Η Ελλάδα ακόμη και όσον αφορά τους δείκτες της πανδημίας, μετά από μια ολέθρια πολιτική που εφαρμόστηκε στο όνομα της αντιμετώπισής της, βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Η πολιτική των τυφλών lockdown και απαγορεύσεων αποδείχθηκε και -όπως ήταν αναμενόμενο- κάθε μέρα αποδεικνύεται εγκληματική και αδιέξοδη. Μια πολιτική που με πρόσχημα την πανδημία στόχευε στην επιβολή ενός αντιδραστικού και αντιδημοκρατικού πλαισίου και στην ψήφιση εκατοντάδων αντιλαϊκών νόμων.

Αυτή η εγκληματική ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση και τους «ειδικούς» της, όσο και αν προσπαθούν επικαλούμενοι την «ατομική ευθύνη» να τη χρεώσουν στο λαό. Όσο και αν οι θύτες κουνούν το δάχτυλο στα θύματα αυτής της κατάστασης, η πολιτική τους είναι αυτή που δοκιμάζεται και κρίνεται και στο μέτωπο της πανδημίας και όχι οι «απείθαρχοι νέοι» ή οι «αρνητές» του κορονοϊού.

Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά για τέτοια περίοδο επίπεδα. Προσδοκώντας πρόσκαιρα οφέλη για τους μεγαλοξενοδόχους, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά η αλήθεια βρίσκεται μακριά από την κατευθυνόμενη πληροφόρηση. Τόσο που ακόμη και ευρωπαϊκοί οργανισμοί υγείας δυσκολεύονται να εκδώσουν «πράσινες» ταξιδιωτικές οδηγίες. Το αν αυτό αποτελεί μέρος ενός οικονομικού πολέμου που έχει ξεσπάσει στην ΕΕ και τον κόσμο ή αφορά πραγματικά δεδομένα δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε.

Αυτό όμως που έδειξαν οι εξελίξεις είναι ότι η κυβέρνηση δε δίστασε να πάρει αποφάσεις που μέχρι την προηγούμενη θεωρούσε επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα του τουριστικού κλάδου. Και εκεί που τη μία στιγμή απαγόρευε σε ένα λαό κάθε μετακίνηση για πολλούς μήνες, την επομένη άνοιγε διάπλατα τις πόρτες, με την επίδειξη αρνητικών τεστ ή και χωρίς αυτά. Προκαλώντας τη νοημοσύνη και την οργή όσων εδώ και μήνες καταγγέλλουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα, ζητώντας ακριβώς αυτό. Τη δημιουργία προϋποθέσεων για ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες, την αξιόπιστη επιδημιολογική παρακολούθηση και καταγραφή στη χώρα.

Η «βαριά βιομηχανία» αποδεικνύεται φτερό στον άνεμο

Ό,τι όμως και αν έκανε η κυβέρνηση για να προβάλει την εικόνα ελληνικών ασφαλών τουριστικών παραδείσων, οι αφίξεις αποδεικνύονται ελάχιστες σε σχέση με τις προσδοκώμενες, ενώ οι ακυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Σίγουρα, ρόλο σε αυτό παίζει και ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα σε Γερμανία και Βρετανία. Μετά την ούτως ή άλλως αρνητική οδηγία της Βρετανίας, η πρόταση της Γερμανίας να αποκλειστούν και από την Ελλάδα τουρίστες προερχόμενοι από Ρωσία και Αγγλία και η αυτόματη ακύρωση των σχετικών τουριστικών πακέτων από την TUI, το θερινό τουριστικό όνειρο φαίνεται να τελειώνει. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Γερμανία, γι’ αυτή της την απόφαση, επικαλέστηκε την ύπαρξη του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία, όταν είναι γνωστό ότι και στην ίδια τη Γερμανία παρουσιάζει μεγάλη εξάπλωση. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει για την Ελλάδα είναι ότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένονται πολύ κάτω από το 50% των εσόδων του 2019.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής των «ευρωπαίων οικονομικών εταίρων» που, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να απομυζούν τη χώρα και το λαό μας.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οδηγώντας στη διάλυση του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας και μετατρέποντας την Ελλάδα σε χώρα τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών. Και για αυτό, οι απολογητές αυτής της πολιτικής έχοντας την καθολική ευθύνη δεν μπορούν να κατηγορούν το λαό.
Μια οικονομία που βασίζεται στον τουρισμό είναι ευάλωτη. Το γνώριζαν καλά οι θιασώτες της «ευρωπαϊκής πορείας» όταν πανηγύριζαν. Τώρα, αναμένεται νέα οικονομική επιδείνωση για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, που ασφυκτιούν κάτω από την πολύχρονη οικονομική κρίση και τον πολύμηνο εγκλεισμό.

Υφαίνουν νέο αντιδραστικό πλαίσιο…

Τώρα που το κυβερνητικό αφήγημα για θερινές επιτυχίες καταρρέει, προετοιμάζουν τη μετάβαση στη φθινοπωρινή επίθεση. Γνωρίζουν καλά οι κυβερνώντες και οι «ειδικοί» ότι οι συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των συνεχών lockdown, επιφυλάσσουν ένα αποκαλυπτικό φθινόπωρο.

