Η κυβέρνηση με τη νέα τροπολογία που ψήφισε δρομολογεί την τελική πράξη για την ΛΑΡΚΟ η οποία οδηγείται πλέον με ταχείες διαδικασίες στον τεμαχισμό και το ξεπούλημα, με πιθανή κατάληξη το κλείσιμο, οδηγώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους της επιχείρησης και στον οικονομικό μαρασμό τους νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται η επιχείρηση.

Η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, με την διορισμένη απ’ αύτη διοίκηση και τον εντεταλμένο εκκαθαριστή βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ του Σαμαρά που χρονολογείται ακόμη από το 2014 και το οποίο επέβαλε η Ε.Ε. πιέζοντας με την επιβολή προστίμων για τάχα κρατικές ενισχύσεις.

Προχωρά σε δύο χωριστούς διαγωνισμούς για την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της μεγαλύτερης μεταλλευτικής επιχείρησης της χώρας, της μεγαλύτερης παραγωγού σιδηρονικελίου της Ευρώπης και μιας από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως

Κυρίως όμως ενδιαφέρεται να ξεπουλήσει τα πλούσια ιδιόκτητα μεταλλευτικά αποθέματα και κοιτάσματα στα ξένα μονοπώλια του κλάδου αφού δεν προβλέπεται καμία εξασφάλιση για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, σε περίπτωση που δεν βρεθεί επενδυτής για το εργοστάσιο.

Παράλληλα η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για την απόλυση των εργαζομένων χωρίς αποζημίωση όπως προβλέπεται στο νόμο για την ειδική εκκαθάριση της επιχείρησης, με τη θεσμοθέτηση ενός «κοινωνικού» ταμείου» όπως, υποκριτικά βαφτίζεται, που θα χρηματοδοτηθεί από τα χρήματα που δικαιούνται ως αποζημίωση οι εργαζόμενοι.

Με τα σχέδια της κυβέρνησης έως το τέλος του χρόνου, οδηγείται στο κλείσιμο μετά από 56 χρόνια συνεχούς λειτουργίας μια, από τις ελάχιστες πλέον εναπομείνασες, στρατηγικού χαρακτήρα, βαριά βιομηχανία της χώρα μας.

Ως βασικό προπαγανδιστικό εργαλείο, για να δικαιολογήσει η κυβέρνηση την αντεργατική και αντεθνική πολιτική της για το μέλλον της επιχείρησης είναι τα συσσωρευμένα χρέη της επιχείρησης για τα οποία υπεύθυνες είναι  αποκλειστικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) και οι διορισμένες από αυτές διοικήσεις της ΛΑΡΚΟ.

Ειδικά η ΝΔ έχει βαρύ ποινικό μητρώο για την κατάντια της επιχείρησης, όταν ήταν οι διορισμένες από αυτή διοικήσεις Θανάσουλα-Σκρέκα, από τους τότε υπουργούς της Αλογοσκούφη και Δούκα, που με την προπώληση (Hedging) νικελίου στις 18.000 δολάρια/τόνο, όταν η τιμή έφτασε ακόμη και τις 50.000 δολάρια/τόνο, έβαλαν μέσα την επιχείρηση 500 εκ. ευρώ. Το κόλπο συντόνιζαν τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά αρπακτικά του εξωτερικού, JP Morgan, Goldman Sachs, Barklays, Hypo.

Μπροστά στα σχέδια της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι προχωρούν σε απεργιακή κινητοποίηση το Σάββατο 17 Οκτώβρη και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στις 11:00 στη ΛάρυμναΑπομονώνοντας τις φωνές του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας, απορρίπτοντας τις αυταπάτες για στήριξη από τους κυβερνητικούς βουλευτές και παράγοντες του νομού να αντιπαλέψουν τις κυβερνητικές αποφάσεις. Με ενωτικούς αγώνες, μόνιμοι και εργολαβικοί εργαζόμενοι, μέσα από τα σωματεία τους να ορθώσουν ένα μέτωπο αντίστασης στα αντεργατικά σχέδια για την επιχείρηση.

Στο πλευρό τους πρέπει να σταθεί σύσσωμη η εργατική τάξη και όλος ο λαός μας, ειδικά στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ οι οποίες θα δεχθούν τεράστιο χτύπημα από το κλείσιμό της.

Δυστυχώς η διάσπαση στα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος στη Φθιώτιδα, σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, με την ύπαρξη δύο εργατικών κέντρων με έδρα τη Λαμία βάζει επιπλέον προβλήματα στην ανάπτυξη και στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ.

Η Κ.Ο. Φθιώτιδας του Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης στη ΛΑΡΚΟ. Στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων και στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το