Από την 1 Ιουνίου 2022, μειώνεται το ύψος των εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%, ισόποσα για εργοδότες και μισθωτούς. Η μείωση αυτή έρχεται σε συνέχεια της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, που ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ τα τελευταία δυο χρόνια (2020-2021).

Η νέα μείωση του ποσού των εισφορών αυτόματα συνεπάγεται παραπέρα μείωση των αποθεματικών του επικουρικού ταμείου τόσο για τους παλιούς όσο και για τους νέους ασφαλισμένους. Σημαίνει κατ’ επέκταση νέο ψαλίδισμα στις επικουρικές συντάξεις και εξαναγκασμό των ασφαλισμένων να καλύψουν με άλλους τρόπους, δηλαδή με καταφυγή στην ιδιωτική ασφάλιση, τη νέα ψαλιδιά στις συντάξεις τους.
Η κυβέρνηση, βέβαια, είχε ήδη προετοιμάσει το έδαφος. Έτσι το προηγούμενο διάστημα νομοθέτησε υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης για να στρέψει τους εργαζόμενους να διοχετεύουν τις εισφορές τους με “ρίσκο” σε ιδιωτικά και χρηματιστηριακά πακέτα επενδύσεων μέσω του ιδιωτικοποιημένου ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Επικουρικό). Ο ΕΤΕΑΕΠ θα διαχειρίζεται τις εισφορές της επικουρικής και θα τις επενδύει σε μετοχές και ομόλογα με ρίσκο, χωρίς να εξασφαλίζει τη σύνταξη του εργαζόμενου που θα αναγκάζεται να εντάξει εκεί το τμήμα του μισθού του, που είναι η ασφαλιστική εισφορά.

Επειδή όμως όλα αυτά δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, η κυβέρνηση με μια σειρά ψευτοεπιχειρήματα προσπαθεί να αποδείξει ότι η πολιτική που εφαρμόζει είναι φιλολαϊκή αποκρύπτοντας στη πραγματικότητα την αποψίλωση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων. Το κυριότερο επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι ότι η μείωση της επικουρικής ασφάλισης θα επιφέρει την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Παραλείποντας να πει ότι οι μειώσεις στα ασφάλιστρα είναι επί της ουσίας μειώσεις του μισθού. Και αυτό γιατί ο μισθός αποτελείται από δύο μέρη. Τον καθαρό μισθό που κάθε μήνα λαμβάνει ο εργαζόμενος και τον «κοινωνικό» μισθό, που λέγανε παλιότερα, δηλαδή τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνει τόσο ο εργαζόμενος όσο και ο εργοδότης. Άρα οι μειώσεις στην ασφάλεια σημαίνει μειώσεις στον μισθό. Η επιλογή της κυβέρνησης για μειώσεις στην επικουρική ασφάλιση συμπυκνώνεται στη δήλωση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου, που δήλωσε: «…Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, που οδηγεί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων…».

Η δήλωση αυτή στην πραγματικότητα σημαίνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να αυξήσει τα κέρδη των επιχειρήσεων, με μείωση του ποσού που διατίθεται για τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, το οποίο συκοφαντείται ως βάρος και “κόστος” που βλάπτει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή, τα κέρδη των επιχειρηματιών. Στην πραγματικότητα η μείωση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη αποτελεί μια περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων για να αυγατίσουν τα κέρδη των επιχειρήσεων.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το