Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Άθυρμα στα νύχια της ΕΕ, της κυβέρνησης και των δουλεμπόρων, αποδιωγμένοι από την ανθρώπινη απονιά, ξετιναγμένοι από κάθε οικονομικό πόρο, οι απελπισμένοι πρόσφυγες-μετανάστες ζητούν κάπου να απαγκιάσουν. Το πρόσφατο γεγονός του πολυήμερου αποκλεισμού 38 μεταναστών (22 ανδρών, 9 γυναικών -μίας εγκυμονούσας στον όγδοο μήνα- και 7 παιδιών) σε νησίδες του Έβρου κοντά στο χωριό Κισσάρι, εκτεθειμένων στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, μέσα σε αυτοσχέδια καταλύματα, δίνει το στίγμα της ανύπαρκτης αλληλεγγύης κυβέρνησης και ΕΕ. Πρόσφατα ένα πεντάχρονο κοριτσάκι του καταυλισμού πέθανε από δάγκωμα σκορπιού. Κοντά στη Δράμα άλλοι τρεις παρασύρθηκαν από αμαξοστοιχία, δύο πυροβολήθηκαν από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη, κάποιες δεκάδες πνίγηκαν πρόσφατα (10/08) στο Αιγαίο και την Ρόδο, άλλοι σκοτώθηκαν σε τροχαία λόγω καταδίωξης των διακινητών, ενώ οι αρρώστιες που συνεπάγονται την υπαίθρια -χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη- ζωή θερίζουν κυριολεκτικά.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση κωφεύει σε ό,τι αφορά στην παραμονή των 38 προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, το θάνατο του μικρού κοριτσιού, την εγκυμονούσα γυναίκα και τους αρρώστους. Η ΕΛΑΣ, ενώ στην αρχή δήλωσε πως δεν εντόπισε τίποτα στη συγκεκριμένη περιοχή, στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως αυτοί βρίσκονταν σε τουρκικό έδαφος. Από την πλευρά της η Τουρκία κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι εγκαταλείπει τους πρόσφυγες στο κρύο, την παγωνιά και τις αρρώστιες. Όμως το πιθανότερο είναι ότι «απωθήθηκαν» από την ελληνική αστυνομία προς την μεριά της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Μηταράκης.

Δυστυχώς ο κυβερνητικός ρατσισμός και η αντιμεταναστευτική πολιτική συμβαδίζουν με την ξενοδουλεία και την υποταγή στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Παράλληλα, το ζήτημα των προσφύγων, που αντιμετωπίζονται σαν μιάσματα ένθεν κακείθεν, εργαλειοποιείται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών διενέξεων, επιρρίπτοντας τις αποτρόπαιες εγκληματικές ευθύνες ο ένας στον άλλο. Προφανώς υπεύθυνοι για τα εκατομμύρια της προσφυγιάς δεν είναι άλλοι από τους ιμπεριαλιστές (Αμερικάνους, Ευρωπαίους, Ρώσους κ.ά.) που οδήγησαν έθνη σε αλληλοσπαραγμό, ανεξάρτητα κράτη στην καταστροφή και λαούς στη φτώχεια και δυστυχία, υποχρεώνοντάς τους να θαλασσοδέρνονται στα νερά της Μεσογείου. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν έχουν άλλο δρόμο να επιλέξουν παρά αυτό των δουλεμπόρων-διακινητών, της Frontex, της ευρωπαϊκής αναλγησίας των «δομών»-στάβλων που παρέχει η πολιτική των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων, ή ακόμα και αίτηση προς τις Επιτροπές Ασύλου (όντας στην Τουρκία), όπου με ευθύνη της ΕΕ και της «Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες», μπορούν να ταξιδεύουν απευθείας για τις χώρες προορισμού τους (sic), με ευθύνη του ΟΗΕ. Για την επιλογή (κυρίως ανδρών 20-40 χρονών) δεν γίνεται κουβέντα!

