Περισσότεροι από 75.000 εργαζόμενοι σε έξι πολιτείες προχώρησαν σε απεργία
Η τριήμερη απεργία αναμένεται να κλείσει μη απαραίτητες υπηρεσίες

Περισσότεροι από 75.000 εργαζόμενοι της Kaiser Permanente ξεκίνησαν απεργία την Τετάρτη το πρωί, απειλώντας να διακόψουν τη λειτουργία ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ.

Η τριήμερη απεργία θα μπορούσε να διακόψει τις υπηρεσίες για σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε τουλάχιστον 12 πολιτείες. Αναμένεται να κλείσει μη απαραίτητες υπηρεσίες, όπως επισκέψεις ρουτίνας σε γιατρούς, καθώς οι τεχνικοί ακτινολογίας, οι τεχνικοί φαρμακείων, οι βοηθοί οδοντιάτρων, οι οπτομέτρες και εκατοντάδες άλλου είδους προσωπικό υποστήριξης θα απεργήσει. Τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέσω ενός συνδυασμού επανατοποθετήσεων προσωπικού και εργαζομένων αντικατάστασης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Απεργιακές κινητοποιήσεις άρχισαν να γίνονται στα νοσοκομεία Kaiser Permanente και στα κτίρια ιατρικών γραφείων σε όλη τη χώρα, ξεκινώντας με έναν μικρό αριθμό εργαζομένων στη Βιρτζίνια, στο Μέριλαντ, ενώ ακολούθησαν εργάτες στην Καλιφόρνια, στο Όρεγκον, στην πολιτεία της Ουάσιγκτον και στο Κολοράντο.

Σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς περιορισμούς για τα συνδικάτα υγειονομικής περίθαλψης, τα μέλη θα πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά ακόμα και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έως τις 7 Οκτωβρίου. Το συνδικάτο είπε ότι θα μπορούσε να προγραμματίσει πρόσθετες απεργίες αργότερα.

Τα συνδικάτα και η διοίκηση παρέμειναν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το πρωί της Τετάρτης αφού εργάστηκαν όλη τη νύχτα, αλλά οι δύο πλευρές διαφώνησαν σχετικά με το εάν μια συμφωνία ήταν εφικτή. Ο Συνασπισμός των Συνδικάτων στην Kaiser Permanente είπε ότι οι δύο πλευρές απείχαν πολύ. Η Kaiser Permanente έδωσε μια πιο ρόδινη εικόνα, λέγοντας ότι κατέληξαν σε συμφωνίες για ορισμένα μέτρα.

Η απεργία δείχνει πώς η ένταση μεταξύ των εταιρειών υγειονομικής περίθαλψης και των εργαζομένων έχει κλιμακωθεί από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, όταν δεκάδες εργάτες που είχαν εξουθενωθεί άρχισαν να εγκαταλείπουν εντελώς το πεδίο. Ο Συνασπισμός των συνδικάτων της Kaiser Permanente κατηγόρησε την εταιρεία ότι περικόπτει τους εργαζομένους λόγω φθοράς, δημιουργώντας ένα υποστελεχωμένο εργατικό δυναμικό που είναι ανίκανο να φροντίσει τους ασθενείς.

Το προσωπικό από το Ιατρικό Κέντρο Σπρίνγκφιλντ στη Βιρτζίνια έκανε πικετοφορία έξω από την κλινική την Τετάρτη, κραδαίνοντας ταμπέλες και φωνάζοντας, καθώς διερχόμενα αυτοκίνητα κορνάραν και έδειχναν υποστήριξη. Η Sarah Levesque, γραμματέας-ταμίας της τοπικής Διεθνούς Ένωσης Γραφείων και Επαγγελματιών Υπαλλήλων, είπε ότι τα σημάδια αλληλεγγύης ήταν «αναπτερωτικά» για τους απεργούς εργάτες.

Το συνδικάτο υπέβαλε προκήρυξη απεργίας στις 22 Σεπτεμβρίου, όπως υποχρεούνται να κάνουν τα συνδικάτα υγείας σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Η εκ των προτέρων ειδοποίηση δίνει στους παρόχους την ευκαιρία να αναπτύξουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη φροντίδα των ασθενών, αλλά μπορεί επίσης να υπονομεύσει τη δυναμική της απεργίας.

Ο David Hawa, φαρμακοποιός για την Kaiser, είπε ότι οι ανάγκες σε προσωπικό είναι πιο πιεστικές για τους εργαζόμενους στο Springfield.

«Από την πανδημία, το προσωπικό έχει πέσει σε επίπεδα που δεν επαρκούν καθόλου για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουμε στο ιατρικό κέντρο εδώ», δήλωσε ο Hawa, ο οποίος εργάζεται στο Springfield εδώ και 28 χρόνια. «Η έλλειψη προσωπικού κάνει τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής μας -φαρμακοποιούς και οπτομέτρες- να αγχώνονται και επίσης να αγχώνονται οι ασθενείς μας. Οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να λάβουν τη φροντίδα που χρειάζονται».

Ο Hawa είπε ότι οι εργαζόμενοι αισθάνονται υποστήριξη από τους ασθενείς και από την κοινότητα γενικότερα, παρά τις ανησυχίες ότι το κοινό μπορεί να στραφεί ενάντια σε μια μεγάλη απεργία στον τομέα της υγείας.

«Οι ασθενείς μπορούν να μας δουν εδώ έξω στο δρόμο να μεταφέρουμε το μήνυμά μας και βλέπουν τις ανησυχίες τους να αντικατοπτρίζονται σε εμάς. Η Κάιζερ θα πρέπει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μας δώσει το συμβόλαιο που μας αξίζει».

Το καλοκαίρι των απεργιών συνεχίζεται

Η απεργία του Κάιζερ είναι η τελευταία σε μια σειρά απεργιών που τροφοδοτούνται από μια σφιχτή αγορά εργασίας, τον υψηλό πληθωρισμό και τα εταιρικά κέρδη ρεκόρ που έχουν αφήσει τους εργαζομένους αγανακτισμένους.

Η United Auto Workers επεκτείνει σταθερά την απεργία κατά των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ που ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου, απαιτώντας αυξήσεις έως και 40%. Το Writers Guild of America (σεναριογράφοι) κατέληξε την περασμένη εβδομάδα σε μια δοκιμαστική συμφωνία για τον τερματισμό της 5άμηνης απεργίας για την τεχνητή νοημοσύνη και τις αμοιβές από τις πλατφόρμες, ενώ οι ηθοποιοί της SAG-AFTRA συνεχίζουν ακάθεκτοι την απεργία τους.

Και στο Λας Βέγκας, περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στον τομέα της φιλοξενίας θα μπορούσαν σύντομα να αποχωρήσουν από τη δουλειά λόγω περικοπών προσωπικού και αυξημένου φόρτου εργασίας – καταγγελίες που δεν διαφέρουν τόσο από εκείνες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Η απεργία της Kaiser είναι η μεγαλύτερη για τον κλάδο υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Bloomberg Law για τις στάσεις εργασίας που χρονολογούνται από το 1990. Η επόμενη μεγαλύτερη απεργία αφορούσε 54.000 εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια το 2018. Η Kaiser Permanente έχει εμπλακεί σε πέντε από τις 15 μεγαλύτερες απεργίες που έχουν καταγραφεί.

Πηγή: Bloomberg.com

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το