Σε μια εκτενή συνέντευξη, ο Ganapathi, μέχρι πέρσι γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κ.Κ. Ινδίας (Μαοϊκού), αναλύει, μεταξύ άλλων, τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους για την υποχώρηση του επαναστατικού κινήματος στην Ινδία, αναδεικνύει την αναγκαιότητα συγκεκριμένης μελέτης για τις αλλαγές στην κοινωνία και την παραγωγή και την αλληλοσυσχέτιση ανάμεσα στο κεντρικό καθήκον και σε άλλα άμεσα καθήκοντα και στην αντίστοιχη εργασία για αυτά, ενώ τονίζει τη σημασία της ενοποίησης όλων των ταξικών και άλλων κοινωνικών αγώνων με τους εθνικοαπελευθερωτικούς και το συντονισμό τους με τον παρατεταμένο λαϊκό πόλεμο, καθώς και της δημιουργίας μετώπων ακόμα και με ταλαντευόμενες δυνάμεις για την απομόνωση του κάθε φορά κύριου εχθρού.

***

Συνέντευξη Ganapathi (ΚΚ Ινδίας (Μαοϊκό))

Ποιοι οι λόγοι για τους οποίους απαλλαχτήκατε των καθηκόντων σας ως γενικού γραμματέα;

Ο λόγος για την απαλλαγή μου από τις ευθύνες του γενικού γραμματέα του κόμματός μας είναι η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου και το προχωρημένο της ηλικίας μου. Η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματός μας αντιμετώπισε πολύ σοβαρές απώλειες εξαιτίας της ασταμάτητης επίθεσης της αντεπανάστασης. Το Κόμμα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις και νέες ευκαιρίες. Σε μια τέτοια κατάσταση, πρότεινα στην ΚΕ να εκλέξει άλλο σύντροφο ως Γενικό Γραμματέα, ώστε να παρέχει ενεργητική και αποτελεσματική ηγεσία στο κόμμα μας από την ανώτερη θέση. Δεδομένων των πολύχρονων και πλούσιων εμπειριών σε καθοδηγητικές επιτροπές του κόμματός μας, καθώς και επειδή τα συμφέροντα του κόμματος και της επανάστασης είναι για μένα αυτά που έχουν την περισσότερη σημασία, στην 5η Ολομέλεια της ΚΕ, πρότεινα, και αυτή ενδελεχώς συζήτησε, και ομόφωνα εξέλεξε το σύντροφο Namballa Keshavarao ως το νέο Γενικό Γραμματέα. Με την ευκαιρία αυτή, απευθύνω ολόθερμο επαναστατικό χαιρετισμό στο σύντροφο Namballa Keshavarao, το νέο ΓΓ του κόμματός μας. Πιστεύω ότι, με την ηγεσία του, η ΚΕ θα εξελιχθεί σε μια ισχυρότερη, συλλογική και συγκεντροποιημένη ηγεσία και θα παρέχει αποτελεσματική ηγεσία στο ινδικό επαναστατικό κίνημα. Ως βετεράνος πια, θα εργαστώ με το μέγιστο των δυνάμεών μου, μέχρι τέλους, για την ανάπτυξη του κόμματός μας και για την προώθηση της Ινδικής Επανάστασης.

Όπως ο Παρατεταμένος Λαϊκός Πόλεμος προχωρά με ζιγκ-ζαγκ, και νέες γενιές αναλαμβάνουν την κεντρική ηγεσία των αντίστοιχων κομμουνιστικών κομμάτων κατά τα τελευταία 50 χρόνια στις διάφορες χώρες του κόσμου, ομοίως, υπάρχουν παρόμοιες αλλαγές στην επανάσταση της χώρας μας και στο κόμμα μας. Αυτό δείχνει τη δυναμική του χαρακτήρα της σοσιαλιστικής επανάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο σήμερα. Η ηγεσία αλλάζει, νέες γενιές βγαίνουν μπροστά. Όμως η παγκόσμια σοσιαλιστική επανάσταση, και η ινδική νεοδημοκρατική επανάσταση ως τμήμα της, θα συνεχίσουν στο μακρύ δρόμο μέχρι την τελική νίκη. Οι άνθρωποι είναι οι δημιουργοί της ιστορίας. Το μέλλον ανήκει στις νέες γενιές.

Το επαναστατικό κίνημα της χώρας μας ολισθαίνει τα τελευταία 7-8 χρόνια. Ποιοι είναι οι λόγοι για αυτό; Ποιες είναι οι προσπάθειές σας για να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση;

