Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 8:30 πμ.Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Πανελλαδική απεργία ενάντια στην πολιτική που θεωρεί ατομική ευθύνη την υγεία και εμπόρευμα τις υπηρεσίες προκήρυξε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) για τις 16 Ιουνίου και ημέρα Τρίτη, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ρίχνουν βαριές ευθύνες στις πολιτικές αυτές για την τραγική κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η πολιτική αυτή, σημειώνει η ΟΕΝΓΕ, χρεοκόπησε γιατί «ευθύνεται για τα χάλια του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα ράντζα, τις μακροχρόνιες λίστες αναμονής, τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, την εντατικοποίηση, την περιπλάνηση των υγειονομικών από τη μία μονάδα στην άλλη για να μπαλώνουν τρύπες, τις περικοπές και τις αυξημένες πληρωμές για τους ασθενείς. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα ένα ολόκληρο ΕΣΥ μετατράπηκε σε κορονοΕΣΥ για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της επιδημίας, χωρίς να μπορεί να συνδυάσει τον έλεγχο και τη νοσηλεία των ασθενών από τον κορονοϊό με την περίθαλψη ασθενών με άλλες παθήσεις, για την αναστολή της λειτουργίας και τον παροπλισμό ολόκληρων τμημάτων και κλινικών. Αυτή η πολιτική άφησε ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια νοσήματα, έβαλε φρένο στη διάγνωση και τη θεραπεία ακόμα και ογκολογικών ασθενών με άγνωστες συνέπειες για την υγεία τους, που δεν αποτυπώνονται στις στατιστικές για τον κορονοϊό».


Αναφερόμενη στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το «Νέο ΕΣΥ» επισημαίνει ότι «ξαναβγάζει από το συρτάρι το σχέδιο για την ολοκληρωτική άλωση του δημόσιου συστήματος Υγείας από τους ιδιώτες, για να κάνουν μπίζνες στην Υγεία μέσω των ΣΔΙΤ οι διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι».

Από τα βέλη της δεν γλιτώνουν ούτε οι διακηρύξεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα «Νέο ΕΣΥ», το οποίο όπως τονίζουν «είναι φτιαγμένο από τα ίδια παλιά υλικά της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού ως “κόστος που πρέπει να μειωθεί”, “δαπάνη που πρέπει να εξορθολογιστεί” για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων. Το σχέδιό τους για το Νέο ΕΣΥ έχει ως πρότυπο τα σαθρά οικοδομήματα των συστημάτων Υγείας άλλων καπιταλιστικών χωρών στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, που κατέρρευσαν από έναν ιό, που έθαψαν κάτω από τα σάπια θεμέλιά τους εκατόμβες νεκρών».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

Συγκέντρωση στην Πλατεία Μαβίλη 8:30 πμ.Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.

Την Τρίτη 16 του Ιούνη μέρα που έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία η ΟΕΝΓΕ, η ΠΟΕΔΗΝ και Νοσοκομειακά σωματεία ενώνουμε τη φωνή μας με τους μαχόμενους γιατρούς , τους νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό των Νοσοκομείων για να διεκδικήσουμε αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα υγείας για όλους.

Τα δημόσια νοσοκομεία σήκωσαν ολόκληρο το βάρος της υγειονομικής κρίσης, παρά την τεράστια υπονόμευση που έχουν δεχθεί από τις πολιτικές των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τις υπηρεσίες υγείας σαν εμπόρευμα.

Πολιτικές περικοπών, υποχρηματοδότησης που οδήγησαν σε υποβάθμιση, συρρίκνωση και υπολειτουργία των δημόσιων δομών υγείας, σε τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, ελλείψεις σε αναλώσιμα, σε τεράστιες λίστες αναμονής, σε ράντζα, σε εξαιρετικά χαμηλό αριθμό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Οδήγησαν την περίοδο του κορωνοϊού στην αναστολή της λειτουργίας και τον παροπλισμό ολόκληρων τμημάτων και κλινικών, αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατομμύρια ασθενείς με χρόνια και άλλα νοσήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και την ίδια τη ζωή τους. Πολιτικές που επέβαλαν σαν «λύση» από τον κορωνοϊό την ατομική ευθύνη.

Όλη την περίοδο της έξαρσης του κορωνοϊού η κυβέρνηση αντί να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές τους έδωσε δώρα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και άφησε ανεξέλεγκτους τους κλινικάρχες και τους ιδιοκτήτες μεγάλων διαγνωστικών αλυσίδων να θησαυρίζουν.

Το ΕΣΥ ενισχύθηκε μόνο με 400 επικουρικούς γιατρούς και 2700 συμβασιούχους νοσηλευτές, σε σύνολο 28000 κενών. Ούτε ένας μόνιμος διορισμός. Μερικές δεκάδες ΜΕΘ άνοιξαν επιπλέον των 600 περίπου υπαρχουσών, ενώ οι πραγματικές ανάγκες είναι 3500 (ΜΕΘ-ΜΑΦ).

Να μην επιτρέψουμε την άλωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Στηρίζουμε πλήρως τους αγώνες των μαχόμενων υγειονομικών, στηρίζουμε την πανυγειονομική απεργία την Τρίτη 16 του Ιούνη.

Απαιτούμε:

  • Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν υγεία για όλο τον λαό.
  • Ικανοποίηση των οικονομικών και θεσμικών διεκδικήσεων γιατρών, νοσηλευτών, όλου του προσωπικού των δομών υγείας.

Nα ακουστεί ακόμα μια φορά, ακόμα πιο δυνατά, η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα!

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το