Ικαρία ανταπόκριση.

6 Μάη 2021 ημέρα τιμής των αγώνων της εργατικής τάξης.

Από τις 29 Απρίλη τα μέλη της κομματικής οργάνωσης Ικαρίας του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ έβαζαν την κομματική αφίσα. Στις 6 Μάη η ΕΡΓΑΣ πήρε μέρος στη συγκέντρωση που καλούσε το ΕΚ Σάμου και τα σωματεία του νησιού.

Ίσως για πρώτη φορά οι δυνάμεις του ΚΚΕ δεν την παρουσίασαν τουλάχιστον εκ των προτέρων σαν εκδήλωση του ΠΑΜΕ. Χαιρέτησαν σωματεία και την κεντρική ομιλία την εκφώνησε  ο εκπρόσωπος του ΕΚ Σάμου. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των τριών Ικαριωτών εκτελεσμένων με τους 200 στην Καισαριανή.

Ο πρόεδρος του ΣΕΝΙ και με αφορμή τα κρούσματα covid  που εντοπίστηκαν τελευταία στο νησί μίλησε για τις εγκληματικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο και για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε αναπνευστήρας για σοβαρά περιστατικά του ιού, προβλήματα που αναδείχνονται μέσα από έγγραφες αναφορές και κυρίως κινητοποιήσεις του Συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου από τον Μάρτη του 2020.

Ο χαιρετισμός από την ΕΡΓΑΣ

Συναγωνιστές φίλοι

“Η Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση χαιρετίζει την εκδήλωση για την Πρωτομαγιά που οργάνωσε το εργατικό κέντρο Σάμου και τα σωματεία του νησιού.

Η διεθνής κατάσταση εκρηκτική. Ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, ΕΕ), σαρώνει χώρες και λαούς.  Περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, επιδιώκουν να αναβαθμίσουν το ρόλο τους στην περιοχή, με επεμβάσεις σε Κύπρο, Συρία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, Ιράκ.

Η ελληνική κυβέρνηση εκλιπαρεί προστασία από τους  λύκους και σπέρνει αυταπάτες πως θα μας προστατέψουν. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα και το λαό. Η Κύπρος οδηγείται σε δύο κράτη. Τα θαλάσσια σύνορά μας μαζί και τα νησιά μας στο τραπέζι του διαλόγου.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση σύμφυτη με το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα, που εκδηλώθηκε ξανά το 2008, επιδεινώθηκε με την πανδημία, η οποία έγινε όχημα και άλλοθι για όλες τις κυβερνήσεις της «ανεπτυγμένης» Δύσης, για να φορτώσουν την κρίση του συστήματός τους στις πλάτες των λαών. Οι αντιλαϊκοί, αντεργατικοί νόμοι σαρώνουν τα πάντα. Η εξαθλίωση και η φτώχεια απλώνεται σ όλο τον πλανήτη.

Στη χώρα μας στο διάστημα του εγκλεισμού, της φίμωσης, της τρομοκρατίας, των διώξεων των προστίμων, ψηφίστηκαν 117 νόμοι που δεν αφήνουν όρθιο κανένα δικαίωμα. Λίγοι αντιστάθηκαν από την αρχή απέναντι σ αυτό που ερχόταν.

Οι εργατικοί αγώνες σ όλο τον κόσμο που κορυφώθηκαν κατακτώντας ενάμιση αιώνα πριν 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση 8 ώρες ψυχαγωγία, κατακτήσεις που σφραγίστηκαν με θυσίες χιλιάδων εργαζομένων, μπορεί να μοιάζουν μακρινοί αλλά είναι επίκαιροι και αναγκαίοι όσο ποτέ.

Η κυβέρνηση με μια ακροδεξιά πολιτική διαλύει στην ουσία την υγεία την παιδεία την πρόνοια τον πολιτισμό. Παραχωρεί τη χώρα ολόκληρη στα ιδιωτικά συμφέροντα μετατρέποντας δάση ολόκληρα σε δάση ΑΠΕ, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το περιβάλλον. Παράλληλα επιδιώκει με μια πρωτοφανή λυσσαλέα επίθεση στους εργαζόμενους να μπλοκάρει τους αγώνες τους. Φέρνει για ψήφιση το χειρότερο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.

Όμως διαχρονικά οι αγώνες των εργαζομένων δεν είχαν ποτέ την άδεια των ταξικών τους αντίπαλων. Μόνο με συνεχείς ασταμάτητους ενωτικούς αγώνες τους ανάγκαζαν να υποχωρήσουν και κατακτούσαν  ό, τι σήμερα ξανά μας κλέβουν.

Ας εμπνευστούμε απ αυτούς τους αγώνες. Ας διδαχτούμε απ αυτούς κι ας προχωρήσουμε με τα σωματεία μας όλοι μαζί. Μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στην επίθεση τους.

Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά.”

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το