Η ένταση της επίθεσης της αντεπανάστασης και τα υποκειμενικά λάθη και αδυναμίες μας είναι οι κύριοι λόγοι για την αποδυνάμωση του ινδικού επαναστατικού κινήματος κατά τα τελευταία 8 χρόνια. Όσον αφορά την εχθρική επίθεση, οι κυβερνήσεις του κέντρου και των πολιτειών την εξαπολύουν με την ονομασία “Επιχείριση “Πράσινο Κυνήγι”” και “SAMADHAN”. Ανάπτυξαν 550.000 άντρες της αστυνομίας και παραστρατιωτικών δυνάμεων στις περιοχές του επαναστατικού κινήματος και διεύρυναν τη ζώνη ασφαλείας γύρω μας. Ως αποτέλεσμα αυτού, η μαζική βάση μας αποδυναμώθηκε. Η περιοχή του κινήματος συρρικνώθηκε. Δεν μπορούσαμε να επεκτείνουμε τον ταξικό αγώνα στις μεγάλες πεδιάδες, στις αγροτικές και αστικές περιοχές. Όσον αφορά τα υποκειμενικά λάθη και αδυναμίες μας, χάσαμε σημαντικά ηγετικά στελέχη και υποκειμενικές δυνάμεις, λόγω της εχθρικής επίθεσης. Δεν έχουμε κατανοήσει πλήρως την αλληλοσυσχέτιση ανάμεσα στο κεντρικό καθήκον και σε άλλα άμεσα καθήκοντα και στην αντίστοιχη εργασία για αυτά. Το κόμμα δεν μπόρεσε να διατυπώσει νέο πρόγραμμα και τακτική στην ταξική πάλη βάσει μιας κοινωνικής έρευνας. Υπήρχαν ελλείψεις στην διορθωτική καμπάνια που το κόμμα διεξήγε για την διόρθωση μη προλεταριακών τάσεων στο κόμμα. Επομένως, δεν μπόρεσε να πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εξαιτίας όλων αυτών, υπήρχαν μια σειρά περιορισμοί στην οικοδόμηση κινημάτων σε πανεθνικό και πολιτειακό επίπεδο.

Για να ξεπεράσουμε αυτή την κατάσταση και να προωθήσουμε το κίνημα στη χώρα, χωρίς περαιτέρω υποχωρήσεις, το κόμμα μας επί του παρόντος ανέλαβε το κύριο καθήκον να αναπτύξει το Λαϊκό Πόλεμο με την υιοθέτηση τακτικών σε αντιστοιχία με τις αλλαγές στις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, στις σχέσεις παραγωγής και τις κοινωνικές συνθήκες. Για αυτό το σκοπό, διεξάγουμε μια κοινωνική έρευνα για τη μελέτη των αλλαγών στον τρόπο παραγωγής και τις κοινωνικές σχέσεις εξαιτίας των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόζονται από το 1991 και μετά, και θα υιοθετήσουμε αντίστοιχη τακτική. Εργαζόμαστε για να προωθήσουμε το Λαϊκό Πόλεμο, μέσω της θεωρητικής, πολιτικής, οργανωτικής και στρατιωτικής στερέωσης του κόμματος, του ΛΑΑΣ και του Ενιαίου Μετώπου, για την προστασία της ηγεσίας, των στελεχών και των δυνάμεων του ΛΑΑΣ, για τον ανυποχώρητο αντάρτικο πόλεμο, για την αναδιοργάνωση των μαζικών οργανώσεων που έχουν πληγεί και την ενίσχυση των μαζικών βάσεών τους, για την εδραίωση της λαϊκής κινητοποίησης στους αγώνες για την επίλυση των λαϊκών προβλημάτων με τις ταξικές οργανώσεις και τις οργανώσεις διαφόρων στρωμάτων, για τη διαφώτιση των οργανώσεων με την πολιτική των Ένοπλων Αγροτικών Επαναστατικών ταξικών αγώνων ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τη φεουδαρχία και την κομπραδόρικη και γραφειοκρατική αστική τάξη· διατηρώντας στο πλευρό του επαναστατικού κινήματος φιλικές δυνάμεις, από τη βάση μέχρι και σε κεντρικό επίπεδο, και τις ουδέτερες δυνάμεις· απομονώνοντας τον κύριο εχθρό και αξιοποιώντας διάφορες αντιθέσεις, ώστε να βοηθήσουμε το προχώρημα του κινήματος· και επίσης, μέσω της εκ νέου εδραίωσης και επέκτασης των περιοχών του κινήματος.

Ο βραχμανικός ινδουιστικός φασισμός έχει φτάσει στο αποκορύφωμά του και έχει καταστεί ένας μεγάλος κίνδυνος για τους καταπιεσμένους της χώρας. Ποια είναι η άποψη του κόμματος για τον τρόπο αντιμετώπισής του;

Ο φασισμός διεθνώς είναι το πλέον αντιδραστικό, αντεπαναστατικό θεωρητικό και πολιτικό κίνημα. Οι άρχουσες τάξεις εξαπολύουν το φασισμό όταν η οικονομική και πολιτική κρίση εντείνεται και όταν υπάρχει κίνδυνος από λαϊκά και επαναστατικά κινήματα. Ο ινδουιστικός φασισμός στη χώρα μας αναδείχτηκε εντός αυτού του διεθνούς πλαισίου.

Εξαιτίας της επιθετικής εφαρμογής φασιστικών πολιτικών, η αντίθεση, η διαμαρτυρία και τα κινήματα του λαού αυξάνονται και, καθώς υπάρχει μια τάση αυτές να μετατραπούν σε επαναστατική κρίση, και προκειμένου να αποτρέψουν κάτι τέτοιο, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και οι άρχουσες τάξεις της χώρας έφεραν τη σκληροπυρηνική κλίκα του Μόντι και του RSS/BJP στην εξουσία. Αυτές οι τάξεις εξαπολύουν το βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό στη χώρα. Αυτή είναι η κύρια διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση Μόντι και τις παλιότερες κυβερνήσεις άλλων κομμάτων. Έφερε τη βραχμανική ινδουιστική φασιστική επίθεση στη χώρα σε νέα, ανώτερα επίπεδα.

