Με τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους, μέσα σε ένα έντονα προεκλογικό κλίμα, παρουσίασε ο Σταϊκούρας το νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή. Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προσπάθειά της να ανακόψει τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και τη συνεπακόλουθη φθορά της, επιδίδεται σε μια προκλητική και ακατάσχετη δημαγωγία. Κατά την παράδοση του προσχέδιου του νέου προϋπολογισμού, ο Σταϊκούρας, σε ένα κρεσέντο δημαγωγίας, έκανε λόγο για έναν «ιστορικό προϋπολογισμό αφού είναι ο πρώτος εκτός εποπτείας» της ΕΕ. Πρόκειται για μια ακόμα απόπειρα εξαπάτησης του λαού και συγκάλυψης όλης της αντιλαϊκής πολιτικής που επέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο τα τελευταία τριάμισι χρόνια αλλά και σε όλη τη μνημονιακή δεκαετία. Ακόμα κι αν η χώρα βγήκε από το καθεστώς της «ενισχυμένης εποπτείας», τα μέτρα και οι συνέπειες από τη δεκαετή μνημονιακή θύελλα είναι εδώ και βαραίνουν καθημερινά τις πλάτες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Οι εκατοντάδες και χιλιάδες μνημονιακοί νόμοι που σάρωσαν κατακτήσεις πολύχρονων αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος, που ξεθεμελίωσαν εργασιακά δικαιώματα, τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, που ξεπούλησαν το δημόσιο πλούτο. Όλα αυτά είναι εδώ και αποτελούν τη ζοφερή καθημερινότητα για το λαό.

Δεν δικαιούται να πανηγυρίζει η κυβέρνηση της ΝΔ πως τάχα απαλλάχθηκε η χώρα από την «ενισχυμένη εποπτεία» όταν η ίδια αποτέλεσε το βασικό πυλώνα της μνημονιακής πολιτικής της υποτέλειας και της ξενοδουλείας. Όταν πολύ περισσότερο, με ή χωρίς εποπτεία, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υπηρετεί την πολιτική των πρωτογενών πλεονασμάτων που επιβάλλει η ΕΕ, να διαιωνίζει το καθεστώς της υποτέλειας και της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας. Αλλά και στο ζήτημα του χρέους, όσο κι αν θριαμβολογεί η κυβέρνηση για την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ και τη μείωσή του, η αμείλικτη πραγματικότητα τονίζει ότι αυτό παραμένει στα δυσθεώρητα ύψη του 217%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πίσω από τους κυβερνητικούς διθυράμβους, κρύβεται ο δυσβάσταχτος λογαριασμός που θα πληρώσει για μια ακόμα φορά ο λαός. Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε μια απόπειρα αντιστροφής της πραγματικότητας, επιχειρεί να παρουσιάσει ως μεγάλο επίτευγμα την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2023. Όπως όμως οι ίδιοι ομολογούν, τα όποια πλεονάσματα προκύπτουν από τη βαριά φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ενδεικτικό ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπολογίζουν αύξηση 9,7% αύξηση στα έσοδα, η οποία προκύπτει βασικά τόσο από την αύξηση της άμεσης φορολογίας του λαϊκού εισοδήματος όσο και της έμμεσης (ΦΠΑ). Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βλέπει τη σαρωτική ακρίβεια και τον καλπάζοντα πληθωρισμό που τρέχει με 9,1% ως «χρυσή ευκαιρία» για να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, αφαιμάζοντας τα λαϊκά εισοδήματα.

Ο νέος προϋπολογισμός νομιμοποιεί την πολιτική των επιδομάτων φτώχειας, τα ψίχουλα δηλαδή που μοιράζει η κυβέρνηση, ως απάντηση δήθεν στον πληθωρισμό και στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, η κυβέρνηση παγιώνει το καθεστώς των «επιταγών για την ακρίβεια» και των «pass». Μάλιστα, όσο θα πλησιάζουμε προς την κάλπη τόσο πιο έντονα η κυβέρνηση θα μοιράζει επιδόματα επαιτείας ως «αντίδοτο» στη φτώχεια και την ακρίβεια. Από τη σκοπιά αυτή, λοιπόν, δεν υπάρχει τίποτα το «ιστορικό» στο νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, μόνο φτώχεια, βαθιά λιτότητα και φορολεηλασία για τα εργατολαϊκά στρώματα.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το