«Θέλω όλη η Ευρώπη να ξέρει ότι οι ΗΠΑ είναι εδώ. Το ΝΑΤΟ είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς». Με αυτή τη δήλωση, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Μπάιντεν έκανε ξεκάθαρη τη στροφή των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τους συμμάχους της. Χαρακτηρίζοντας «ιερή υποχρέωση» για τις ΗΠΑ το αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο της Συμμαχίας, επαναπροσδιόρισε το πλαίσιο των διατλαντικών σχέσεων οι οποίες είχαν τραυματιστεί από την ταραχώδη διακυβέρνηση Τραμπ.
Η στροφή αυτή δεν αποτελεί κάποιου είδους αβροφροσύνη του επικεφαλής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, προς τους δυτικοευρωπαίους συμμάχους του. Είναι μια αδήριτη αναγκαιότητα μπροστά στις προκλήσεις που εγείρει ο ραγδαία ανερχόμενος κινέζικος και ο επανακάμπτων ρώσικος, ιμπεριαλισμός.

Ο Μπάιντεν «δεν διέσχισε τον Ατλαντικό από νοσταλγία για τις συμμαχίες που κέρδισαν τον πρώτο Ψυχρό Πόλεμο», γράφει ο πολιτικός αναλυτής του Guardian, Ράφαελ Μπερ. «Καλεί σε στρατολόγηση για τον δεύτερο» επιδιώκοντας να στοιχίσει τους δυτικοευρωπαίους ιμπεριαλιστές στο μέτωπο των «δημοκρατιών» όπως το έχει χαρακτηρίσει. Απέναντί του είναι τα «αυταρχικά» καθεστώτα του Πεκίνου και της Μόσχας.
Ειδικά η Κίνα αποτελεί τη μεγάλη «πρόκληση» για την αμερικανική υπερδύναμη και το ΝΑΤΟ, όπως περιγράφεται στην ατζέντα «ΝΑΤΟ 2030». Όπως τονίστηκε στη Σύνοδο, «η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος». Το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, για πρώτη φορά στην ιστορία της Συμμαχίας αναγορεύει την ασιατική δύναμη ως «συστημική» πρόκληση για τον δυτικό κόσμο. «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική στάση της συνιστούν συστημικές προκλήσεις για τη διεθνή, βασιζόμενη σε κανόνες, τάξη και για τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας», σημειώνεται.

Εβδομήντα δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, το ΝΑΤΟ στρέφει τους δολοφονικούς του σχεδιασμούς στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού.
Ο γενικός γραμματέας του, Γενς Στόλτενμπεργκ, επισήμανε ότι η αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία της Κίνας, από τη Βαλτική μέχρι την Αφρική, σημαίνει ότι η Συμμαχία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη. Υπογράμμισε ότι: «Η Κίνα έρχεται πιο κοντά μας. Τους βλέπουμε στον κυβερνοχώρο, βλέπουμε την Κίνα στην Αφρική, αλλά βλέπουμε επίσης την Κίνα να επενδύει υπερβολικά σε δικές μας, κρίσιμες υποδομές», τονίζοντας πως «πρέπει να απαντήσουμε μαζί ως συμμαχία».

Παράλληλα εξέφρασε την «ανησυχία» για την ανάπτυξη του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου. «Η Κίνα επεκτείνει ταχέως το πυρηνικό της οπλοστάσιο με περισσότερες κεφαλές και μεγαλύτερο αριθμό εξελιγμένων συστημάτων. Υπάρχει αδιαφάνεια στην εφαρμογή του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της. Και συνεργάζεται στρατιωτικά με τη Ρωσία, μέσω ασκήσεων στον ευρωατλαντικό χώρο», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής του αιματοβαμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τις συνεισφορές των χωρών τους στον κοινό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ξεπερνώντας τις αρχικές αντιρρήσεις της Γαλλίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτήρισε την άφιξη του Μπάιντεν ως το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η Κίνα ως δυνητική απειλή, διατηρώντας όμως την προοπτική μιας σχέσης μαζί της, δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ.
Ο χαρακτηρισμός της Κίνας ως «πρόκλησης» είναι ηπιότερος εκείνου που χρησιμοποιεί το κοινό ανακοινωθέν για τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει να περιγράφεται ως «απειλή». Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να εξισωθεί η Κίνα με τη Ρωσία και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι κάποιος στο τραπέζι προτίθεται να εμπλακεί σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με την Κίνα».

Τηρώντας αυτές τις ισορροπίες ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως: «Η Κίνα δεν είναι αντίπαλός μας, εχθρός μας. Δεν θα υπάρξει νέος ψυχρός πόλεμος με την Κίνα, αλλά οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που τίθενται από την Κίνα για την ασφάλειά μας».
Το Πεκίνο κατηγορεί το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία»
Το Πεκίνο κατηγόρησε το NATO ότι «διογκώνει τη θεωρία περί κινεζικής απειλής». Σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η κινεζική πρεσβεία στην ΕΕ κατηγόρησε το NATO ότι επιδεικνύει «ψυχροπολεμική νοοτροπία» και ότι επιδιώκει «να δημιουργήσει τεχνητά συγκρούσεις».
Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία, η έκφραση «συστημικές προκλήσεις» απλά «κατασυκοφαντεί την ειρηνική ανάπτυξη» της χώρας και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι διαθέτει 20 φορές λιγότερες πυρηνικές κεφαλές από ό,τι οι χώρες-μέλη του NATO αθροιστικά.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία του Πεκίνου τόνισε ότι η Κίνα δεν θα παραμείνει θεατής και θα αντιμετωπίσει όποιες «συστημικές προκλήσεις μας πλησιάσουν περισσότερο». Η ίδια ανακοίνωση συμπλήρωσε με νόημα ότι «θα παρακολουθούμε πολύ στενά τη στρατηγική αναπροσαρμογή του ΝΑΤΟ και την πολιτική αναπροσαρμογής του απέναντι στην Κίνα».
Πάντα στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ η Ρωσία
Δύο μέρες πριν τη συνάντηση κορυφής Μπάιντεν – Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε Ρωσία και Κίνα ότι επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στη διατλαντική αλληλεγγύη τονίζοντας ωστόσο ότι δεν επιθυμεί τη διένεξη με τη Μόσχα.

Έστειλε όμως το μήνυμα πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν η Ρωσία συνεχίσει τις «επιζήμιες δραστηριότητές της» υπενθυμίζοντας με νόημα ότι προβλέπεται στρατιωτική συνδρομή των μελών του Συμφώνου, αν κάποιο από αυτά δεχτεί επίθεση.
Αφήνοντας ανοιχτή μια χαραμάδα συνεργασίας με στόχο την απαγκίστρωση της Μόσχας από τον εναγκαλισμό με το Πεκίνο, τόνισε ότι θα καλέσει τον Πούτιν για συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς. Έστειλε όμως και το καρφί πως αν ο ηγέτης της Ρωσίας επιλέξει να μη συνεργαστεί, «θα απαντήσουμε», προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ξεκαθαρίσει τις «κόκκινες γραμμές» του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έβαλε στον πάγο την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ενδεχομένως και κάτω από τις αντιρρήσεις των δυτικοευρωπαίων ιμπεριαλιστών που δεν θέλουν επιπλέον όξυνση με τη Ρωσία ή ακόμη και ως μια ένδειξη καλής θέλησης(;) εν αναμονή της συνάντησης με τον Πούτιν.
Παρ’ όλα αυτά δεν παρέλειψε να τονίσει πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση ώστε να μπορεί να αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα».

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το