Κάτω ο νέος προϋπολογισμός της φτώχειας

της φορολογικής λεηλασίας, της μισθολογικής καθήλωσης

των αιματηρών περικοπών σε Παιδεία – Υγεία – Πρόνοια – Ασφάλιση

Όλοι στη συγκέντρωση του ΕΚΘ, την Παρασκευή 15/12, 6.30μμ, στον ΟΤΕ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή έναν βαθιά αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, με στόχο να ολοκληρωθεί η ψήφισή του στην Ολομέλεια, στις 13-17 Δεκέμβρη.

Με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση βάζει πιο βαθιά το χέρι στο εργατοϋπαλληλικό εισόδημα, καθηλώνει, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, τους μισθούς και τις συντάξεις, διογκώνει τη φορολεηλασία των λαϊκών στρωμάτων, συρρικνώνει τους κρατικούς πόρους για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, συνεχίζει την υποχρηματοδότηση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών (δημόσια υγεία κ.λπ.), που θα εντείνουν την κατάρρευσή τους. Το 2023 ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα αντιστοιχεί σε 14,9% λιγότερα τρόφιμα σε σχέση με το 2021 και είναι ο χαμηλότερος ονομαστικός μισθός στην ΕΕ. Παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα «καλάθια» και τα «κουπόνια», οι αυξήσεις, ειδικότερα στα τρόφιμα, είναι τεράστιες: ο γενικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο υπολογίστηκε σε 3,4%, αυξημένος δηλαδή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο!

Και ενώ όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν σημάνει πανεργατικό συνδικαλιστικό συναγερμό για να ξεκινήσουν Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων σε χώρους δουλειάς για το νέο κρατικό προϋπολογισμό, έτσι ώστε να οργανωθεί μια μαζική πανεργατική αντίδραση απόκρουσής του, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κρατούν σε αδράνεια τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους, «δίνοντας χέρι» στην κυβέρνηση να κλιμακώνει τη σκληρή αντεργατική-αντιλαϊκή πολιτική της. Και αυτή η στάση τους εκδηλώνεται σε μια στιγμή όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν συμπιεσθεί αφόρητα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, σε μια στιγμή που οι εργαζόμενοι εισπράττουν οδυνηρά τις συνέπειες της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία κλπ.).

Αλλά και δυνάμεις, όπως το ΠΑΜΕ, που θέλουν να εμφανίζονται πως διαφοροποιούνται και καλούν «σε συντονισμό για να δυναμώσουμε τον αγώνα», η όλη κινητοποίηση που έχουν κάνει μέχρι τώρα είναι μια σύσκεψη εκπροσώπων των συνδικάτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ΠΑΜΕ, η οποία κατέληξε όλο κι όλο, παρά τα βαρύγδουπα λόγια του για «κλιμάκωση του αγώνα», σε ένα απογευματινό συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό. Καμιά πρόταση για κήρυξη πανεργατικής απεργίας! Ως εκεί φτάνει η διαφοροποίηση της ηγεσίας των δυνάμεων του ΚΚΕ από τη σιωπή τής υπόλοιπης ανώτερης συνδικαλιστικής ηγεσίας (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ , ΣΥΡΙΖΑ κλπ.)

Δεν δίνεται, όμως, έτσι απάντηση στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει πλατιά κινητοποίηση των εργαζόμενων, με στόχο να πραγματοποιηθεί μαζικός πανεργατικός απεργιακός αγώνας ενάντια στο νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Οι δυνατότητες και οι εργατικές και λαϊκές διαθέσεις για μια τέτοια μαζική αγωνιστική κινητοποίηση υπάρχουν, όπως έδειξε και το τελευταίο εξαιρετικά μαζικό πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων, αλλά και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην υγεία και των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος να δυναμώσουν μέσα στους χώρους δουλειάς, στα συνδικάτα, στις συνοικίες τις προσπάθειες τους και την πίεσή τους στην κατεύθυνση να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο να διεξαχθεί μαζικός απεργιακός αγώνας με συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα..

Είναι ανάγκη να διεκδικήσουμε:

Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, που όχι μόνο να καλύπτουν τον πληθωρισμό, αλλά να αναπληρώνουν και τις μεγάλες απώλειες προηγούμενων ετών.

Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας παντού – Όχι στη φοροληστεία

Γενναίες δαπάνες σε Παιδεία-Υγεία-Πρόνοια-Ασφάλιση

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση στην κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας. Γύρω από αυτά τα αιτήματα καλούνται να συσπειρωθούν και να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι για να σταματήσουν την οικονομική εξαθλίωσή τους.

14 – 12- 2023

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το