Μόνο ως πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας μπορεί να θεωρηθεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών της Αθήνας για αποφυλάκιση του διαβόητου πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη.

Ένας μόλις χρόνος πέρασε από την καταδίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και το Εφετείο Αναστολών έρχεται να βγάλει από τη φυλακή τον επικεφαλής του τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και πρωτοστάτησε σε δεκάδες εγκληματικές επιθέσεις. Το ίδιο άτομο που διαλαλούσε «ό,τι κινείται σφάζεται» και καταδικάστηκε τελικά ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης και συνεργός σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ακόμα πιο προκλητικό όμως είναι το σκεπτικό της απόφασης, καθώς εισαγγελέας και δικαστήριο θεωρούν ότι «δεν υπάρχει σοβαρά μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους εν όψει συγκεκριμένων συνθηκών» από τον Γιώργο Πατέλη.

Προκλητική είναι παράλληλα και η ανοχή που καλλιεργούν οι μηχανισμοί του αστικού κράτους, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, απέναντι στην εγκληματική δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, καθώς και όλων εκείνων των φασιστικών ομάδων που βρήκαν ευκαιρία να χύσουν το δηλητήριο τους σε σχολεία και γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πριν λίγες μόλις εβδομάδες.

Πρόκειται για την ίδια προκλητική ανοχή της δικαιοσύνης απέναντι στους φασίστες, την ώρα που σέρνονται στα δικαστήρια και φυλακίζονται εργαζόμενοι, νεολαίοι και λαϊκοί αγωνιστές.

Ενώ η κυβέρνηση, με σειρά δηλώσεων υπουργών και βουλευτών της, ανασύρει την περιβόητη και ανιστόρητη «θεωρία των δύο άκρων» για να πλήξει το οργανωμένο, λαϊκό και κομμουνιστικό κίνημα, το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας έρχεται να ρίξει στα «μαλακά» τον Πατέλη της Χρυσής Αυγής.

Αποδεικνύεται και πάλι ότι ο φασισμός αποτελεί εκείνο το εργαλείο, εκείνο το μέσο που το αστικό κράτος έχει ανάγκη για να κάνει τη «βρώμικη δουλειά»: να χτυπήσει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα και όσους αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της καταστολής. Και γι’ αυτό ακριβώς χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση και κινητοποίηση.

Μόνο η οργανωμένη δημοκρατική αντιφασιστική πάλη του λαού, η συσπείρωση στα σωματεία και η αποκάλυψη της δράσης των φασιστών μπορούν να βάλουν πραγματικό φραγμό στο φασισμό.

ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΑΓΩΝΕΣ ΛΑΪΚΟΙ

Γραφείο Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το