Ο βραχυπρόθεσμος προϋπολογισμός που συμφωνήθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα, υπήρξε ένας συμβιβασμός των μετριοπαθών Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών της Βουλής, προκειμένου να αποφευχθεί η παύση λειτουργίας της κυβέρνησης. Κόστισε ωστόσο στον πρώην πρόεδρο της Βουλής, Ρεπουμπλικάνο Μακάρθι, τη θέση του, με τους λεγόμενους σκληροπυρηνικούς του κόμματός του να τον εκδιώκουν.

Τώρα νέος κύκλος διαφωνιών έχει ξεσπάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, γύρω από ένα πακέτο βοήθειας στο Ισραήλ που προωθούν οι Ρεπουμπλικάνοι. Η προεδρία Μπάιντεν απειλεί να ακυρώσει το πακέτο κάνοντας χρήση του δικαιώματος του βέτο που διαθέτει ο πρόεδρος για ορισμένες περιπτώσεις. Το εν λόγω πακέτο προβλέπει (επιπλέον) βοήθεια για το Ισραήλ, που θα αντληθεί από περικοπές στη χρηματοδότηση της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων και στέρηση χρηματοδότησης προς άλλες κατευθύνσεις που αφορούν την εθνική ασφάλεια, όροι που ο Λευκός Οίκος δεν αποδέχεται, όπως έγινε γνωστό την Τρίτη.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού σχολιάζει ότι η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων «εισάγει τον κομματισμό στη στήριξη προς το Ισραήλ» και ότι αποτυγχάνει να ακολουθήσει τα γεγονότα, καθώς δεν προβλέπει ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, καθώς και βοήθεια για την Ουκρανία και τους «συμμάχους» στον Ινδοειρηνικό. Ο μηχανισμός των Δημοκρατικών προσπαθεί κάνοντας χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, να αποκρύψει μερικώς το γεγονός ότι αναζητά ένα πιο «τολμηρό» και φιλοπόλεμο πακέτο, που αντιστοιχεί σε μια πιο τυχοδιωκτική πολιτική, με κλιμάκωση στην Ουκρανία και προετοιμασίες ενάντια στην Κίνα. «Το νομοσχέδιο είναι κακό για το Ισραήλ, τη Μέση Ανατολή και για την εθνική μας ασφάλεια», καταλήγει ο ανωτέρω οργανισμός.

Παράλληλα ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται ότι το εν λόγω νομοσχέδιο, αποσκοπώντας σε περικοπές όσον αφορά την εθνική ασφάλεια, αποτελεί απόκλιση από τις προηγούμενες διακομματικές συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί: «Η Βουλή έχει σταθερά εργαστεί με διακομματικό πνεύμα για να προσφέρει στήριξη ασφάλειας στο Ισραήλ και αυτό το νομοσχέδιο απειλεί να υπονομεύσει αχρείαστα αυτή την διαρκή προσέγγιση» και «το να διαχωρίζεται η στήριξη ασφάλειας του Ισραήλ από άλλες προτεραιότητες της εθνικής ασφάλειας από το συμπληρωματικό (νομοσχέδιο) θα σημάνει πλανητικές επιπτώσεις». Με λίγα λόγια, οι ισχυρότατες διαφωνίες εντός των κυρίαρχων κύκλων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, σε σχέση με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η φθίνουσα αυτοκρατορία, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα προβλέπει 14.3 δισεκατομμύρια δολάρια(!!) προς το Ισραήλ για να ενισχυθεί η πολεμική του ισχύς. Παράλληλα σκοπεύει σε περικοπές της χρηματοδότησης της Εσωτερικής Υπηρεσίας Εσόδων, που περιλαμβάνεται στην Πράξη Μείωσης Πληθωρισμού, ένα νομοσχέδιο που αφορά τη φορολογία, την Υγεία και το κλίμα, που ψηφίστηκε την περασμένη χρονιά και θεωρείται από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Παράλληλα το προτεινόμενο νομοσχέδιο αποσυνδέει τη βοήθεια στο Ισραήλ από αυτήν στην Ουκρανία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι τώρα, προδίδοντας πάλι διαφορετική προσέγγιση.

Το εν λόγω νομοσχέδιο είναι το πρώτο που προτείνεται υπό τον νέο «ομιλητή» της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, που διαδέχθηκε τον Μακάρθι και είναι μάλλον απίθανο να φτάσει στον Λευκό Οίκο, αφού κατά πάσα πιθανότητα θα απορριφθεί από τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το