Είναι  γνωστή και αναγνωρίζεται απ΄ όλο το πολιτικοκοινωνικό φάσμα του τόπου μας,  η πάγια τακτική των συντρόφων της Κ. Ο. Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ για μια ήπια, απολύτως συναγωνιστική και χαμηλών τόνων ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση μεταξύ συντρόφων και οργανώσεων με τις οποίους δώσαμε, δίνουμε και ελπίζουμε να δώσουμε πολλές ακόμα μάχες. Ποτέ δεν αποτέλεσε κριτήριο δράσης μας η στενή κομματική προβολή, αλλά η ποιοτική, πολιτική και όσο περισσότερο γίνεται μαζική κοινωνική αντιπαράθεση για τα γενικά και τα τοπικά θέματα που κατά καιρούς προέκυπταν.

 Η τελευταία ανακοίνωση της Κ. Ο. Θεσπρωτίας του ΚΚΕ (μ-λ) ξεπερνάει κατά πολύ την κατακτημένη αυτή τακτική και προσπαθεί σε χαλεπούς καιρούς να προκαλέσει μια «τρικυμία εν ποτηρίω», που εκθέτει συνολικά τον ευρύτερο εξωκοινοβουλευτικό χώρο στον προοδευτικό κόσμο του τόπου.

Ανοίγονται εξ αντικειμένου λοιπών τρία μεγάλα ζητήματα:

1. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό και γενικότερο πολιτικό σχολιασμό – αυτός γίνεται με άλλα κείμενά μας – είναι σωστές και κοινές σε μεγάλο βαθμό οι εκτιμήσεις για τις επιδιώξεις της κυβέρνησης με την κατασταλτική και αντιλαϊκή της πολιτικής, για το ελπιδοφόρο γεγονός ότι ο λαός και οι αγωνιστικές δυνάμεις του κινήματος αψήφισαν και έσπασαν την  κυβερνητική τρομοκρατική απαγόρευση, αλλά και  για τον  ρόλο του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραπάνω ανακοίνωσης όμως αφορά το  «Για τη δική μας στάση». Αυτό που ουσιαστικά επιχειρείται είναι ένα κωμικοτραγικό τσουβάλιασμα όλων των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων – πλην ΚΚΕ (μ-λ) φυσικά – με την τακτική ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ-ΠΑΜΕ. Εγκαλούμαστε όλοι είτε ότι δεν ενημερώσαμε όπως «έπρεπε» τον κόσμο, ώστε να «συρρεύσει» στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις, μέχρι του ότι γινόμαστε ουρά του ΠΑΜΕ, με σοβαρές  αυταπάτες γι  αυτό, επειδή επιθυμούμε κοινές μαζικές κινητοποιήσεις ή οι κινητοποιήσεις αυτές να γίνονται κυρίως μέσα από τα συνδικάτα.

«Εμείς – εμείς οι μόνοι συνεπείς» μας λένε οι σύντροφοι, θυμίζοντας εμφύλιους σπαραγμούς της μεταπολιτευτικής περιόδου, που κόστισαν πολύ ακριβά στο κίνημα και στον τόπο.

2. Η Κ. Ο. του ΚΚΕ μ-λ αναγνωρίζει σαν μοναδικό και αποκλειστικό τρόπο καλέσματος τα δύο-τρία πανό που εκείνο αναρτά σε «δεσμευμένες» θέσεις της πόλης και που θα δεχτεί σκληρή κριτική κάθε άλλη οργάνωση που θα θελήσει να τις χρησιμοποιήσει, όταν ακόμη τα δικά τους καταστούν ανεπίκαιρα.

Φαίνεται ότι τους διαφεύγει το γεγονός ότι σε όλη η Θεσπρωτία έχουν αναρτηθεί πανό του Μ-Λ ΚΚΕ που καλούν τον κόσμο να υπερασπιστεί τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία, που αποδομείται συστηματικά εν μέσω πανδημίας και πληρώνεται από το λαό μας με τον πιο ακριβό αντίτιμο που είναι η ίδια η ανθρώπινη ζωή. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ασυμφωνία από πλευράς τους στο θέμα της «Δημόσιας» Υγείας, αλλά τα πανό είναι εκεί ακόμη σήμερα και φωνάζουν μόνα τους. 

Δεν θεωρεί ενημέρωση για το Πολυτεχνείο και για την συγκέντρωση της 26ης Νοέμβρη τις Ανακοινώσεις – Καλέσματα που αναρτήθηκαν στις κομματικές ιστοσελίδες και σε τοπικά sites, τα  e-mail που στάλθηκαν σε δεκάδες φίλους και συναγωνιστές, τις «δια ζώσης» και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έκαναν τα μέλη της οργάνωσής μας.

