Νέο πεδίο όξυνσης του ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών κέντρων αποτελεί η μαύρη πανδημία. Οι ΗΠΑ, παραμένοντας πιστές στην γραμμήτου «κοντέματος» των αντιπάλων τους, Κίνας, Ρωσίας, παρά τις κορώνες για την ενιαία επιστημονική αντιμετώπιση του κορονοϊού προετοιμάζουν κιόλας το έδαφος για την επόμενη μέρα. Τα ερευνητικά τους κέντρα εργάζονται πυρετώδικα για την αναζήτηση του «φάρμακου» σαν υπερόπλου κατίσχυσης έναντι των ανταγωνιστών τους. Οραματίζονται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για να ανανεώσουν την πληττόμενη παγκόσμια ηγεμονία τους.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση ο Τραμπ εξαρχής εξαπέλυσε μια αντικινεζική εκστρατεία μιλώντας για «κινέζικο ιό» ή «ιό του Βουχάν» μεθοδεύοντας ταυτόχρονα τον άμεσο «επαναπατρισμό» των αμερικανικών αλυσίδων εφοδιασμού με φάρμακα, ιατρικά είδη και εξοπλισμό από την Κίνα και άλλα κράτη στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου από την ομάδα που συγκρότησε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως οι ΗΠΑ «δεν πρέπει να εξαρτώνται ποτέ από καμία ξένη χώρα όσον αφορά τα μέσα για την επιβίωσή μας… Ο στόχος μας για το μέλλον πρέπει να είναι να έχουμε αμερικανικά φάρμακα για τους Αμερικανούς ασθενείς, αμερικανικές προμήθειες για τα αμερικανικά νοσοκομεία».

Στην ίδια κατεύθυνση ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη ραδιοφωνική εκπομπή Washington Watch, επανέλαβε την κατηγορία που έχει εξακοντίσει από νωρίς ενάντια στο Πεκίνο, ότι δηλαδή η Κίνα δεν ανταλλάσσει πληροφορίες για την πανδημία στον βαθμό που οφείλει, υιοθετώντας μια στάση που κατ’ αυτόν «αληθινά θέτει χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο». Οι αδίστακτοι σφαγείς των λαών που μόνο στη διάρκεια του δεκάχρονου εμπάργκο στο Ιρακ ευθύνονται για πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς σαν αποτέλεσμα της ασιτίας και έλλειψης φαρμάκων και εξακολουθούν και στις μαύρες μέρες της πανδημίας να επιμένουν στις εξοντωτικές κυρώσεις σε βάρος του Κορεατικού και Ιρανικού λαού. «Η ανησυχία μου είναι πως αυτή η συγκάλυψη, αυτή η παραπληροφόρηση στην οποία επιδίδεται το κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, στερεί από τον κόσμο την ενημέρωση που χρειάζεται για να αποτραπούν περαιτέρω κρούσματα ή να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», επιμένει υποκριτικά ο Πομπέο.

Στο ίδιο μοτίβο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βάζει στο στόχαστρο όλους τους αντιπάλους των ΗΠΑ. «Η εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς από και την Κίνα συνεχίζεται», σύμφωνα με τον Πομπέο.

«Υποστηρίζουν ότι (ο ιός) προήλθε από τον αμερικανικό στρατό, ότι πιθανόν (η πανδημία) άρχισε στην Ιταλία, λένε οτιδήποτε για να αποσείσουν τις ευθύνες τους». Και καθώς συνεχίζεται η δεύτερη φάση των συνομιλιών για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, καταλήγει εκτοξεύοντας απειλές για «πολύ σημαντικές αποφάσεις» που θα ληφθούν για τον τρόπο που έχουν δομηθεί οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας: «Θα έρθει η ώρα για την απόδοση ευθυνών».

Ξεχνώντας τη λιμοκτονούσα Αφρική και τις εγκληματικές ευθύνες των ΗΠΑ στην Υεμένη, που μετρά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα χολέρας και χιλιάδες νεκρούς, και τα αχαρτογράφητα κάτεργα της «αναπτυσσόμενης» Ασίας, ο Πομπέο απαιτεί τώρα διαφάνεια προς όφελος δήθεν της «παγκόσμιας κοινότητας», μετονομάζοντας έτσι για την περίσταση το σλόγκαν τού αρχηγού του «Πρώτα η Αμερική».

Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το