Αφότου ο Μόντι ήρθε στην εξουσία, αυτές οι φασιστικές δυνάμεις φέρνουν σε κατάσταση αμόκ τις παραδοσιακές δυνάμεις στο λαό και ένα τμήμα της μεσαίας τάξης της πόλης και του λούμπεν προλεταριάτου. Αξιοποιούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και βάρβαρα συντρίβουν τα λαϊκά κινήματα μέσω της πλέον δικτατορικής εξουσίας τους. Επιτίθενται ακόμα και στα κοινοβουλευτικά κόμματα και προσπαθούν με πολλούς τρόπους να τα ποδηγετήσουν. Επιθετικά και με γρήγορο ρυθμό υλοποιούν τις πολιτικές τους στη θεωρία, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Αφότου η κλίκα Μόντι κατέλαβε την εξουσία σε κεντρικό επίπεδο, υλοποιεί την ατζέντα της για μετατροπή της χώρας σε “Ινδουιστικό κράτος”. Με το σύνθημα “μίνιμουμ κυβέρνηση-μέγιστη εξουσία”, η κλίκα του Μόντι πήρε όλες τις κυβερνητικές εξουσίες στα χέρια της, στα χέρια του RSS και στα χέρια των πιστών πρακτόρων της. Επιθετικά αναδεικνύει τον ινδουιστικό εθνικισμό και τον ψευτοπατριωτισμό. Δεν επιτρέπει την ελάχιστη επιφανειακή δημοκρατία και τον ομοσπονδισμό. Έκανε φασιστική τη Δικαιοσύνη. Αυτό αναδείχτηκε όταν τέσσερις δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου δήλωσαν ότι η “δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο” (σ.parapoda: το Γενάρη του 2018). Η κλίκα του Μόντι έχει επιβάλει μια ακήρυχτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά το πώς το κόμμα μας αντιμετωπίζει το βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό, και πώς οι θρησκευτικές μειονότητες, οι Νταλίτ και οι καταπιεζόμενες μειονότητες τον πολεμούν. Αυτοί οι αγώνες διεξάγονται ξεχωριστά και σταδιακά εντείνονται. Το ύψιστης σημασίας πολιτικό καθήκον μας είναι να στοχοποιήσουμε τις πολιτικές της βραχμανικής ινδουιστικής φασιστικής εκμετάλλευσης και καταστολής του λαού· να κινητοποιήσουμε όλους τους εκμεταλλευόμενους· να διεξάγουμε με συνέπεια καμπάνιες προπαγάνδας και ζύμωσης ενάντια στο βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό μέσα από τις ταξικές μας οργανώσεις και άλλες οργανώσεις· και να αναπτύξουμε ένα αγωνιστικό κίνημα μέσα από την οικοδόμηση ενός πλατιού Ενιαίου Μετώπου για να ηττηθούν αυτές οι πολιτικές. Είναι ευθύνη του Κόμματός μας να παρέχει έναν κατάλληλο προσανατολισμό και ηγεσία σε αυτά τα κινήματα και να τα φέρει στο δρόμο της επανάστασης. Πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία για να κινητοποιήσουμε τους Νταλίτ, τις θρησκευτικές μειονότητες και ιδίως τους μουσουλμάνους, τους κοσμικούς ανθρώπους και τους δημοκράτες. Πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες σε ιδεολογικό, πολιτιστικό και πρακτικό επίπεδο και να εργαστούμε σε βάθος με την αγροτιά και την μεσαία τάξη της πόλης, καθώς και το λούμπεν προλεταριάτο για να καταστρέψουμε την κοινωνική βάση των ινδουιστικών φασιστικών δυνάμεων σε αυτές τις τάξεις. Πρέπει να εργαστούμε μαζί με όλους όσους προσέρχονται σε αυτό τον αγώνα, όσο ταλαντευόμενοι φίλοι και αν είναι. Για αυτό το σκοπό, πρέπει να εκμεταλλευτούμε στον απόλυτο βαθμό τη δύναμη του λαού. Πρέπει να έχουμε διάφορες τακτικές και ενεργά και αγωνιστικά να κινητοποιήσουμε το λαό σε κάθε νόμιμο και παράνομο, ανοιχτό και μυστικό αγώνα, και μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε τον κίνδυνο του βραχμανικού ινδουιστικού φασισμού. Ωστόσο, η συλλογική προσπάθεια διαφόρων οργανώσεων, ενώσεων και φόρουμ θα είναι ζωτικής σημασίας. Αυτές πρέπει να αποτελέσουν ένα πλατύ Ενιαίο Μέτωπο και να πραγματευτούν έτσι το ζήτημα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να ανακόψουμε και να νικήσουμε τον βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό. Το κόμμα μας νιώθει ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτελέσει τη βάση για ένα πανεθνικής κλίμακας ενιαίο Μέτωπο ενάντια στο βραχμανικό ινδουιστικό φασισμό.

