Νίκη για τους αγρότες της Ινδίας σηματοδοτεί η ανάκληση τριών νόμων για την αγροτική μεταρρύθμιση, οι οποίοι εγκρίθηκαν πέρυσι και πυροδότησαν μαζικές, συνεχόμενες, διαδηλώσεις εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προέβη σήμερα ξαφνικά σε διάγγελμα για να κάνει τη σχετική ανακοίνωση, προχωρώντας σε απροσδόκητη στροφή 180 μοιρών αφού είχε αρνηθεί να παρατείνει την πολιτική συζήτηση παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αντιπολίτευσης.

«Αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε τους τρεις νόμους για τη γεωργία. Θα αρχίσουμε τη συνταγματική διαδικασία ακύρωσης αυτών των τριών νόμων κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου που ξεκινά στα τέλη του μηνός», διαβεβαίωσε.

AP Photo
AP Photo

Aνήμερα της ημέρας της Πρακάς Παρβ, της γιορτής του φωτός των Σιχ, o Mόντι προέτρεψε τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους υποσχόμενος ότι η συνταγματική διαδικασία για την κατάργηση των νόμων θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο.

«Ζητώ συγγνώμη από το έθνος» είπε κατά τη διάρκεια του μηνύματός του ενώ εκτίμησε χαρακτήρισε ελλιπείς τις προσπάθειες «να εξηγήσουμε την αλήθεια σε μερικούς από τους αδελφούς αγρότες μας». «Ας κάνουμε μια νέα αρχή»

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες κατασκήνωσαν το τελευταίο διάστημα σε εισόδους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, αφού η ινδουιστική εθνικιστική κυβέρνηση τους απαγόρευσε την είσοδο στο Νέο Δελχί.

AP Photo
AP Photo

Ο 71χρονος πρωθυπουργός έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση έρχεται δύο μήνες πριν τις εκλογές στις βόρειες πολιτείες Πουντζάμπ και Ούταρ Πραντές, που έχουν μεγάλους αγροτικούς πληθυσμούς, καθώς και στις πολιτείες Ουτάραχαντ, Γκόα και Μανιπούρ.

Η κυβέρνηση του κόμματός του, BJP, έχει απολαμβάνει ξεκάθαρη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά έχει συχνά κατηγορηθεί από ηγέτες της αντιπολίτευσης και εμπειρογνώμονες ότι παραβιάσεις μέσω νόμων, πουν δεν υποβάλλονται σε επαρκή διαβούλευση.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το