Να μην περάσει το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ

 Όχι στις απολύσεις και το ξεσπίτωμα των εργατών

Με απανθρωπιά και κυνικότητα τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης ανακοίνωσαν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ότι μέσα στον Φλεβάρη θα μείνουν άνεργοι και άστεγοι!

Σταϊκούρας, Σκρέκας, Χατζηδάκης, λειτουργώντας ως ντίλερ των επίδοξων «επενδυτών», ξεκαθάρισαν πως, για να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για το ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ, θα πρέπει να ξεφορτωθούν τους εργαζόμενους της επιχείρησης, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως «βαρίδια». Τους διώχνουν μάλιστα και από τα σπίτια του οικισμού που διαμένουν, οδηγώντας τους στην πλήρη φτωχοποίηση.

Τα μονοπώλια που ορέγονται την προίκα της επιχείρησης θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια, την επόμενη μέρα, για να προσλάβουν όσους και όποιους θέλουν, με εργασιακές σχέσεις «γαλέρας». Να εκμεταλλευτούν τον ιδιόκτητο ορυκτό πλούτο και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ και πιθανά να κλείσουν το εργοστάσιο στη Λάρυμνα ως ασύμφορο, χωρίς να έχουν την ευθύνη να διαχειριστούν τις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Για όσους εργαζόμενους δεν προσληφθούν ξανά, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει «κοινωφελή» εργασία και προγράμματα «επιμόρφωσης»-ανεργίας, με σκοπό να χρυσώσει το χάπι της απόλυσης και της ανεργίας.

Αυτά είναι το αποτέλεσμα της κατάπτυστης κυβερνητικής νομοθετικής ρύθμισης του 2020 που αποτέλεσε βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της επιχείρησης οδηγώντας την στην ειδική διαχείριση, την υπολειτουργία και την πλήρη απαξίωση.

Την ίδια στιγμή που η τιμή του νικελίου αποτιμάται πολύ ψηλά με ακόμη καλύτερες προοπτικές, όταν το κοβάλτιο, που περιέχουν τα κοιτάσματα, έχει χαρακτηριστεί στρατηγική πρώτη ύλη και καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, η κυβέρνηση και ο ειδικός εκκαθαριστής έχουν παγώσει, για 2 χρόνια, τα καμίνια με σκοπό να την οδηγήσουν στην πλήρη χρεοκοπία. Εύκολο θύμα στα χέρια των αρπακτικών του κλάδου.

Το δρόμο γι’ αυτή την εξέλιξη άνοιξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι διορισμένες απ’ αυτές διοικήσεις, στις οποίες το κόμμα της ΝΔ έπαιξε κομβικό ρόλο. Ιδιαίτερα με τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, με τα συμβόλαια αντιστάθμισης κινδύνου, που έβαλαν μέσα την επιχείρηση πάνω από 500 εκ ευρώ.

Όμως και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τεράστιες ευθύνες γι’ αυτή την κατάληξη παρά τα σημερινά «κροκοδείλια δάκρυα», για το μέλλον των εργαζομένων και της επιχείρησης. Τα κόμματα αυτά έδιναν όρκους πίστης στις απαιτήσεις και τα σχέδια της ΕΕ, που με αφορμή τις δήθεν κρατικές ενισχύσεις επέβαλε εξοντωτικά πρόστιμα, όταν η ΛΑΡΚΟ δεν έχει πρακτικά κανέναν ανταγωνιστή στη χώρα. Φυσικά τα πρόστιμα αυτά θα σβηστούν «ως δια μαγείας», μόλις αναλάβει ο νέος «επενδυτής»!

Ακόμη και την ύστατη στιγμή είναι καταλυτική η επιτροπεία της ΕΕ, στην υπόθεση της ΛΑΡΚΟ, αφού την επιτάχυνση των κυβερνητικών αποφάσεων πυροδότησε η νέα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επέβαλε νέο πρόστιμο στη χώρα για την επιχείρηση.

Η υπόθεση της ΛΑΡΚΟ είναι χαρακτηριστική του νέο-αποικιακού ελέγχου που έχει επιβληθεί στη χώρα και οδηγεί μια κραταιά επιχείρηση –πυλώνα για την εθνική οικονομία- στην απαξίωση, τον τεμαχισμό και τη διάλυση προς όφελος των αρπακτικών του κλάδου.

Αποτυπώνει το υποτελές, αντεθνικό, αντιαναπτυξιακό και αντεργατικό περιεχόμενο της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που διαλύει και ξεπουλά τη μεγαλύτερη μεταλλευτική βιομηχανία της χώρας και οδηγεί σε οικονομικό μαρασμό τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ.

Τώρα οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ με τα συνδικάτα τους χρειάζεται να κινητοποιηθούν όσο το δυνατό πιο μαζικά και αποφασιστικά για την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης. Τώρα πρέπει να βρεθούν δίπλα τους και να συμμετάσχουν στον αγώνα τους όλοι οι εργαζόμενοι και ο λαός της Φθιώτιδας.

Το Μ-Λ ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και καταγγέλλει τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης που οδηγούν στην ανεργία και τη φτώχεια τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Καλεί την εργατική τάξη, τα συνδικάτα και όλο τον ελληνικό λαό να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Μ-Λ ΚΚΕ Κ.Ο. Φθιώτιδας

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το