Από την περασμένη βδομάδα άρχισε να ισχύει ο Νέος ΚΟΚ (Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας). Υποτίθεται πως μέσω των αυστηρότερων ποινών και των μεγαλύτερων και κλιμακούμενων προστίμων σε περίπτωση υποτροπής θα επιτευχθεί η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Πράγματι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της περασμένης χρονιάς, η χώρα μας είναι στην πρώτη εξάδα των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς από τροχαία ατυχήματα με 61 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Το μόνο κεφάλαιο του νέου ΚΟΚ που θα μπει σε εφαρμογή μετά την 1η Ιανουαρίου 2026 είναι αυτό για τη μείωση του ορίου ταχύτητας στις κατοικημένες περιοχές. Μετά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, το όριο των 30 χλμ θα εφαρμοστεί σε ένα μέρος των πιο στενών οδών, ενώ στις υπόλοιπες θα παραμείνει στα 50 χλμ.
Κάποιος κόσμος νομίζει ότι ο Νέος ΚΟΚ θα μειώσει τα τροχαία ή τουλάχιστον θα γεμίσει τα Δημόσια Ταμεία από τα υψηλότερα πρόστιμα. Σε αυτό έχει συντελέσει και ο ντόρος που έχουν κάνει τα επιχορηγούμενα ΜΜΕ από την Κυβέρνηση της ΝΔ. Καμία κουβέντα δεν ακούγεται για δρόμους-καρμανιόλες, για το επαρχιακό δίκτυο που διασχίζουν κοπάδια και τρακτέρ αφού δεν υπάρχει δευτερεύον δίκτυο, για τις κακοτεχνίες, τις λακκούβες, τα πλημμυρισμένα κομμάτια, την ελλιπή σήμανση και φωτισμό κλπ ακόμη και των ακριβοπληρωμένων αυτοκινητοδρόμων που παραχωρήθηκαν προς συντήρηση (…) και εκμετάλλευση στους ιδιώτες. Καμία κουβέντα δεν γίνεται για ουσιαστική κυκλοφοριακή αγωγή του πληθυσμού και μάλιστα από τις μικρές ηλικίες.
Όχι, ο Νέος ΚΟΚ δεν θα μειώσει τα τροχαία. Ο νέος ΚΟΚ γράφτηκε από κάποιους υποτιθέμενους τεχνοκράτες, που συνήθως δεν έχουν ιδέα από το αντικείμενο και μάλλον αντέγραψαν επιλεκτικά στοιχεία από κάποιους κανονισμούς κάποιων Ευρωπαϊκών χωρών, αγνοώντας τον τρόπο που θεσμικά λειτουργεί η χώρα μας. Οι συστηματικοί παραβάτες που συνήθως κάνουν τις εγκληματικές παραβάσεις, κάποιοι μεγαλόσχημοι με τις συνοδείες τους, υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθούν και πολύ περισσότερο να πληρώσουν; Μάλλον, η ισχύς του νόμου θα εξαντληθεί στον ταλαίπωρο που παραβίασε το όριο κατά 5 χλμ την ώρα ή σε εκείνον που πήγε στον αυτοκινητόδρομο με 145 αντί για 130 χλμ. Σε μεγάλα τμήματα άλλωστε των αυτοκινητοδρόμων υπάρχουν αδικαιολόγητα χαμηλά όρια ταχύτητας, ενώ τα διόδια πληρώνονται σε τιμές Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση και διαχρονικά η αντιμετώπιση των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας είναι μία, τα μεγαλύτερα πρόστιμα. Η ίδια κι απαράλλαχτη εισπρακτική πολιτική που ξεζουμίζει και εξοντώνει τα λαϊκά στρώματα και μόνο αυτά, αφού το «μεγάλο ψάρι πάντοτε βρίσκει τρόπο να σκίσει τα δίχτυα» και να συνεχίσει να παρανομεί αλλά και να μην πληρώνει.
πηγή: Λαϊκός Δρόμος
e-prologos.gr

