Σε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική ναυτεργατική απεργία τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη καλούν τους εργαζόμενους σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Για την προετοιμασία της κινητοποίησης, προχωρούν σε οργανωτική σύσκεψη την Τρίτη 28 Αυγούστου στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ έχουν ήδη ορίσει προσυγκέντρωση τη μέρα της απεργίας στις 5.30 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Ολοι στην οργάνωση και περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα, καμιά εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, στην υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών», αναφέρουν στο κάλεσμά τους.

Για την προετοιμασία της απεργίας, τα σωματεία ζητούν επίσης την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία σημειώνουν: «Εφοπλιστές – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλουν να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με ναυτεργάτες χωρίς ΣΣΕ, Κοινωνική Ασφάλιση, συνδικαλιστικά δικαιώματα, εφαρμόζοντας “τα διεθνή κρατούντα”, όπως επικαλούνται οι εφοπλιστές, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους».

Οπως εξηγούν, «το “τέλος των μνημονίων”, η “δίκαιη ανάπτυξη” που επικαλείται η κυβέρνηση», για τους ναυτεργάτες μεταφράζονται σε «ένταση της επιθετικότητας των εφοπλιστών, που αρνούνται την ανανέωση των ΣΣΕ με αυξήσεις, επιδιώκουν την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ και της ασφάλισης στον δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ – ΕΦΚΑ, τη διεύρυνση της ανασφάλιστης εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων», αλλά και σε «επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου» σε βάρος του λαού.

Τα σωματεία προβάλλουν τις εξής διεκδικήσεις: Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και την Κοινωνική Ασφάλιση. Αγώνας ενάντια στον ν. 4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές της «προσωπικής διαφοράς». Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά, ενάντια στην ανεργία, με οργανικές συνθέσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το