Το δεύτερο πλοίο – γεωτρύπανο Γιαβούζ που στέλνει η Τουρκία στην Κύπρο, αναχώρησε για την κυπριακή ΑΟΖ το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά από τελετή απόπλου. Θα κάνει γεώτρηση στη χερσόνησο της Καρπασίας.

Για την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο απέπλευσε το μεσημέρι της Πέμπτης, το Γιαβούζ (Yavuz), το δεύτερο τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο που στέλνει η Άγκυρα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είχε προηγηθεί η τελετή απόπλου του Γιαβούζ, στο λιμάνι Ντιλόβασι, έξω από την Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο επικεφαλής τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας δήλωσε ότι οι γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου.

Το Γιαβούζ θα κάνει γεώτρηση στα ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοανατολική Κύπρο, δήλωσε ο Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, γενικός διευθυντής της εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου.

Πρόσθεσε ότι το πλοίο – γεωτρύπανο θα αρχίσει τις εργασίες στις αρχές Ιουλίου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι το Γιαβούζ θα λειτουργήσει σε γεώτρηση κοντά στη χερσόνησο της Καρπασίας, για περίπου τρεις μήνες και θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων, σύμφωνα με το Reuters.

Μιλώντας στην τελετή απόπλου, ο Ντόνετς προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς παράγοντες» που συνεργάζονται με την κυπριακή κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν θα πρέπει να ακολουθούν «αυταπάτες» που δεν θα επιφέρουν αποτελέσματα.

Την είδηση ότι το Γιαβούζ απέπλευσε για τη Μεσόγειο, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείοAnadolu.
Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί μετά τις κινήσεις της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το