Δέκα μήνες τώρα, με πρόσχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει εξαπολύσει μια καταιγιστική επίθεση, με στόχο την επιβολή μιας συνολικής αντιδραστικής ανατροπής. Η πολιτική των απαγορεύσεων και της καραντίνας δεν αποτελεί μια αναγκαστική προσαρμογή, όπως λανθασμένα πίστεψαν ακόμη και δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά κάτω από την πίεση της κυρίαρχης προπαγάνδας. Όσα συμβαίνουν και όσα δρομολογούνται αυτή την περίοδο δεν είναι έκτακτα, δεν είναι προσωρινά, δεν οφείλονται και δεν αφορούν την πανδημία. Την πανδημία τη χρησιμοποιούν, την αξιοποιούν, τη μετατρέπουν σε επιταχυντή των αντιδραστικών σχεδιασμών τους. Για την αγριότερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη φτωχοποίηση και νέα βίαιη συρρίκνωση των μικρομεσαίων στρωμάτων, τη δραστική καρατόμηση εργατοσυνδικαλιστικών κατακτήσεων, την κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν συμβαίνουν μόνο στη χώρα μας αυτές οι αντιδραστικές εξελίξεις. Ο καπιταλισμός φανερώνει το άγριο πρόσωπό του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η παγκόσμια ολιγαρχία πλουτίζει λεηλατώντας τα πάντα, οι λαοί ταπεινώνονται και εξαθλιώνονται σε συνθήκες πολιτικών απαγορεύσεων, ανοιχτής τρομοκρατίας, βίας και καταστολής. Το μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας αντιμετωπίζει το φάσμα της γενικευμένης λιμοκτονίας και των θανατηφόρων ασθενειών. Τώρα, δοκιμάζεται και από την πανδημία του κορονοϊού που σαρώνει τα φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Η ιμπεριαλιστική θηριωδία σκορπίζει τον πόλεμο, το θάνατο και την καταστροφή σε μεγάλες περιοχές του πλανήτη. Μετά το «τέλος της ιστορίας» που κήρυξαν, αυτός είναι ο «καπιταλιστικός παράδεισος» που έταξαν στους λαούς. Μια επίγεια κόλαση.

Κυβερνητική πολιτική φτώχειας, ανεργίας και άγριας αστυνομοκρατίας

Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν στο μέτωπο της υγείας και για τις εκατόμβες των νεκρών από τον κορονοϊό αλλά και από άλλες ασθένειες. Παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεσή της, από το Μάρτη μέχρι σήμερα, όχι απλά δεν έκανε τίποτα απολύτως για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά σε συνθήκες πανδημίας συνέχισε την πολιτική εγκατάλειψης και διάλυσης των δημόσιων νοσοκομείων, ενώ -προκαλώντας την οργή του κόσμου- την ίδια στιγμή που διατυμπανίζει την «ενίσχυση του ΕΣΥ» μειώνει τις ελάχιστες δαπάνες του προϋπολογισμού για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια ευρώ ακόμη (11% ). Αυτό αποτελεί τη συντριπτική απόδειξη ότι δεν την ενδιαφέρει η πορεία της πανδημίας και των θανάτων στην χώρα.

Η καθημερινή στατιστική των κρουσμάτων και των θανάτων, με την οποία βομβαρδίζουν το λαό, έχει ως στόχο την αδρανοποίησή του μπροστά στη συντριβή των δικαιωμάτων του. Στους δέκα αυτούς μήνες η κυβέρνηση, έχοντας ακινητοποιήσει και εγκλωβίσει το λαό, επέβαλε ένα σύνολο αντιδραστικών νομοθετικών ανατροπών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Ξεθεμελιώνει τη δημόσια Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, εκτινάσσει την ανεργία, προχωρά σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, σε παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων επιβάλλοντας και την τηλεργασία. Διαμορφώνει ένα ακόμη πιο προκλητικό πλαίσιο ασύδοτης δράσης, φοροελαφρύνσεων και πολύμορφων επιχορηγήσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και επιταχύνει τις διαδικασίες ξεπουλήματος και εκποίησης της εναπομείνασας δημόσιας περιουσίας. Αυτό όμως που αποτελεί τη μεγάλη αντιδραστική παρακαταθήκη της περιόδου, για την κυρίαρχη τάξη και τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της, είναι η επιβολή ενός πρωτόγνωρου, μεταπολιτευτικά, αντιδημοκρατικού πλαισίου.

Το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, η επιχείρηση επιβολής μιας χουντικού τύπου αστυνομοκρατίας, η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι χουντονόμοι και οι απαγορεύσεις συναθροίσεων και συγκεντρώσεων, τα πρόστιμα, ο αυταρχισμός και η καταστολή αποτελούν πάγιους πόθους των πιο αντιδραστικών κυρίαρχων κύκλων. Η επιβολή τους δεν είναι προσωρινή, αλλά αποτελεί το πλαίσιο που θέλουν να επιβάλουν για την απρόσκοπτη εφαρμογή των αντιδραστικών πολιτικών και την ανάσχεση των αναπόφευκτων λαϊκών αντιδράσεων. Αυτή η στέρηση των πολιτικών ελευθεριών και του δημοκρατικού και συνδικαλιστικού δικαίου που κατακτήθηκε τον προηγούμενο αιώνα, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο με τον οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα ο λαός μας. Ο αγώνας ενάντια σε αυτή την επικίνδυνη ανατροπή δεν χωράει καμία αναβολή.

Τα αποτελέσματα και οι πραγματικοί στόχοι αυτής της πολιτικής πλέον αποκαλύπτονται και ένα κύμα αμφισβήτησης και αγανάκτησης απλώνεται σε όλους τους κοινωνικούς χώρους. Αυτό αποτέλεσε διακριτή διαφορά κατά την επιβολή του 2ου lockdown, με αποτέλεσμα κόντρα στην επιβολή της αστυνομοκρατίας, των χουντονόμων, στο κλίμα του ζόφου και των απαγορεύσεων να αναπτυχθούν μία σειρά σημαντικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ -διαβλέποντας την προοπτική που διαμορφώνεται από μια μαζική αμφισβήτηση της πολιτικής της- στήνει τη φιέστα των εμβολίων και υπόσχεται για μια ακόμη φορά απατηλές διεξόδους. Στόχος, η εξασφάλιση πρόσθετου χρόνου, αλλά και ο αποπροσανατολισμός από τις εγκληματικές της ευθύνες για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία και τους χιλιάδες νεκρούς.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι αυτή η πολιτική, το σύνολο του αντιδραστικού πλαισίου που θεσμοθετείται και των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται, η αστυνομοκρατία, το χτύπημα των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών δεν τελειώνουν με κανένα εμβόλιο. Καμία αυταπάτη σχετικά με αυτό δεν πρέπει να καλλιεργείται και να υπονοείται ότι θα έρθουν πιο εύκολες μέρες για τον αγώνα ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το