργία (μερική, προσωρινή απασχόληση και υποαπασχόληση).

Προωθεί ένα νομικό πλαίσιο τσακίσματος των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, πρώτα απ’ όλα τον αντεργατικό-αντισυνδικαλιστικό νόμο των απλήρωτων υπερωριών, της διεύρυνσης της ελαστικής εργατικής απασχόλησης, του χτυπήματος της εξαρτημένης σχέσης εργασίας και των συλλογικών συμβάσεων, της αύξησης του κρατικού έλεγχου στα εργατικά συνδικάτα και της αποδυνάμωσης της λειτουργίας τους, του ασφυκτικού περιορισμού και της απαγόρευσης της άσκησης του δικαιώματος τη απεργίας. Ενισχύει ένα επαχθές καθεστώς λεηλασίας του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος, με την καθήλωση των μισθών και συντάξεων και βαριά φορομπηκτικά μέτρα, το οποίο τώρα δέχεται ένα ακόμη σαρωτικό πλήγμα από το κύμα της ακρίβειας και τις μεγάλες ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που προκαλεί η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της «απελευθέρωσης των τιμών και των αγορών» μέσα σε συνθήκες οξυμένου καπιταλιστικού ανταγωνισμού και έντασης της καπιταλιστικής κρίσης. Στραγγαλίζει δημοκρατικά δικαιώματα και εντείνει την αστυνομική καταστολή και τρομοκρατία, έχοντας ψηφίσει νόμους απαγόρευσης και περιορισμού των διαδηλώσεων, εγκατάστασης της αστυνομίας στα πανεπιστήμια κ.ά. Επιτίθεται στο δημόσιο σύστημα υγείας και κάνει εγκληματική διαχείριση της αντιμετώπισης της πανδημίας, επειδή δεν θέλει να το ενισχύσει. Μειώνει κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ, αρνείται να προσλάβει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία, παρά τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν, και προκλητικά αναγγέλλει κλείσιμο νοσοκομείων και «νέο ΕΣΥ» που «δεν είναι απαραίτητο να είναι κρατικό». Ενισχύει τους αποκλεισμούς στη μόρφωση θεσπίζοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια -που πέταξε εκτός ανωτάτης εκπαίδευσης δεκάδες χιλιάδες νέους- και εφαρμόζοντας μέτρα υπόσκαψης του δημόσιου σχολείου (υποχρηματοδότηση και «αυτονομία» του σχολείου, «αξιολόγηση» εκπαιδευτικών κ.ά.). Αδιαφορεί για την κοινωνική προστασία, με συνέπεια ολόκληρες περιοχές να εγκαταλείπονται απροστάτευτες στο έλεος των πυρκαγιών, οι σεισμόπληκτοι και οι πυρόπληκτοι να εμπαίζονται και να μένουν αβοήθητοι από το κράτος στην αποκατάσταση των ζημιών τους, αθωράκιστοι μπροστά σε νέες φυσικές καταστροφές, όπως συμβαίνει τώρα με τους πυρόπληκτους στη Εύβοια, τους σεισμοπληκτους στη Θεσσαλία και στην Κρήτη. Εκποιεί με ευτελές αντίτιμο τις πιο σημαντικές δημόσιες υποδομές και επιχειρήσεις της χώρας, όπως τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΤΑ, εθνικές οδούς, όπως η Εγναντία, λιμάνια κ.ά., αλλά και προωθεί την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών της ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας.

Πάνω σε αυτά τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, πάνω σε «πτώματα» εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, πάνω στη στέρηση δημόσιων κοινωνικών δικαιωμάτων και υπηρεσιών, πάνω στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου στο μεγάλο ξένο και ντόπιο ιδιωτικό κεφάλαιο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει να θεμελιώσει την «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την «ανάπτυξη» που διατυμπανίζει. Αυτά, μαζί με τη χρηματοδότηση «μεγάλων επενδύσεων» από το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», τα παρουσιάζει σα «μεγάλη ευκαιρία», όχι βέβαια για τον ελληνικό λαό αλλά για τους μεγάλους «επενδυτές», το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο που θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν τα κέρδη τους απομυζώντας και εκμεταλλευόμενοι ληστρικότερα τους εργαζόμενους και τον πλούτο της χώρας.