Πώς αντιμετωπίζετε τη στρατηγική επίθεση SAMADHAN που σχεδίασε και εξαπολύει η κυβέρνηση Μόντι για να εξαλείψει πλήρως το κίνημα των Μαοϊστών μέχρι το 2022;

Η σημερινή επίθεση SAMADHAN είναι μια στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση, όπως και η αντεπαναστατική Επιχείρηση “Πράσινο Κυνήγι” που είχε εξαπολυθεί από το 2009 ως το 2017. Η στρατηγική φασιστική επίθεση SAMADHAN έχει στόχο την οικοδόμηση της “Νέας Ινδίας” για την οποία κάνει λόγο η κλίκα του Μόντι. Ό,τι κι αν λέει περί στόχου ολοκλήρωσης της οικοδόμησης της “Νέας Ινδίας” ως το 2022, οι πραγματικοί του σκοποί είναι: πρώτον, η επιθετική εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στη χώρα και η ένταση της εκμετάλλευσης και της καταστολής εκ μέρους των ιμπεριαλιστών, των κομπραδόρων και γραφειοκρατών αστών και των μεγαλοκτηματιών· δεύτερον, η επιβολή του βραχμανισμού σε όλο το λαό της χώρας και η αντιμετώπιση με σιδηρά πυγμή της λαϊκής αντίστασης σε αυτή· η καταστολή των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων στο Κασμίρ και τα βορειοανατολικά, που παλεύουν για την ελευθερία, ενάντια στις συνωμοσίες της “Αδιαίρετης γης των Ινδουιστών” που στρέφεται ενάντια στους Νταλίτ και τις άλλες καταπιεζόμενες κάστες, θρησκευτικές μειονότητες και μετατρέπει τη χώρα σε φυλακή των εθνών· τρίτον, η εξάλειψη του κόμματος των Μαοϊστών που διεξάγει ένοπλο αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την καταπίεση και την καταστολή· τέταρτον, η εγκαθίδρυση της βραχμανικής ινδουιστικής φασιστικής εξουσίας. Οι ινδικές κομπραδόρικες και γραφειοκρατικές άρχουσες τάξεις, με τη σημερινή επίθεση SAMADHAN έχουν αφαιρέσει τις ζωές 195 μαοϊστών επαναστατών, 100 άλλων επαναστατών, εκατοντάδων Νταλίτ, Μουσουλμάνων και Αντιβάσι και πάνω από 300 μαχητών του Κασμίρ.

Ως τμήμα της στρατηγικής SAMADHAN, οι άρχουσες τάξεις έχουν αναπτύξει παραστρατιωτικές δυνάμεις, Κομάντο και δυνάμεις της Ειδικής Αστυνομίας σε μεγάλους αριθμούς στις περιοχές του επαναστατικού κινήματος και ενισχύουν τον πλήρη αποκλεισμό, με σκοπό να απομονώσουν πλήρως το επαναστατικό κίνημα. Ενισχύουν και επεκτείνουν το σύστημα πληροφοριών για να εντείνουν τις αντιαντάρτικες επιχειρήσεις στις αντάρτικες βάσεις, τις στρατηγικές περιοχές και τις περιοχές όπου το κίνημα πρόσφατα αναπτύχθηκε. Εφαρμόζουν μεταρρυθμίσεις στα αυξανόμενα στρώματα της μεσαίας τάξης στις περιοχές των Αντιβάσι όπου το κίνημα είναι ισχυρό και τους εκτρέπουν από το επαναστατικό κίνημα. Εντείνουν τις επιθέσεις σε κοινωνικούς αγωνιστές αποκαλώντας τους Μαοϊστές των πόλεων. Διακόπτουν με κάθε τρόπο τη χρηματοδότηση του κόμματός μας.

Το κόμμα μας καταβάλλει προσπάθειες για να διαμορφώσει το Κόμμα, τον ΛΑΑΣ, τα Επαναστατικά Λαϊκά Συμβούλια και τις επαναστατικές Μαζικές Οργανώσεις σε αντιστοιχία με τις σοβαρές αλλαγές στην επίθεση του εχθρού, με στόχο να νικήσει αυτή τη βάρβαρη, πολυκέφαλη επίθεση SAMADHAN που, στην πραγματικότητα, είναι ένας πόλεμος ενάντια στο λαό. Κινητοποιεί τις πλατιές μάζες στον αντιιμπεριαλιστικό, αντιφεουδαρχικό ταξικό αγώνα και βελτιώνει ποιοτικά τη μαζική του βάση. Καταρτίζει νέες δυνάμεις στην ηγεσία. Μπολσεβικοποιεί και διορθώνει τις ξένες ταξικές τάσεις στις τάξεις των ηγετικών δυνάμεων. Επεκτείνει χωρικά και εντατικοποιεί το Λαϊκό Πόλεμο – τον Αντάρτικο Πόλεμο και αντιστέκεται στην επίθεση SAMADHAN. Σε αυτή τη διαδικασία, εξελίσσει τη δύναμή του για πολιτική στρατολόγηση και οργάνωση για τον αγώνα. Το κόμμα έχει την άποψη ότι μπορούμε να νικήσουμε την επίθεση SAMADHAN μόνο με την κινητοποίηση των εργατών, των αγροτών και άλλων καταπιεζόμενων τάξεων και καταπιεζόμενων κοινωνικών κοινοτήτων σε πλατιούς λαϊκούς αγώνες, με την ενοποίησή τους με τους απελευθερωτικούς αγώνες των καταπιεζόμενων εθνοτήτων, με το συντονισμό αυτών των αγώνων με τον Παρατεταμένο Λαϊκό Πόλεμο και με την ενωμένη πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό.

Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι αδύναμο. Πώς θα προχωρήσει το κίνημα;

Πράγματι. Το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα είναι αδύναμο. Υπάρχουν αντικειμενικές και υποκειμενικές αιτίες για αυτό. Μια αντικειμενική κατάσταση για ένα νέο επαναστατικό κύμα στον κόσμο ωριμάζει. Μαζί με αυτή, μια ευνοϊκή κατάσταση αναπτύσσεται για την ενίσχυση της προλεταριακής επαναστατικής υποκειμενικής δύναμης. Δεδομένων αυτών των εξελίξεων, το διεθνές προλεταριάτο και τα επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να προετοιμαστούν. Οι μονοπωλιακοί καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα αναπτύσσουν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, επιτυγχάνουν μεγάλη ανάπτυξη στην παραγωγή και καταστροφική ισχύ στον αμυντικό τομέα, καθώς και μεγάλες αλλαγές στο διοικητικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό τομέα και σε όλους τους τομείς γενικά. Αυτοί και οι κομπραδόροι τους έφεραν αλλαγές στις νεοαποικίες και τις μισοαποικίες. Όλα αυτά δεν γίνονται παρά για την εκμετάλλευση των δισεκατομμυρίων εργαζομένων και για το συμφέρον των μειοψηφούντων καπιταλιστών και των κομπραδόρων τους. Περιστέλλουν τις λαϊκές ελευθερίες και καταστέλλουν τους αγώνες των λαών. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, οι επιθετικοί πόλεμοι, οι επεμβατικές πολιτικές και ο φασισμός συνεχώς καταστρέφουν την ανθρωπότητα και την ωθούν σε αναταραχή και ανασφάλεια. Το διεθνές προλεταριάτο και τα κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να κατανοήσουν πάση θυσία ότι η λεγόμενη ανάπτυξη, που οι ιμπεριαλιστές κομίζουν, δεν μπορεί να αλλάξει το χαρακτήρα του συστήματος της μισθωτής σκλαβιάς και του μισοαποικιακού, μισοφεουδαρχικού συστήματος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι ο σοσιαλισμός είναι η πραγματική εναλλακτική απέναντι στο καπιταλιστικό-ιμπεριαλιστικό σύστημα και το νεοαποικιακό-μισοαποικιακό και μισοφεουδαρχικό σύστημα.

Είναι απαραίτητο να προβούμε σε μια συγκεκριμένη και ενδελεχή μελέτη των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών, υπό το φως του μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού, σε κάθε χώρα, και να υιοθετήσουμε την αντίστοιχη πολιτική γραμμή, μια επαναστατική γραμμή, και μια επαναστατική στρατηγική και τακτική. Για αυτό το σκοπό, πρέπει να μελετούμε την ιστορία της κάθε χώρας, ειδικά την ιστορία της προλεταριακής επανάστασης και την ιστορία του διεθνούς προλεταριάτου. Είναι απαραίτητο να μελετούμε όχι μόνο τις μεγάλες νίκες του διεθνούς προλεταριάτου, αλλά και τις ήττες και τα λάθη του. Δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε με τις νίκες και να μελαγχολούμε με τις ήττες. Πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη και να επιδεικνύουμε προλεταριακό θάρρος για να επιτύχουμε.

Οι ιμπεριαλιστές και οι αντιδραστικοί πάντοτε φοβούνται τους λαϊκούς αγώνες και τις λαϊκές επαναστάσεις. Οι αντιδραστικοί διδάσκονται από τις παλαιότερες ήττες τους και διεξάγουν επιθέσεις σε θεωρητικό, πολιτικό, στρατιωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, ώστε οι διεσπαρμένες προλεταριακές επαναστατικές δυνάμεις να μην αναδυθούν ξανά, και προσπαθούν να πνίξουν τις αναδυόμενες επαναστάσεις στο αίμα. Αποτελεί ιστορική ευθύνη του προλεταριάτου και των επαναστατικών κομμουνιστικών κομμάτων να προετοιμάσουν την αντεπίθεση και να τολμήσουν να αντεπιτεθούν. Το διεθνές προλεταριάτο και τα επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα πρέπει να θυμούνται την ιστορική εμπειρία ότι ο δρόμος είναι γεμάτος με ζιγκ-ζαγκ και να εργαστούν για να εκπληρώσουν την ιστορική τους ευθύνη.

Το προλεταριάτο πρέπει να δίνει την ύψιστη σημασία στην αυτοεξάρτηση. Πρέπει να υιοθετήσει την κατάλληλη τακτική με στρατηγική οπτική, ώστε να ενώσει και να ενωθεί με το λαό, να κερδίσει φιλικές δυνάμεις, να απομονώσει τους εχθρούς, ειδικά τον κύριο εχθρό, για να καταγάγει επιτυχίες. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις αντιθέσεις ανάμεσα στους εχθρούς, με σκοπό την επιτυχία της επανάστασης, όμως δεν πρέπει ποτέ να βασιζόμαστε ή να εξαρτιόμαστε από αυτές. Σε κάθε επανάσταση στον κόσμο, όλοι οι εχθροί ανέκαθεν ενώνονταν για να της επιτεθούν και ποτέ δεν βοήθησαν την επανάσταση. Πρέπει να προβαίνουμε σε προσωρινούς συμβιβασμούς και συμφωνίες με τους εχθρούς με αυτό το σκεπτικό.

