Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός βαθιά διχασμένος έχει εισέλθει σε περίοδο κρίσης και εξασθένησης

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουάσιγκτον με την εισβολή των οπαδών- συμμοριών του Τράμπ στο Καπιτώλιο για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, τους πέντε νεκρούς, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε  και όσα επακολούθησαν δείχνουν το βαθύ διχασμό που κυριαρχεί στην κορυφή και στη βάση της αμερικάνικης κοινωνίας, τη βαθιά και παρατεταμένη πολιτική κρίση στην οποία βρίσκεται ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός τα τελευταία χρόνια. Όλα αυτά αποτελούν έκφραση των μεγάλων προβλημάτων και αδιεξόδων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, της μεγάλης φθοράς και εξασθένησης που έχει υποστεί, της κατάπτωσης και παρακμής στην οποία σταδιακά εισέρχεται.

Τα γεγονότα στο Καπιτώλιο περισσότερο συμβολικό – οπερετικό χαρακτήρα έχουν, το βασικό ζήτημα είναι πια κατάσταση επικρατεί στους κυρίαρχους πολιτικούς κύκλους και στους νευραλγικούς μηχανισμούς του αμερικάνικου κράτους, στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίας. Όταν πριν μια εβδομάδα βγήκαν με κοινή ανακοίνωση 10 πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί, προειδοποιώντας και καταγγέλλοντας να μην υπάρξει καμιά “ανάμειξη” του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις και όσοι στρατιωτικοί αναμειχθούν θα υποστούν το ανάλογο τίμημα, αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα δεν είναι κάποιες συμμορίες ακροδεξιών δολοφόνων που περιφέρονται, αλλά ο μεγάλος αναβρασμός και η υπόγεια σύγκρουση που σοβεί στα ανώτερα πολιτικά και στρατιωτικά κλιμάκια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Το βέβαιο είναι πως όποια έκβαση κι αν έχει η αντιπαράθεση σε αυτή τη φάση – και όλα δείχνουν πως μεγάλος χαμένος πολιτικά βγαίνει ο Τραμπ- δεν πρόκειται να ξεπεραστούν τα προβλήματα, αντίθετα θα ενταθούν και θα κλιμακωθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις το επόμενο διάστημα.

Αναμφισβήτητα το διεθνές γόητρο των ΗΠΑ υπέστηκε τεράστιο πλήγμα και είναι χαρακτηριστικές οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν τα δυτικά κράτη και οι ηγέτες τους, αλλά και το σοκ στο οποίο βρέθηκαν οι απανταχού θιασώτες, προπαγανδιστές και λακέδες της αμερικάνικης υπερδύναμης. Το λούστρο της “Αμερικάνικης Δημοκρατίας” θάμπωσε για τα καλά, όχι μόνο τις τελευταίες μέρες αλλά τους τελευταίους μήνες, όταν τα δυο βασικά κόμματα καθυβρίζονται και αλληλοκαταγγέλλονται για εκλογές απάτης και νοθείας, κουρελιάζοντας σε διεθνή θέα τους περίφημους “δημοκρατικούς θεσμούς” και διαδικασίες στην “πρώτη χώρα της ελευθερίας και δημοκρατίας”. Αποδείχνεται έτσι μπροστά στα μάτια όλης της δημοκρατικής ανθρωπότητας πως ο βασιλιάς είναι γυμνός, πως ό,τι κάνει στον υπόλοιπο πλανήτη, δηλαδή αμέτρητα εγκλήματα, στρατιωτικοφασιστικά πραξικοπήματα, πολέμους, καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατική αρχής, τα ίδια κάνει και στο εσωτερικό της χώρας του ενάντια στον ίδιο το λαό του.

Γραφείο Τύπου Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το