Οι αντιλαϊκοί νόμοι που μπαίνουν στη σειρά για ψήφιση στη Βουλή, που θα λειτουργεί σε ολομέλεια όλο το καλοκαίρι, θα τροφοδοτήσουν ακόμα περισσότερο κοινωνικές διεργασίες και αντιδράσεις. Ο λαός -που αγκομαχά κάτω από την κρίση, τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση και την αντιδραστική πολιτική του βούρδουλα- συσσωρεύει οργή. Και γι’ αυτό τα κυβερνητικά επιτελεία στήνουν μια νέα προπαγανδιστική αθλιότητα.

με εκβιασμούς και χυδαίες κινήσεις …

Η κυβέρνηση, έχοντας αρνηθεί, σταθερά και επίμονα, να στηρίξει και ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, μη παίρνοντας κανένα πραγματικό μέτρο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ιχνηλάτηση, μέριμνα ώστε να μη μετατραπούν τα ΜΜΜ, τα σχολεία, τα εργοστάσια, οι χώροι δουλειάς και οι κλειστές δομές σε εστίες αναζωπύρωσης και υπερμετάδοσης του ιού), επιχειρεί να μεταθέσει ξανά τις ευθύνες της στο λαό και στο ζήτημα του εμβολιασμού.
Καταφεύγει σε εκβιασμούς και χυδαίου τύπου «δωράκια», με μια προπαγάνδα επιθετική απέναντι σε δυσπιστίες που η ίδια καλλιέργησε με την αντιφατική και εγκληματική πολιτική της, δημιουργώντας νέους «αποδιοπομπαίους τράγους» στο πιθανότατο ενδεχόμενο της φθινοπωρινής αναζωπύρωσης της πανδημίας. Μετά τη νεολαία, τους «απείθαρχους» γενικά, τώρα ενοχοποιούνται οι μη εμβολιαζόμενοι. Ένας νέος ιδιότυπος κοινωνικός αυτοματισμός προωθείται.

Αποποιούμενοι τις ευθύνες τους, τις μεταφέρουν στους «ανεύθυνους» πολίτες, ασκώντας μαζική τρομοκρατία με το ιδεολόγημα της «ατομικής ευθύνης». Μια καθ’ όλα προσχηματική πολιτική που σκοπό έχει να μετακυλίσει κάθε ευθύνη στο λαό, να συγκαλύψει τις αποκλειστικά δικές τους ευθύνες.
Ο εμβολιασμός, από ένα αποτελεσματικό όπλο αυτή τη στιγμή για να καμφθεί η πανδημία, μετατρέπεται σε ένα ακόμη όπλο αυταρχικής επιβολής, πειθάρχησης και αποκλεισμών. Η τιμωρητική απόφαση της κυβέρνησης να υποχρεώσει όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν μοριακό ή rapid test για να επισκεφθούν τα νησιά είναι χαρακτηριστική.

και τρομολαγνεία

Μετά από την απομάκρυνση του κορονοϊού από τα πρωτοσέλιδα, τις τελευταίες μέρες η τρομολαγνεία γράφει νέες σελίδες. Ήδη, οι «ειδικοί» των ΜΜΕ προδικάζουν την εμφάνιση τέταρτου κύματος. Είναι πιθανό από το φθινόπωρο να υπάρξει αύξηση της νοσηρότητας του κορονοϊού. Η τρόπος όμως με τον οποίο προβάλλουν τη βεβαιότητα ενός τέταρτου κύματος προϊδεάζει για νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις.

Το γράψαμε πολλές φορές και το επαναλαμβάνουμε. Οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με αστυνομοκρατία, απαγορεύσεις και πρόστιμα. Αντιμετωπίζονται με ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, με πολιτικές πραγματικής πρόληψης, που πρέπει να αφορούν χώρους συνωστισμού όπως σχολεία, εργοστάσια, χώρους εργασίας, κλειστές δομές και ΜΜΜ. Και κυρίως με επιτήρηση της πανδημίας μέσω της συστηματικής διενέργειας κεντρικά σχεδιασμένων ελέγχων (τεστ) και ιχνηλάτησης. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε από τις χώρες που ενάμιση χρόνο τώρα αντιμετώπισαν με σχετική επιτυχία την πανδημία.
Αντί αυτών, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, αρνείται κάθε μέτρο πραγματικής πολιτικής προστασίας, αφήνει το θέμα των ελέγχων στην «ατομική ευθύνη» των self test, στρώνει το έδαφος στον κοινωνικό κανιβαλισμό και προετοιμάζει μια νέα πολιτική αυταρχισμού, καταστολής και περιορισμών, μέχρι εκεί τουλάχιστον που θεωρεί ότι μπορεί να τα επιβάλει.

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ο ελληνικός λαός τα βίωσε και τα βιώνει με τον χειρότερο τρόπο. Καμία ανοχή σε αυτή δεν μπορεί να επιτραπεί.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το