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ σπρώχνει τον ελληνικό λαό πιο βαθιά στο οικονομικό βάραθρο και ταυτόχρονα προκαλεί αιμορραγία στην οικονομία της χώρας με το μεγάλωμα του χρέους της στους ξένους δανειστές της ιμπεριαλιστικής Δύσης αλλά και με τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες που καταβάλλει στο ΝΑΤΟ και για την αγορά πολεμικών εξοπλισμών από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Με τελευταία αυτή της αγοράς γαλλικών αεροπλάνων και φρεγατών, που επισφραγίστηκε με μια «αναβαθμισμένη» συμφωνία «συνεργασίας στην άμυνα και ασφάλεια» με τη Γαλλία, η οποία προσδένει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά στρατιωτικά σχέδια της Γαλλίας και ταυτόχρονα παραχωρεί υποδομές και θαλάσσιες περιοχές και λιμάνια για χρήση από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρεί και στη διεύρυνση της χρονικής διάρκειας της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις και της επέκτασης των περιοχών που μπορούν να χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αθήνα, επίσης, διακήρυξε την πρόθεσή της να θέσει την Ελλάδα στη διάθεση των στρατιωτικών και πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ, που αποβλέπουν στην ανάπτυξη των στρατευμάτων του και πολεμικών σχεδίων του ΝΑΤΟ για την αποτροπή της ανόδου της παγκόσμιας δύναμης της Κίνας και της επιρροής της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέποντας τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σε παράρτημα των διεθνών ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Γαλλίας, καθιστώντας το έδαφος, τις θάλασσες και τον αέρα της Ελλάδας σε βάση, ορμητήριο, πεδίο ασκήσεων και διέλευσης αμερικάνικων, ΝΑΤΟϊκών και Γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων, εναποθέτοντας την εξωτερική πολιτική και τη στήριξη των «εθνικών θεμάτων» στην «προστασία» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Γαλλίας δυναμώνει την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας και οδηγεί τη χώρα μας σε μια διπλά επικίνδυνη πορεία: Την εγκλωβίζει σε ρόλο εξαρτήματος των παγκόσμιων επιθετικών σχεδιασμών τους οι οποίοι, καθώς οξύνεται ο διεθνής ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη και μπορούν να σύρουν την Ελλάδα σε πολεμικές εμπλοκές. Ταυτόχρονα θέτει την εξωτερική και αμυντική πολιτική της κάτω από την εποπτεία και την εξαρτά από τις «διευθετήσεις» και τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστικών και επιθετικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Γαλλίας, με συνέπειες απρόβλεπτες και επώδυνες στην αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων της και των σχέσεών της με άλλα κράτη.

Ενάντια σε αυτή τη σκληρά αντιλαϊκή πολιτική τής φτώχειας, του εργασιακού μεσαίωνα, της ακρίβειας, της αφαίρεσης κοινωνικών δικαιωμάτων και της κατάπνιξης συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ενάντια στην πολιτική της εθνικής υποτέλειας, που πολλαπλασιάζει τα ξένα οικονομικά δεσμά που τυλίγουν την χώρα μας και την κάνει στρατιωτικό εξάρτημα των επικίνδυνων φιλοπόλεμων σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η εργατική τάξη και ο ελληνικός λαός είναι ανάγκη να δυναμώσουν την αντίστασή τους.

Να ξεδιπλώσουν τον μαζικό, τον πανεργατικό – παλλαϊκό αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την απόκρουση και ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής. Να ενισχύσουν τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα τους για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα στρατιωτικά επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και να απαιτήσουν να φύγουν οι αμερικάνικες βάσεις και όλα τα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟϊκά και Γαλλικά στρατεύματα από την Ελλάδα, την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το Μ-Λ ΚΚΕ για να ανταποκριθεί σε αυτήν την ανάγκη ξεκινά πανελλαδική καμπάνια στην Αθήνα και την επαρχία με εξορμήσεις, διακίνηση αφίσας και ανακοινώσεων. Με στόχο την αποκάλυψη, την καταγγελία των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης, την ενίσχυση του πανεργατικού – παλλαϊκού αγώνα για την απόκρουσή τους, την οργάνωση αντιϊμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στις νέες στρατιωτικές συμφωνίες της κυβέρνησης.

Από το Ηράκλειο Κρήτης, την Ικαρία, τα Γιάννενα, την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα ως τη Βέροια και τη Θεσσαλονίκη, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία και την Αχαΐα, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της νεολαίας με αγωνιστικό παλμό θα βρεθούν ξανά στο δρόμο του αγώνα δίπλα στους εργαζόμενους για να προπαγανδίσουν και να παλέψουν τα εργατικά αιτήματα και τους στόχους πάλης του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, με την αγωνιστική παρουσία τους σε συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις με την προκήρυξη, με πανό, αφίσες και τρικάκια.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το