Νέες αντιδράσεις για τη διάλεξη με ρατσιστικό περιεχόμενο

Διευρύνονται οι αντιδράσεις που προκαλεί η πρωτοβουλία που έλαβε για διάλεξη με έντονο ρατσιστικό περιεχόμενο ο συντονιστής Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας στην ελληνική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, Θανάσης Διαλεκτόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση – καταγγελία της «Αλληλέγγυας Κοινότητας» Βρυξελλών, η προτεινόμενη διάλεξη που έχει θέμα «πολυπολιτισμικότητα και επιλεκτικός ανθρωπισμός» κάνει λόγο για τον «αντίστροφο ρατσισμό» σε βάρος «των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες», περιλαμβάνοντας ρατσιστικό και άκρως προσβλητικό περιεχόμενο, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για την ελληνική κοινότητα των Βρυξελλών.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα πραγματοποίησε και ο Γιάννης Δάλμας, μέλος της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες ως σύμβουλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης και ο οποίος ήταν υποψήφιος στη λίστα των ευρωεκλογών με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τον περασμένο Μάιο.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο facebook ο κ. Δάλμας εκφράζει τη δυσφορία του για την πρόταση αυτή του συντονιστή Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βέλγιο, εκφράζοντας την ελπίδα να μην αποτελεί επίσημη πολιτική της πρεσβείας και του αρμόδιου υπουργείου, αλλά προσωπική πρωτοβουλία του υπαλλήλου, που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Παράλληλα, κατηγορεί την κυβέρνηση της Ν.Δ., υποστηρίζοντας ότι «με το να χαϊδεύει το ακροδεξιό της ακροατήριο έχει αποθρασύνει όλες τις ξενοφοβικές και εθνικιστικές δυνάμεις του τόπου που προωθούν το μίσος και το διχασμό».

Αναλυτικά τα όσα έγραψε ο κ. Δάλμας

Ο συντονιστής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας στην Ελληνική Πρεσβεία στο Βέλγιο έστειλε στην Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών πρόταση για τη διοργάνωση διάλεξης με τίτλο «Πολυπολιτισμικότητα και Επιλεκτικός Ανθρωπισμός» στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «…οι προσπάθειες ικανοποίησης των αιτημάτων μελών προσφυγικών και μεταναστευτικών ομάδων με διαφορετική θρησκεία, οδηγούν σε επιλεκτικό ανθρωπισμό ή “αντίστροφο ρατσισμό” σε βάρος των γηγενών, καθώς συχνά αντιτίθενται σε κατεστημένες αξίες της χώρας υποδοχής, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία στους γηγενείς». 

Ενώ στη συνέχεια προτείνει να παρουσιαστούν οι διακρίσεις με έντονο «προνοιακό και φιλανθρωπικό» χαρακτήρα, σε βάρος των χριστιανών γηγενών σε ευρωπαϊκές χώρες και ο αντίκτυπός τους στις παραδοσιακές κοινωνίες.Και όλα αυτά τα προτείνει σε μία Κοινότητα που έχει βιώσει για πάνω από 50 χρόνια αρκετά περιστατικά ρατσισμού και θρησκευτικών διακρίσεων.

Μια Κοινότητα που χτίστηκε από μετανάστες που άφησαν τη χώρα μας και ήρθαν στο Βέλγιο για ένα καλύτερο αύριο. Μια Κοινότητα που για χρόνια έμαθε να συνεργάζεται με άλλες κοινότητες ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής.

Από μόνη της αυτή η πρόταση διάλεξης με τα τόσο έντονα στοιχεία ρητορικής που χρησιμοποιούνται από ακροδεξιές φωνές, ανεξαρτήτως τοποθέτησης του ομιλητή, δεν θα έπρεπε να προέρχεται από επίσημη ελληνική αρχή, πόσω μάλλον από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας.

Ελπίζω να αποτελεί πρωτοβουλία του συγκεκριμένου υπαλλήλου και όχι πολιτική που προωθεί η Πρεσβεία και το αρμόδιο Υπουργείο.

Καλώ λοιπόν την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Εξωτερικών και Παιδείας να επιληφθούν του θέματος αλλά και να δώσουν περισσότερο έμφαση στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό. Όπως και να το δούμε όμως αυτή η Κυβέρνηση με το να χαϊδεύει το ακροδεξιό της ακροατήριο έχει αποθρασύνει όλες τις ξενοφοβικές και εθνικιστικές δυνάμεις του τόπου που προωθούν το μίσος και το διχασμό.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το