ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ-ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 Με υποτονικότητα και  μικρή συμμετοχή των εργαζομένων τιμήθηκε φέτος στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά, η μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης που άνοιξε το δρόμο της πάλης των εργατο-λαϊκών στρωμάτων από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Βασική αιτία αυτού του υποτονικού κλίματος –που είναι εντελώς αναντίστοιχο με την επίταση της αντιλαϊκής πολιτικής της φτώχειας, της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και του πολέμου- ήταν η μετατροπή από την κυβέρνηση της ΝΔ της απεργίας της Πρωτομαγιάς σε ..αργία, αλλά και η διαλυτική δράση των υποταγμένων συνδ. ηγεσιών που δρουν αποσυσπειρωτικά, αδρανοποιώντας τους εργαζόμενους.

Το Μ-Λ ΚΚΕ στάθηκε -πολλές μέρες πριν την Πρωτομαγιά- απέναντι σε αυτό το παραλυτικό κλίμα, προπαγανδίζοντας την Κοινή Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση  των σωματείων στο Εργατικό Κέντρο, με ανακοινώσεις στον τύπο, ενημερώσεις εργαζομένων κλπ, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα της παύσης του πολέμου στην Ουκρανία, καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας και την επέμβαση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, αλλά και την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, διεκδικώντας  να κλείσουν οι βάσεις και να απαλλαγεί η χώρα από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ). Στην ίδια βάση, ανέδειξε την ανάγκη της καταδίκης της βάρβαρης πολιτικής της φτώχειας, ακρίβειας, ανεργίας, καλώντας σε μαζική αντίσταση.

 Το Μ-Λ ΚΚΕ   άνοιξε το πανό του στο χώρο της συγκέντρωσης, διένειμε τις προκηρύξεις του και απευθύνθηκε στους λίγους παρευρισκόμενους εργαζομένους από διάφορα σωματεία που λειτούργησαν …δια των αντιπροσώπων τους εντελώς εθιμοτυπικά.

Η συγκέντρωση αυτή δεν είχε ούτε μικρόφωνο τοποθέτησης, με ευθύνη της συνδ. γραφειοκρατίας του ΕΚΗ, ούτε τον αγωνιστικό  παλμό και τη μαζικότητα που δικαίως αντιστοιχεί στον αιματοβαμμένο αγώνα των εργατών στο Σικάγο. Αξιοποιήσαμε το χρόνο για συζήτηση με τους εργαζομένους και αρνηθήκαμε να παρευρεθούμε στις …παραστάσεις κατάθεσης στεφάνων από την ηγεσία του ΕΚΗ.

Η  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια  τιμής της εργατικής Πρωτομαγιάς από την ΕΛΜΕ, μέσα στις  πολλαπλές δυσκολίες  της παράτασης των διακοπών των εκπαιδευτικών, αλλά και των προτάσεων του της ΑΣΕ- ΠΑΜΕ για ξεχωριστή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και της ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για χωριστή επίσης συγκέντρωση  των δυνάμεων  της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο άγαλμα Βενιζέλου… Καταθέσαμε με επιμονή την  πρότασή  μας για συμμετοχή της ΕΛΜΕ στην κοινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΕΚΗ -πρόταση που πλειοψήφησε- καθώς  και  το δικό μας πολιτικό  πλαίσιο για τον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς, από το οποίο συνδιαμορφώθηκε ένα κείμενο συμφωνίας της πλειοψηφίας  του ΔΣ και δημοσιοποιήθηκε.

 Ωστόσο, η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μικρή, με δεδομένη και την πολυδιάσπαση των συγκεντρώσεων, όπως προαναφέρθηκε, αλλά και, κυρίως, την πλήρη αποσύνδεση  των γραφειοκρατικών παρατάξεων (ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ/ΣΥΝΕΚ και ΠΕΚ/ΠΑΣΚ) από το μετερίζι των αγώνων.

Σε γενικές γραμμές, ο φετεινός εορτασμός της Πρωτομαγιάς σε όλη την πόλη ήταν εντελώς αναντίστοιχος με την ολομέτωπη επίθεση της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων.

Κόντρα στο καλλιεργημένο κλίμα της αδράνειας, θα καταθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να γεμίσουν ξανά οι δρόμοι από τα κόκκινα πανό του αγώνα και τις φωνές της διεκδίκησης.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το