31 νεκροί και επτά τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα ποδοπατήματος σε φιλανθρωπική εκδήλωση εκκλησίας στη νότια Νιγηρία το Σάββατο

31 νεκροί και επτά τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα ποδοπατήματος σε φιλανθρωπική εκδήλωση εκκλησίας στη νότια Νιγηρία το Σάββατο, είπε η αστυνομία στο Associated Press, μια συγκλονιστική εξέλιξη σε ένα πρόγραμμα που είχε στόχο να προσφέρει ελπίδα στους άπορους.

Σύμφωνα εκπρόσωπο της αστυνομίας, η ταραχή στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Πεντηκοστιανή εκκλησία Kings Assembly στην πολιτεία Ρίβερς αφορούσε ανθρώπους που ήρθαν στο ετήσιο φιλανθρωπικό πρόγραμμα της εκκλησίας «Shop for Free».

Τέτοια γεγονότα είναι κοινά στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, όπου περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές.

Το φιλανθρωπικό πρόγραμμα του Σαββάτου ήταν να ξεκινήσει στις 9 το πρωί, αλλά δεκάδες είχαν φτάσει ήδη από τις 5 το πρωί για να εξασφαλίσουν τη θέση τους στην ουρά. Κάπως έτσι η κλειδωμένη πύλη έσπασε, δημιουργώντας ταραχή.

Δεκάδες κάτοικοι συνωστίστηκαν αργότερα στη σκηνή, θρηνώντας τους νεκρούς και προσφέροντας όποια βοήθεια μπορούσαν στους εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης. Γιατροί και εργαζόμενοι στα επείγοντα περιέθαλψαν ορισμένους από τους τραυματίες που βρίσκονταν στο σημείο. Βίντεο από το σημείο έδειχναν τα ρούχα, τα παπούτσια και άλλα είδη που προορίζονταν για τους δικαιούχους.

Ο Γκόντγιν Τέπικορ από την Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Νιγηρίας είπε ότι οι πρώτοι ανταποκριτές κατάφεραν να μεταφέρουν στο νεκροτομείο τα πτώματα όσων ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου. Οι δυνάμεις ασφαλείας απέκλεισαν την περιοχή.

Κατά μία μαρτυρία υπήρχαν πολλά παιδιά μεταξύ των νεκρών. Μια έγκυος έχασε τη ζωή της επίσης.

Ορισμένα μέλη της εκκλησίας δέχθηκαν επίθεση και τραυματίστηκαν από συγγενείς των θυμάτων μετά την ταραχή. Η εκκλησία αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι επτά τραυματίες «ανταποκρίνονταν στην περίθαλψη».

Η εκδήλωση «Shop for Free» ανεστάλη, ενώ οι αρχές διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο σημειώθηκε η ταραχή.

Στη Νιγηρία έχουν καταγραφεί παρόμοιες ταραχές στο παρελθόν.

Είκοσι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια υπερπλήρη συγκέντρωση εκκλησίας στη νοτιοανατολική πολιτεία Ανάμπρα το 2013, ενώ τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2014 όταν ένα πλήθος βγήκε εκτός ελέγχου κατά τη διάρκεια προβολής για κυβερνητικές θέσεις στην πρωτεύουσα της χώρας, την Αμπούτζα.

με πληροφορίες από: kosmodromio.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το