Πρέπει συνεχώς να αποδίδουμε προσοχή στη στρατηγική και την τακτική. Θα υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνικές συνθήκες, στο συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στις συγκρουόμενες λόγω ταξικών αντιθέσεων δυνάμεις και στις παλίρροιες και τις άμπωτες των επαναστατικών κινημάτων. Επομένως, αυτές πρέπει να μελετώνται έγκαιρα και περιοδικά. Η επαναστατική ηγεσία πρέπει να υιοθετεί και να βελτιώνει την τακτική της με στρατηγική οπτική για να προβλέπει και να εργάζεται.

Πρέπει να φροντίζουμε ώστε να μην απομακρυνόμαστε ποτέ από το λαό. Πρέπει να βαθύνουμε και να επεκτείνουμε τη μαζική βάση. Πρέπει να αποδίδουμε σημασία στην πολιτική κινητοποίηση του προλεταριάτου, της αγροτιάς και των πλατιών μαζών των καταπιεζόμενων ανθρώπων. Πρέπει να εργαστούμε με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να κινητοποιήσουμε νέους, να στρατολογήσουμε τη νεολαία στην επανάσταση, στον θεωρητικό, τον πολιτικό, τον οργανωτικό, τον εκπαιδευτικό, τον κοινωνικό, τον πολιτιστικό, τον αθλητικό και το μιντιακό τομέα. Πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στη δουλειά στον ιδεολογικό τομέα, στον πολιτιστικό τομέα, ανάμεσα στους φοιτητές και τους νεολαίους, όπως και τα ΜΜΕ.

Πρέπει να ενωθούμε με όλους τους προλεταριακούς επαναστατικούς αγώνες. Πρέπει να υποστηρίξουμε όλους τους δημοκρατικούς και εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τους μεγαλοκτηματίες και τους κομπραδόρους και τους γραφειοκράτες καπιταλιστές. Πρέπει αφειδώς να καταβάλλουμε προσπάθειες για να ενοποιηθούμε με τα προλεταριακά, επαναστατικά κομμουνιστικά κόμματα, τις διάφορες καταπιεζόμενες τάξεις, τις καταπιεζόμενες κοινότητες και τις καταπιεζόμενες εθνότητες όλων των χωρών, να τις υποστηρίξουμε και για να οργανωθούν. Στη χώρα ή τις χώρες όπου η επανάσταση θα έχει πετύχει, θα πρέπει να διεξάγουμε συνεχώς επανάσταση στο εποικοδόμημα ώστε επιτυχώς να υλοποιούμε τη σοσιαλιστική οικοδόμηση σε καθεστώς δικτατορίας του προλεταριάτου. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένας τέτοιος προλεταριακός διεθνισμός αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία και την ύπαρξη της επανάστασης σε κάθε χώρα.

Δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε διαζύγιο από τις θεμελιώδεις αρχές του μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού. Πρέπει δημιουργικά να τις εφαρμόζουμε στις επαναστατικές συνθήκες. Πρέπει να διατηρούμε την πολιτική στο τιμόνι σε όλους τους τομείς και να διεξάγουμε την ταξική πάλη ως το ζωτικό κρίκο. Πρέπει να ακολουθούμε πάντοτε την ταξική γραμμή και τη γραμμή μαζών. Πρέπει να διδασκόμαστε από την πράξη. Πρέπει συνειδητά να ασκούμε κριτική και αυτοκριτική και να ακολουθούμε τη μέθοδο της διόρθωσης των λαθών, της ενίσχυσης του κόμματος και της διδασκαλίας από την πρακτική. Πρέπει να αντιτιθόμαστε σε κάθε είδος ρεβιζιονισμού. Πρέπει να παλεύουμε ενάντια σε κάθε είδος αστικής ιδεολογικής τάσης. Πρέπει να υιοθετούμε την κατάλληλη τακτική ώστε να προστατεύουμε και να αναπτύσσουμε την υποκειμενική δύναμη και να καταγάγουμε νέες νίκες.

Μόνο έτσι, ανάλογα με την ιδιαίτερη επαναστατική αντικειμενική κατάσταση κάθε χώρας, την αντίστοιχη ισχύ των επαναστατικών υποκειμενικών δυνάμεων και με αποτελεσματική ηγεσία θα μπορέσουν τα επαναστατικά κινήματα διαφόρων επιπέδων να αναδυθούν και να προοδεύσουν σε κάθε χώρα. Πρώτον, όταν η επαναστατική ηγεσία μπορεί αποτελεσματικά να ηγηθεί σε έναν αδύναμο κρίκο και η εγχώρια και διεθνής κατάσταση είναι ευνοϊκή, η επανάσταση ή οι επαναστάσεις μπορούν να είναι επιτυχείς. Οι επαναστάσεις δεν επιτυγχάνουν βάσει των υποκειμενικών μας επιθυμιών. Μόνο έτσι το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα θα ξεπεράσει τη σημερινή κατάσταση και θα προχωρήσει, θα εξαλείψει τον καπιταλισμό, τη μισοαποικιακή-μισοφεουδαρχική πολιτική, την εκμετάλλευση της εργασίας, τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τη μισθωτή σκλαβιά και κάθε είδος κοινωνικής καταπίεσης μέσω των πλέον σύνθετων, δύσκολων στην ανθρώπινη ιστορία επαναστάσεων, που θα χρειαστούν αιματοχυσία, θάρρος, θυσίες και μεγάλα επιτεύγματα από εκατομμύρια καταπιεζόμενων, και θα υλοποιήσει τη μεγάλη ιδέα του σοσιαλισμού-κομμουνισμού.

