ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Πραγματοποιήθηκε ξανά και στο Ηράκλειο σήμερα (Πέμπτη 25 Γενάρη) Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο στην Πλατεία Ελευθερίας, με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών κήρυξαν 3ωρη στάση και οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ-ΔΟΕ). Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές ανακοινώσεις των ομοσπονδιών δε μπορούν να λειτουργήσουν ως κάλεσμα αγώνα.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕτην οποία υιοθέτησε και η συνδ. πλειοψηφία της συνθηκολόγησης στην ΕΛΜΕ (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ)– όχι μόνο δεν αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της Ιδιωτικοποίησης της Τεχνικο-Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και δεν την συνδέει με εκείνη του Πανεπιστημίου, αλλά απεναντίας υποβαθμίζει εντελώς το πρόβλημα με μια ..άψυχη και ολιγόλογη ανακοίνωση που παραπέμπει σε ..επαχθή υποχρέωση για τους τύπους…

Μπροστά σε αυτό το κλίμα, η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ αντιστάθηκε: κατέθεσε στο ΔΣ της ΕΛΜΕ (22/1) πρόταση συμμετοχής στο συλλαλητήριο, πίεσε για τη λήψη απόφασης και για ένα αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης. Με αυτούς τους αντιλαϊκούς συσχετισμούς, η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν μικρή. Η παράταξή μας συμμετείχε στη συγκέντρωση με πανό, δικό της μπλοκ και καταδίκασε την αντιλαϊκή πολιτική της Ιδιωτικοποίησης και της επίτασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωση που σαρώνει την Τρίτη και Β/Βαθμίδα της εκπαίδευσης, με τις προκηρύξεις της, αλλά και με τις δηλώσεις της εκπροσώπου της στα ΜΜΕ.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες τον κύριο όγκο του συλλαλητηρίου κάλυψαν τα φοιτητικά μπλοκ των υπό κατάληψη και μη σχολών, καθώς και το συντονιστικό των μαθητών που είχε αισθητή παρουσία.

Από τον τηλεβόα των φοιτητικών συλλόγων ακουγόταν διαρκώς η αντίθεση των μαχόμενων φοιτητών στα αντιδραστικά μέτρα, η καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής και πολλά συνθήματα ενάντια στην Ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου. Βέβαια το σημερινό συλλαλητήριο ως προς τον όγκο του ήταν αισθητά μικρότερο εκείνου της προηγούμενης εβδομάδας, γεγονός που αντανακλά τις πολλαπλές πιέσεις που δέχεται το αγωνιστικό ρεύμα στο φοιτητικό χώρο τόσο από την ανοιχτή επίθεση της κυβέρνησης στο μαχόμενο φοιτητικό κίνημα, όσο και από τη συγκαλυμμένη δράση των παρατάξεων της συνθηκολόγησης (ΔΑΠ-ΠΑΣΠ), που εμφανίζονται …με το μανδύα των «ανεξάρτητων», καλλιεργώντας τον φόβο και την ηττοπάθεια και επιδιώκοντας να σπάσουν το κλίμα των καταλήψεων. Στη βάση αυτή, έχουν αναιρεθεί σε αρκετές σχολές στο Hράκλειο οι αποφάσεις για καταλήψεις που είχαν ληφθεί την προηγούμενη εβδομάδα.

Παρά ταύτα, ο δυναμισμός της παρουσίας, η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των αντιστεκόμενων φοιτητών καταγράφηκε σε όλη τη διάρκεια της πορείας που διένυσε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και εγγυάται την ανάπτυξη και συνέχεια του αγώνα που πατάει στο αδιαμφισβήτητο δίκιο όχι μόνο του φοιτητικού και του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά συνολικότερα του εργατο-λαϊκού. Απαιτείται όμως ακόμη πολύς δρόμος για την αφύπνιση και συμμετοχή της μεγάλης μάζας των φοιτητών, αλλά και των εκπαιδευτικών στη συλλογική πάλη που είναι ο μόνος δρόμος για την κατοχύρωση των αιτημάτων των φοιτητών και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων. Για την ανάπτυξη αυτής της αναγκαίας και νικηφόρας πάλης, θα καταθέτουμε διαρκώς τις δυνάμεις από κάθε μετερίζι του αγώνα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το