«Ο δρόμος από εδώ μέχρι την εξάλειψη όσων αψηφούν το καθεστώς είναι σύντομος. Σήμερα, είναι οι Παλαιστίνιοι. Αύριο θα είναι διαδηλωτές στους δρόμους»

Το νομοσχέδιο που επιτρέπει τη θανατική ποινή για τρομοκρατικά αδικήματα πέρασε σε προκαταρκτική ανάγνωση στο κοινοβούλιο του Ισραήλ με ψήφους 55 κατά 9 κατά, φέρνοντας την προτεινόμενη νομοθεσία άλλο ένα βήμα πιο κοντά στην επικύρωση του νόμου.

Επί του παρόντος, το εβραϊκό κράτος δεν θεσπίζει τη θανατική ποινή και ο νόμος πρέπει να περάσει αρκετές ακόμη ψηφοφορίες πριν επικυρωθεί. Οι Ισραηλινοί υπουργοί ενέκριναν το νομοσχέδιο μετά από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που πυροδότησε συζήτηση για την τιμωρία.

Στην αρχική ανάγνωση, η πλειοψηφία της αντιπολίτευσης του Ισραήλ με επικεφαλής τον Yair Lapid απουσίαζε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο Yisrael Beytenu, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών Avigdor Liberman, υποστήριξε το νομοσχέδιο του συνασπισμού, που προτάθηκε από το μέλος του Otzma Yehudit, Son Har-Melech.

Το επίμαχο νομοσχέδιο εγκρίθηκε για να περάσει στην ολομέλεια από την Υπουργική Επιτροπή Νομοθεσίας την Κυριακή, παρά τη νομική γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα Gali Baharav-Miara ότι υπήρχε «νομικό κώλυμα» στην ψηφοφορία του νόμου πριν αποφασίσει το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ εάν η θανατική ποινή θα ήταν αποτρεπτική.

Μετά την αρχική ανάγνωση, το αριστερό κόμμα Hadash-Ta’al είπε ότι ο νόμος «περνά μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή ως μέρος της διολίσθησης του Ισραήλ στον ολοκληρωτικό φασισμό».

«Ο δρόμος από εδώ μέχρι την εξάλειψη όσων αψηφούν το καθεστώς είναι σύντομος», συνέχισε η αραβική φατρία. «Σήμερα, είναι οι Παλαιστίνιοι, αύριο, θα είναι οι διαδηλωτές στους δρόμους. Ο Ben Gvir θα είναι εύκολος στη σκανδάλη όταν πρόκειται να καθοριστεί ποιος είναι τρομοκράτης», κατηγόρησε, αναφερόμενος στον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής της Jewish Power Itamar Ben Gvir.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, κάποιος που «εσκεμμένα ή από αδιαφορία προκαλεί το θάνατο ενός Ισραηλινού πολίτη όταν η πράξη πραγματοποιείται από ρατσιστικό κίνητρο ή μίσος σε συγκεκριμένο κοινό… με σκοπό να βλάψει το κράτος του Ισραήλ και την αναγέννηση του ο εβραϊκός λαός στην πατρίδα του», θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή.

πηγή: i24news.tv

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το