Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Μ-Λ ΚΚΕ

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της επενδυτικής ασυδοσίας, αχαλίνωτη, προετοιμάζει το επόμενο έγκλημα

Λίγους μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών και ενώ η κυβέρνηση ορκιζόταν ότι σε δυο μήνες θα έχουν ολοκληρώσει τα έργα για την ασφαλή λειτουργία τους, η κατάσταση στους σιδηρόδρομους γίνεται όλο και πιο τραγική.

Ελλείψει των στοιχειωδών ακόμη συστημάτων ασφαλείας -από αυτά που αποτελούν προϋπόθεση για τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων- και προκειμένου να αποφευχθούν νέες τραγωδίες, τα δρομολόγια γίνονται με καθυστερήσεις, πολύωρες στάσεις ή και χαμηλές ταχύτητες. Δεν είναι λίγα τα βίντεο και οι καταγγελίες μηχανοδηγών που αποτυπώνουν τους καθημερινούς κινδύνους στις γραμμές, στη σήμανση, στις μπάρες… στα πάντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προαστιακός, τους επόμενους μήνες μετά τα Τέμπη, λειτουργούσε περιστασιακά, με καθυστερήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα οι επιβάτες να χάνουν τις πτήσεις τους.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το γαϊτανάκι των επικίνδυνων συμβάντων, ήταν η πολύωρη ακινητοποίηση συρμού λόγω βλάβης σε σήραγγα 6,5 χιλιομέτρων! Μάλιστα χωρίς φως και με τον κλιματισμό να μην λειτουργεί, οι εκατοντάδες επιβάτες βρέθηκαν για ώρες σε δύσκολη κατάσταση, η οποία μετά και το έγκλημα των Τεμπών, ήταν λογικό να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Όλα αυτά συνέβησαν κατά τη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου και αυτός είναι και ο λόγος που ελάχιστα από αυτά τα περιστατικά έτυχαν δημοσιότητας, από τα πλήρως ελεγχόμενα και πετσωμένα ΜΜΕ. Όμως, αν λίγους μήνες μετά τα Τέμπη συμβαίνουν όλα αυτά στο σιδηροδρομικό δίκτυο, ο καθένας καταλαβαίνει ποιο θα είναι το μέλλον του μετά τις εκλογές.

Σε άλλο κλάδο των συγκοινωνιών, στα πλοία, αντίστοιχες ιστορίες και περιστατικά γίνονται η καθημερινότητα των νησιωτών. Σαπάκια 50ετίας επαναδρομολογούνται στο Αιγαίο, τα εισιτήρια αυξάνουν με φρενήρεις ρυθμούς, ενώ η ασφάλεια διαρκώς υποβαθμίζεται στο βωμό των κερδών. Τους τελευταίους μήνες πχ, το Κρήτη ΙΙ παρουσιάζει διαρκώς μηχανικές βλάβες μεσοπέλαγα (ευτυχώς όλες τις φορές με μπουνάτσα) και φτάνει στο λιμάνι μετά από πολλές ώρες καθυστέρηση με τη μία μηχανή. Αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει τον νηογνώμονα να του δίνει νέα άδεια απόπλου αυθημερόν για… να μην χάνει η εταιρία τα εισιτήρια.

Είναι φανερό ότι το ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που ευαγγελίζεται η ΝΔ και η «νέα επενδυτική βαθμίδα» που αποτελεί τη μεγάλη προεκλογική υπόσχεση, όσο μπορεί να εγγυηθεί κερδοσκοπικούς παραδείσους για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, άλλο τόσο προδικάζει νέα εγκλήματα σε βάρος του λαού και του τόπου. Η πολιτική της δεξιάς μετά και την νέα εκλογική νίκη της υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερη ασυδοσία, στο ελληνικό επενδυτικό ελντοράντο. Στη νέα επενδυτική βαθμίδα τους η αξία της ανθρώπινης ζωής θα έχει ακόμα… μικρότερο αντίτιμο.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το