***

Κι ενώ δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες είτε θαλασσοπνίγονται, είτε πεθαίνουν από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο γελοιωδέστατος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, απένειμε την τιμητική διάκριση «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Α’ τάξης» στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινά, για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών! Να σημειώσουμε ότι έχει προηγηθεί η βράβευση του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι με τον βραβείο «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής B΄ Τάξης – Διαμνημόνευση Αξίας» από το Υπουργείο Μετανάστευσης… Είναι να τρελαίνεται κανείς από τον απύθμενο κυνισμό των κυβερνητικών υπουργών και των ευρωπαίων παραγόντων, οι οποίοι ανταλλάσσουν συγχαρητήρια για τον απάνθρωπο τρόπο που διαχειρίζονται ΕΕ και ελληνική κυβέρνηση την προσφυγική κρίση.

O κυνισμός, εξάλλου, της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καθυστέρησε σχεδόν ένα μήνα να κινητοποιήσει τον κρατικό μηχανισμό (λεωφορεία, ασθενοφόρα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, «δομές φιλοξενίας» κ.ά.) για τη διάσωση των 38 προσφύγων! Τότε, ο υπουργός Μηταράκης επισκέφθηκε (13/08) τον Έβρο όπου στην άκρη των χειλιών αναγκάστηκε να παραδεχθεί το θάνατο της πεντάχρονης μετανάστριας και έδωσε οδηγίες για το πώς θα κινηθούν οι ελληνικές αρχές μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρού Ημισελήνου, ώστε να βρεθεί πού παραχώθηκε το σώμα του παιδιού και να έρθει να ταφεί με αξιοπρέπεια. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μηταράκης επέρριψε όλο το ανάθεμα και την αποκλειστική ευθύνη για την τεράστια ταλαιπωρία που υπέστησαν οι άνθρωποι αυτοί στην Τουρκία, λέγοντας πως «η τουρκική χωροφυλακή τους έφερε στην όχθη του Έβρου στις 14 Αυγούστου και με απειλή χρήσης βίας τους πίεσε να έρθουν προς την Ελλάδα».

Ο υπουργός ψεύδεται, γιατί οι πρώτες καταγγελίες είχαν γίνει στα μέσα Ιούλη, ενώ είχε ξεκινήσει μία επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές. Ισχυρίζεται ότι η νησίδα ήταν εκτός ελληνικής επικράτειας (sic), ότι οι πρόσφυγες «απωθήθηκαν» από τις ελληνικές αρχές και ότι η Ελλάδα κατά πάγια τακτική παρέχει άσυλο στους πρόσφυγες και μετανάστες! Τέλος αφού επιβράβευσε και πάλι την ελληνική αστυνομία, εξαπέλυσε επίθεση και στο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι συμπλέει με αυτούς που εργαλειοποιούν το προσφυγικό και ότι κινείται «ενάντια στην πατρίδα μας, ενάντια στις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σημειώνει πως «…το πλέον εξοργιστικό, είναι να εγκαλούνται οι αστυνομικοί μας, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές. Γυναίκες και άντρες της ΕΛ.ΑΣ. που κινδυνεύουν καθημερινά για να κρατήσουν ψηλά τις σημαίες του πατριωτισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ερχόμενοι αντιμέτωποι με αδίστακτους δουλεμπόρους…»! Πρόκειται για τις γνωστές αθλιότητες με τις οποίες χειρίζονται το Μεταναστευτικό τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεχνά σκόπιμα τη μετατροπή της χώρας μας σε χωροφύλακα της ΕΕ, τις παράνομές επαναπροωθήσεις, τις σκόπιμες εγκαταλείψεις στο Αιγαίο με αποτέλεσμα τον πνιγμό εκατοντάδων ανθρώπων, την απάνθρωπη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης, τους βασανισμούς και προπηλακισμούς, τους εγκλεισμούς στις διαβόητες «δομές φιλοξενίας»-στάβλους. Κι όλ’ αυτά με την αμέριστη βοήθεια της Frontex και την επιβράβευση της ΕΕ.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το