Έχουν περάσει 50 χρόνια από την έναρξη του κινήματος του Ναξαλμπάρι. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την επιτυχία της ινδικής επανάστασης;

Πράγματι, έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε που ξεκίνησε το κίνημα στο Ναξαλμπάρι. Όμως η ινδική νεοδημοκρατική επανάσταση δεν έχει πετύχει. Επιπρόσθετα, η Κεντρική Επιτροπή μας εκτίμησε ότι το ινδικό επαναστατικό κίνημα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Η αντεπανάσταση διεξάγει την εντατικότερη επίθεσή της για να εξαλείψει την ύπαρξη αυτής καθ’ εαυτής της επανάστασης. Η χώρα μας είναι ένα από τα ισχυρότερα οχυρά της διεθνούς αντίδρασης. Αν αυτό το οχυρό πέσει στα χέρια του λαού, τα θεμέλια των ιμπεριαλιστών και των αντιδραστικών θα αρχίσουν να κλονίζονται. Επομένως, η επίθεση στην επανάσταση στη χώρα μας δεν είναι απλώς των ινδικών αντιδραστικών αρχουσών τάξεων. Διεξάγεται από όλους τους ιμπεριαλιστές, συμπεριλαμβανομένων των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ που αποτελούν το κέντρο της παγκόσμιας αντίδρασης. Αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα μας ήταν ανέκαθεν ευεπίφορη στην ανάπτυξη της κοινωνικής επανάστασης, λόγω του μισοαποικιακού, μισοφεουδαρχικού της χαρακτήρα. Επιπρόσθετα, η σημερινή επανάσταση μπορεί να έχει αναφορά τη χώρα μας, όμως ο χαρακτήρας της είναι διεθνής. Οι πηγές της, ο αντίκτυπος και οι συνέπειές της είναι διεθνείς. Οι αντιδραστικοί της χώρας και σε ολόκληρο τον κόσμο το γνωρίζουν αυτό. Πρέπει να βλέπουμε τις παλίρροιες και τις άμπωτες της ινδικής επανάστασης με φόντο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Δεν υπάρχει κάποιο σοσιαλιστικό επαναστατικό στρατόπεδο ή μια επαναστατική βάση στον κόσμο, επομένως, είναι το κόμμα μας και κάθε μαοϊκό κόμμα που πρέπει να παρέχει αποτελεσματική ηγεσία ώστε να επιτύχουν οι επαναστάσεις στο να δημιουργήσουν μια τέτοια βάση και ένα τέτοιο στρατόπεδο. Πρέπει αποτελεσματικά να εργαστούμε με σκοπό την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος με τη συναίσθηση της ευθύνης ως του πρωτοπόρου τμήματος του διεθνούς προλεταριάτου. Λαμβάνοντας υπόψη και αυτό, το κόμμα μας πρέπει να καταβάλει ακόμα πιο σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσει, προκειμένου να ξεπεράσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση του κινήματος και να διδαχτεί από τις εμπειρίες όχι μόνο της επανάστασης στη χώρα μας, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Πρέπει σοβαρά να εργαστούμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας και να ξεπεράσουμε αδυναμίες· πρέπει να αποδώσουμε ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη της μαζικής βάσης και των υποκειμενικών δυνάμεων και για την πολιτική κινητοποίηση του λαού· πρέπει να εντείνουμε και να επεκτείνουμε την ταξική πάλη και τον αντάρτικο πόλεμο, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη κοινωνικο-γεωγραφική κατάσταση των διαφόρων περιοχών του κινήματος της χώρας, καθώς και τη δύναμή μας και το επίπεδο του κινήματος σε αυτές τις περιφέρειες.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να καταστήσω ξεκάθαρο το εξής: Μπορεί η ινδική νεοδημοκρατική επανάσταση, 50 χρόνια μετά το κίνημα του Ναξαλμπάρι να μην έχει επιτύχει, ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πλούσιες εμπειρίες της επανάστασής μας σε όλη αυτή την περίοδο, η υποκειμενική δύναμη που αναπτύξαμε, η μαζική βάση, οι επαναστατικές παραδόσεις που διαμορφώσαμε, ο μεγάλος της αντίκτυπος στην κοινωνία και οι μεγάλες εμπειρίες του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αυτή την περίοδο ανέπτυξαν την αντίληψή μας για τη θεωρία, τη στρατηγική και τις τακτικές που είναι απαραίτητες για την πρόοδο της ινδικής επανάστασης. Στη σημερινή κατάσταση, όπου ο Παρατεταμένος Λαϊκός Πόλεμος προχωρά με ζιγκ-ζαγκ, υπάρχουν σοβαρές προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευκαιρίες. Πιστεύω ότι το κόμμα μας μπορεί να ξεπεράσει τη σημερινή δύσκολη κατάσταση και επιτυχώς να προχωρήσει μόνο αν όλο το κόμμα εργαστεί ενιαία, δυνατά, θαρραλέα και αποτελεσματικά. Το κόμμα πήρε στα χέρια του την κόκκινη σημαία του ανίκητου μαρξισμού-λενινισμού-μαοϊσμού και διεξάγει Λαϊκό Πόλεμο. Και πιστεύω ότι θα προχωρήσει μέχρι την τελική επιτυχία.

