Με μεγάλη μαζικότητα και στην Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Συνολικά πάνω από 5000 άτομα πορεύτηκαν και στις δύο διαδηλώσεις, από το Πολυτεχνείο ΑΠΘ με κατεύθυνση προς το αμερικανικό προξενείο.

Η πρώτη διαδήλωση των δυνάμεων του ΚΚΕ ξεκίνησε απ΄το Πολυτεχνείο ΑΠΘ λίγο πριν τις 6 και στη συνέχεια κατά τις 6.30 ξεκίνησε η δεύτερη των Φοιτητικών Συλλόγων και πολιτικών οργανώσεων.

Η ΛΑ-ΑΑΣ, οι Αγωνιστικές Κινήσεις, το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ συγκρότησαν με τα πανό τους ένα μαζικό μπλοκ και με τα συνθήματα τους έθεσαν την αναγκαία αντιιμπεριαλιστική-αντιαμερικάνικη κατεύθυνση τους.

Στο τέλος της διαδήλωσης μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλες οργανώσεις, η ΛΑ-ΑΑΣ, οι Αγ.Κινήσεις, το ΚΚΕ(μ-λ) και το Μ-Λ ΚΚΕ πορεύτηκαν μέχρι το Πολυτεχνείο, όπως προβλεπόταν και αρχικά για να δηλωθεί μαζικά η υπεράσπιση του ασύλου. Να σημειωθεί ότι δυνάμεις των ΜΑΤ βρισκόταν στο κέντρο της πόλης και ακολουθούσαν και τη δεύτερη διαδήλωση, όπως επίσης και ασφαλίτες, οι οποίοι θέλησαν να στείλουν και την Κυριακή μήνυμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ και η Φοιτητική Πορεία στο ΑΠΘ είχε προπαγανδίσει τις προηγούμενες μέρες την διαδήλωση και τον αντιιμπεριαλιστικό-αντιαμερικάνικο προσανατολισμό της. Συμμετείχαν στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ με τραπέζι, όπου μπορούσε κανείς να βρει υλικά του Μ-Λ ΚΚΕ, της Πορείας και της Φοιτητικής Πορείας.

Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας, η Πορεία πραγματοποίησε το Σάββατο 16 Νοέμβρη στην Πυξίδα εκδήλωση-συζήτηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι εισηγήσεις των σ. Αριάδνη Αλεξίου και Παναγιώτη Αργυράκη και η συζήτηση στη συνέχεια καταπιάστηκαν με τα γεγονότα στην εξέγερση το 1973, κυρίως με τη στάση των δυνάμεων που αναφέρονταν στην αριστερά τότε, όπως επίσης και με τη σημερινή κατάσταση και τα καθήκοντα του λαϊκού κινήματος.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το