Θεωρούμε υπερβολικό το να θεωρείς, ειδικά σε τούτες τις μέρες που ζούμε, ότι η μαζικότητα των κινητοποιήσεων καθορίζεται από τον τρόπο καλέσματος.

3.  Αλλά και για τις  6 Δεκέμβρη τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά.

Εδώ κανένας δεν πήρε πρωτοβουλία για συνεννόηση για κάποιας μορφής κινητοποίηση. Την Παρασκευή  (4/12) υπήρξε επικοινωνία με σ. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μας πληροφόρησε για κινητοποίηση που είχαν αποφασίσει, για το μεσημέρι της Κυριακής, 12 η ώρα. Από πλευράς μας έγινε γνωστό ότι χωρίς να υπάρχει έγκαιρα στοιχειώδης συνεννόηση, «δεν βλέπουμε ότι μπορούμε να κάνουμε». Αυτή καταλάβαμε πως ήταν – μέσα

από σε τηλεφωνική επικοινωνία – και η άποψη του ΚΚΕ (μ-λ). Την επόμενη είδαμε πανό του ΚΚΕ (μ-λ) που καλούσε σε συγκέντρωση την Κυριακή (6/12) στην Πλατεία Δημαρχείου στις 11 ή ώρα, προκειμένου, προφανώς, να μη μείνει «πίσω» από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που κατ΄ εκείνο έκαμε «συμβολικές κινήσεις» τύπου ΚΚΕ. Βέβαια κατά πόσο η παρουσία λιγοστών συντρόφων του ΚΚΕ (μ-λ) με ένα πανό στην Πλατεία Δημαρχείου, ήταν συγκέντρωση και όχι «συμβολική κίνηση», αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα.

Και όμως οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ότι στην Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα και σε άλλες πόλεις δεν καλέστηκαν δημόσιες συγκεντρώσεις και προτιμήθηκαν «αιφνίδιες» παρεμβάσεις σε  διάφορα μη γνωστά, μέσω δημόσιου καλέσματος  σημεία, αλλά και τις δυσκολίες που τους έκαναν στην Αθήνα να μην μπορέσουν να πάνε στα Προπύλαια στα οποία καλούσαν οι ίδιοι τον κόσμο και να χτυπηθούν από τις δυνάμεις καταστολής κοντά στο βιβλιοπωλείο τους.

Αυτά είναι τρία ζητήματα που έπρεπε και πρέπει να συζητηθούν μεταξύ των συντρόφων των οργανώσεων, μακάρι μαζί και με τον ευρύτερο κόσμο που συμπαρατάχθηκε στις συγκεκριμένες δράσεις, πριν… τονίζουμε… πριν γίνουν μονομερείς δημόσιοι απολογισμοί με μισές αλήθειες. Σε μια ουσιαστική και ψύχραιμη συζήτηση θα μπορούσαν να γίνουν αμοιβαίες διευκρινήσεις και να εντοπιστούν λάθη και αδυναμίες, όπως για παράδειγμα η οργανωτική σύγχυση στην  περιφρούρηση της πορείας του Πολυτεχνείου και η ευθύνη που απορρέει απ΄ αυτό ή της μη απάντησής μας στην αστυνομοκρατία και τις προσαγωγές που ακολούθησαν, που και κατά την δική μας άποψη έπρεπε να υπάρξει. Δεν είναι αυτός ο δρόμος που προκρίνει η Κ. Ο του ΚΚΕ μ-λ με τη δημόσια παρέμβασή της.

Αντίθετα η οργάνωσή μας πιστή στο βαρύ σημειολογικό περιεχόμενο της λέξης «συναγωνιστής» και «σύντροφος», θα εξακολουθήσει να παλεύει για την μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση των αγωνιστικών δυνάμεων του τόπου και την οργάνωση της λαϊκής αντίστασης ενάντια στη σύγχρονη καπιταλιστική – ιμπεριαλιστική λαίλαπα. Δεν αναγνωρίζει κανενός είδους «τιμητές», πέρα από τον απλό εργαζόμενο και την αφήνει παγερά αδιάφορη η χρήση «αγωνιστικομέτρων», στην οποία μπαίνουν στον πειρασμό κατά καιρούς κάποιοι να μπαίνουν. 

Ηγουμενίτσα 16-12-2020         Κ. Ο . Θεσπρωτίας του Μ-Λ ΚΚΕ 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το