Ποιο μήνυμα επιθυμείτε να στείλετε στις τάξεις του κόμματός μας, τους επαναστάτες συμπαθούντες και τις πλατιές μάζες των καταπιεζόμενων;

Ελπίζω και βαθιά πιστεύω ότι τα στελέχη και τα μέλη όλων των επιπέδων στο κόμμα μας, όπως και οι επαναστάτες συμπαθούντες θα εργαστούν με προνοητικότητα και ισχυρή θέληση για να αναπτύξουν το κόμμα μας, το Λαϊκό Στρατό και τη Λαϊκή πολιτική εξουσία ως μια ανίκητη δύναμη στο προτσές της επανάστασης και θα κάνουν πράξη τις ιδέες χιλιάδων και εκατομμυρίων μαρτύρων με την επιτυχία της ινδικής νεοδημοκρατικής επανάστασης ως κληρονόμοι του ινδικού κομμουνιστικού κινήματος των τελευταίων 100 ετών και του διεθνούς προλεταριακού κινήματος των τελευταίων 170 ετών για τις οποίες πρέπει να χαλυβδώσουν και να βαθύνουν την κοσμοθεωρία τους με το μαρξισμό-λενινισμό-μαοϊσμό για την επίτευξη του σοσιαλισμού-κομμουνισμού στον κόσμο, με την επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο της σοσιαλιστικής επανάστασης· θα πρέπει να διάγουν έναν απλό τρόπο ζωής και να κάνουν σκληρή δουλειά, να μελετούν ακατάπαυστα, να ακολουθούν τολμηρό στυλ πάλης· πρέπει να εργάζονται με τις τρεις κατευθυντήριες γραμμές για το στυλ δουλειάς που ο Μάο δίδαξε· πρέπει να αναπτύσσουν τη συνείδηση για να πολεμήσουν με ισχυρή θέληση, ώστε να πετύχουν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και τις απώλειες που υπάρχουν στην πορεία του Παρατεταμένου Λαϊκού Πολέμου· πρέπει να αναπτύξουν την προνοητικότητα και την αποτελεσματικότητα, ώστε να ξεφύγουν από τους αθέατους κινδύνους που υπάρχουν στην πορεία της επανάστασης· πρέπει να ενωθούν με το λαό εξαιρετικά στενά· πρέπει να αποδίδουν προσοχή στη στρατηγική και την τακτική για να ενώσουν όλους τους φίλους και να απομονώσουν τον κύριο εχθρό και όλους τους εχθρούς έναν-έναν, και να γίνουν λαοφιλείς με την αποτελεσματική χρήση αυτής της τακτικής· πρέπει να αποδίδουν προσοχή στη μελέτη της στρατηγικής και της τακτικής του Λαϊκού Πολέμου σε αντιστοιχία με τη σημερινή πολεμική τεχνολογία και να παρέχουν αποτελεσματική ηγεσία στο Λαϊκό Πόλεμο· πρέπει να διεξάγουν ανηλεή κριτική αυτοκριτική και να αντιτίθενται στις αριστερές και δεξιές οπορτουνιστικές τάσεις, όχι μόνο στο κόμμα, αλλά και σε όλων των ειδών τις αστικές ιδεολογικές τάσεις που ξεπηδούν στην κοινωνία· πρέπει να διαφωτίζουν και να ενώνουν το λαό· πρέπει να διατηρούν την πολιτική στο τιμόνι σε κάθε πτυχή της ζωής και να έχουν την ταξική πάλη ως το ζωτικό κρίκο· πρέπει να μην είναι εγωιστές, γραφειοκράτες, πρέπει να μην είναι κυριαρχικοί, να μην πέφτουν σε ατομικισμό και καριερισμό, πρέπει να μην επιδιώκουν το πρεστίζ· πρέπει να παλεύουν ενάντια στο ρεβιζιονισμό και να εργάζονται ως ανιδιοτελείς και αξιόπιστοι υπηρέτες του λαού μέχρι τέλους· πρέπει να αναπτύσσουν την κομμουνιστική κουλτούρα στην κοινωνία. Να τι ο λαός της Ινδίας και όλος ο κόσμος θα ήθελαν από το κόμμα μας. Αυτό το μήνυμα έχω να στείλω στα στελέχη και μέλη όλων των επιπέδων στο κόμμα μας και τους συμπαθούντες!

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “People’s March”, Η Φωνή της Ινδικής Επανάστασης, τ.14, ν.2, Αύγουστος 2019, σ.2, 7-11.

πηγή: parapoda

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το