ΚΑΛΕΣΜΑ

Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί όλους και όλες

στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην αμερικάνικη πρεσβεία

την Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2023

τιμώντας τα 50 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Τόπος συγκέντρωσης, πλατεία Κολοκοτρώνη, στις 3:00μμ

50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη

Συνεχίζουμε τον αγώνα

για Ειρήνη, Δουλειά, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό

Συμπληρώνονται φέτος 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973. Ο ηρωικός ξεσηκωμός του Νοέμβρη υπήρξε το μεγαλύτερο χτύπημα του λαού μας ενάντια στο καθεστώς της φασιστικής δικτατορίας και της αμερικανοκρατίας. Ο επαναστατικός ξεσηκωμός του Νοέμβρη προώθησε αποφασιστικά τα μεγάλα αιτήματα για την απαλλαγή της χώρας από την αμερικάνικη υποδούλωση, για την κατάκτηση της λευτεριάς, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο Νοέμβρης ματαίωσε τα σχέδια των αντιπολιτευόμενων αστών πολιτικών καθώς και των ηγεσιών του ΚΚΕεσ και του ΚΚΕ, για ένα συμβιβασμό με το φασιστικό καθεστώς και την «ομαλή μετεξέλιξη της δικτατορίας σε κοινοβουλευτική δημοκρατία».

Στη διάρκεια των επαναστατικών γεγονότων του Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε μια πλατιά αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική ενότητα που προήλθε από την αντιπαράθεση δυο ριζικά διαφορετικών πολιτικών κατευθύνσεων: Η πρώτη, που υποστηριζόταν και από τη νεολαία του ΚΚΕεσ. και τη νεολαία του ΚΚΕ, ήταν μια γραμμή συγκράτησης και υπονόμευσης του μαζικού αντιφασιστικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Η δεύτερη, που υποστήριξαν μέχρι τέλους οι δυνάμεις του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και πολλοί αντιφασίστες αγωνιστές, ήταν μια αγωνιστική αντιφασιστική-αντιιμπεριαλιστική γραμμή, που έδωσε τη μάχη για την κατάληψη του Πολυτεχνείου και κυριάρχησε.Η αιματηρή καταστολή της λαϊκής εξέγερσης από τη φασιστική δικτατορία του Παπαδόπουλου προκάλεσε μια απότομη όξυνση της κρίσης του καθεστώτος της αμερικανοκρατίας η οποία κορυφώθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα στην Κύπρο στις 15 Ιούλη 1974, που έστρωσε το δρόμο στην τουρκική εισβολή και επιτάχυνε την πτώση του φασισμού στην Ελλάδα.

Ο Νοέμβρης είναι βαθιά ριζωμένος στη λαϊκή συνείδηση

Παρά την αστυνομική τρομοκρατία που εξαπολύεται σε κάθε επέτειο του ηρωικού ξεσηκωμού, και παρά τη μόνιμη διαβρωτική προπαγάνδα όλων των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης για το «χαμένο νόημα του Πολυτεχνείου» και τις κλάψες δήθεν για το θάνατο του Πολυτεχνείου, δεκάδες χιλιάδες λαού συμμετέχουν αδιάλειπτα, μισό αιώνα τώρα, κάθε χρόνο στον τριήμερο γιορτασμό, στις εκδηλώσεις. Είναι, πραγματικά, μοναδικό φαινόμενο στη νεοελληνική ιστορία αυτό που συμβαίνει με το Πολυτεχνείο. Ο δρόμος του Νοέμβρη, ο ηρωισμός του Πολυτεχνείου έχει βαθιά χαραχθεί στις καρδιές του λαού μας.

Πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς αγώνες

Τιμώντας τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου, τιμώντας τους νεκρούς του, τιμώντας αυτόν τον ηρωικό λαϊκό αγώνα, παίρνουμε θάρρος, δύναμη, εμπνεόμαστε για τους σημερινούς αγώνες, για την προώθηση των μεγάλων ανεκπλήρωτων αιτημάτων του παλλαϊκού ξεσηκωμού.

Στα τέσσερα τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, τα αντιλαϊκά χτυπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολιτική πυγμής και βίαιων αντιδραστικών ανατροπών, προχωρεί σε περιστολή και καρατόμηση εργατοσυνδικαλιστικών κατακτήσεων και θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών. Το 2023 βρίσκει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας εξουθενωμένη, όχι μόνο από τη συσσώρευση των προβλημάτων δέκα χρόνων μνημονίων και τριών χρόνων πανδημίας, αλλά και από τα φοβερά εγκλήματα των Τεμπών, των πυρκαγιών και των πλημμυρών, με τα δεκάδες θύματα και τις ανυπολόγιστες καταστροφές στα σπίτια και τις περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων λαού. Από το 2010, έχουν διανυθεί δεκατρία χρόνια μιας ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης με τα μνημόνια λεηλασίας και υποδούλωσης να διαδέχονται το ένα το άλλο. Όλες οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν πειθήνια τις εντολές των ξένων δυναστών. Υποτελείς, θιασώτες του δόγματος «Ανήκομεν εις την Δύσιν», ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κήρυκες της παραμονής στο επιθετικό ΝΑΤΟ και της επέκτασής του. Έχουν ψηφίσει όλοι τους τη νέα «Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ και έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε ένα απέραντο αμερικάνικο πολεμικό ορμητήριο.

Σε μια περίοδο ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων, με το ξέσπασμα μεγάλης κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και τώρα στη Μέση Ανατολή με το νέο πόλεμο που εξαπέλυσε το φασιστικό κράτος του Ισραήλ ενάντια στη μαρτυρική Παλαιστίνη, η κυβέρνηση της ΝΔ από κοινού με το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ευθυγραμμίστηκαν και συστρατεύθηκαν με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους σιωνιστές του Ισραήλ. Παραδίδουν πρώτα-πρώτα τις στρατιωτικές βάσεις της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας και ό,τι τους ζητηθεί (Ελευσίνα) στους αμερικανονατοϊκούς επιθετιστές για τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή στο πλάι των φασιστών Ζελένσκι και Νετανιάχου. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική υποτέλειας που παραδίδει τη χώρα στη δίνη των κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Κίνα-Ρωσία και την καθιστά στόχο. Οι δεσμοί εξάρτησης και υποταγής στους ιμπεριαλιστές, η ταύτιση με τις αμερικανονατοϊκές δυνάμεις της επίθεσης και του πολέμου μόνο δεινά μπορούν να προκαλέσουν στο λαό μας.

Στον αγώνα για τα προβλήματα του λαού μας και τους ανεκπλήρωτους στόχους του Νοέμβρη

50 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό του Νοέμβρη, ο λαός και η νεολαία καλούνται να χτίσουν ένα μέτωπο αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική και στην πολιτική της υποτέλειας.Να διαδηλώσουν στις 17 Νοέμβρη ενάντια στο φασισμό, τον ιμπεριαλισμό και τους λακέδες του και να διατρανώσουν την αταλάντευτη απόφασή τους ενάντια στον πόλεμο, για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Εθνική Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό.

  • Ο Νοέμβρης μας δείχνει το δρόμο του αγώνα-Οι λαϊκοί αγώνες θα κρίνουν το μέλλον
  • Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, της εξάρτησης
  • Έξω ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ από τη χώρα μας-Έξω οι αμερικάνικες και ΝΑΤΟϊκές βάσεις
  • Αλληλεγγύη στο Παλαιστινιακό λαό-Λευτεριά στην Παλαιστίνη
  • Κάτω οι εμπρηστές του πολέμου-Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους πολέμους των ιμπεριαλιστών

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το