Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών

Την Κυριακή καλούμε παντού Λευκό στις κάλπες

1. Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτώβρη αποτυπώνει την εκλογική πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, μετά το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε στις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μάη-Ιούνη. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον αέρα του νέου εκλογικού αποτελέσματος, πιο αποχαλινωμένη και πιο αλαζονική, θα συνεχίσει να υπηρετεί τον ιμπεριαλισμό και τη ντόπια άρχουσα τάξη που διαφεντεύουν τον τόπο, κλιμακώνοντας την αντιδραστική δεξιά πολιτική τής ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας, της καρατόμησης εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων και της βαθύτερης πρόσδεσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό άρμα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Πρόκειται για ένα δυσμενές για τα λαϊκά συμφέροντα αποτέλεσμα, γιατί έρχεται μετά τη διπλή εκλογική νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες του προηγούμενου διαστήματος και την εγκληματική κυβερνητική ανεπάρκεια. Οι νέοι αρνητικοί πολιτικοί συσχετισμοί αποτυπώνουν μια δεξιά εκλογική μετατόπιση που συντελέστηκε στην ελληνική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα και επισφραγίστηκε και με το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σε αυτή την αρνητική εξέλιξη σημαντικό ρόλο έπαιξαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία, μπροστά σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα της προηγούμενης κυβερνητικής τετραετίας, μέχρι σήμερα, πρόσφεραν ανοχή, συμμόρφωση και τελικά στήριξη σε αυτή την πολιτική.

Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης θέλησαν να δώσουν εξ αρχής σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές κεντρικό πολιτικό χαρακτήρα, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει πως στόχος του κόμματος της δεξιάς ήταν να κερδίσει τις 13 περιφέρειες και τρεις μεγάλους δήμους. Από την άποψη αυτή, η εικόνα της παντοδύναμης ΝΔ έχει ήδη δεχτεί πλήγματα και εκλογικά, καθώς δεν είναι σίγουρο αν η ΝΔ θα καταφέρει να κερδίσει όλες τις περιφέρειες, ενώ ιδιαίτερα αμφίβολο είναι αν θα υπερισχύσει στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, η αδυναμία του κυβερνώντος κόμματος να κατεβάσει δικούς του υποψήφιους σε μεγάλες περιφέρειες και δήμους (Κρήτη, Πειραιάς) και να συρθεί πίσω από το ΠΑΣΟΚ αποτελεί επίσης μια αποδοχή για τα όρια της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ.

Το αποτέλεσμα (και) αυτών των εκλογών χαρακτηρίστηκε από τη μεγάλη αποχή, η οποία πλησιάζει το 50%, σε μεγάλες περιφέρειες όπως στην Αττική το ξεπερνάει, ενώ σε μεγάλους δήμους όπως στην Αθήνα φτάνει στο 68% ή στη Θεσσαλονίκη το 60%. Η αυξημένη αποχή είναι αποτέλεσμα της οξυμένης πρώτα απ’ όλα λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση και την πολιτική της, αλλά και της αδυναμίας των άλλων αστικών και ψευτοαριστερών κομμάτων να πείσουν για μια εναλλακτική πολιτική προοπτική. Ταυτόχρονα, το υψηλό ποσοστό των λευκών και άκυρων ψηφοδελτίων (πάνω από 6% στις περιφέρειες και κεντρικούς δήμους) αποτελεί επίσης ένα στοιχείο που επιβεβαιώνει την πολιτική αποστροφή μεγάλων τμημάτων του λαού απέναντι στους υποψήφιους των κυρίαρχων κομμάτων.

Η εκλογική νίκη της ΝΔ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη πριμοδοτήθηκε προκλητικά και μεθοδικά από τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα μέσα και έξω από τη χώρα και τα διατεταγμένα MME, που βομβαρδίζουν ασταμάτητα το λαό σε ρόλο χειραγωγού όλα τα τελευταία χρόνια, συγκαλύπτοντας φρικτά μαζικά εγκλήματα, όπως αυτό των Τεμπών και της Πύλου, τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, αλλά ευνοήθηκε επίσης και ενισχύθηκε από τη στήριξη που πρόσφερε όλη την περασμένη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Δεξιάς και στο επίπεδο των δήμων και των περιφερειών. Στρώθηκε έτσι, ο δρόμος για τη συνέχιση της Δεξιάς κυριαρχίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με την εξωφρενική ακρίβεια, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, τις απολύσεις και τη μαζική ανεργία, την καρατόμηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, τον αυταρχισμό και την καταστολή, την εξάρτηση και τον νεοαποικιακό οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας.

Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάρουν τη μεγάλη ρεβάνς για όλες τις μεταπολιτευτικές οικονομικές, συνδικαλιστικές και δημοκρατικές κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος. Το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα Γεωργιάδη κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση.

2. Σε καταβύθιση βρέθηκαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων του τόσο στις περιφέρειες, όσο και στους δήμους. Είναι χαρακτηριστικό πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πριν 9 χρόνια είχε αποκτήσει μεγάλα ερείσματα στον χάρτη της αυτοδιοίκησης, τώρα ένας μόνο υποψήφιος που στηρίζεται από αυτό περνά στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών την επόμενη Κυριακή, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι αριθμοί του σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς, καθώς σε αρκετές περιφέρειες και δήμους βρίσκεται μια ανάσα ή ακόμη και πίσω όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το ΚΚΕ.

Μέσω της στήριξης δικών του, είτε «ανεξάρτητων» υποψηφίων, ή ακόμα και στηρίζοντας υποψηφίους μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να μειώσει τη μεγάλη διαφορά με τη ΝΔ που καταγράφηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, η στήριξη σχεδόν στα μισά αντιλαϊκά και αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης, η σύμπλευση είτε ως δημοτική αρχή είτε ως αντιπολίτευση με την κυβερνητική πολιτική, αλλά ακόμη και η υποστήριξη υποψηφίων της δεξιάς σε μεγάλους δήμους της χώρας, όπως στο Περιστέρι, αποτελούν βασικά στοιχεία της δεξιάς μετατόπισης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία και «πλήρωσε» (και) στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εισπράττοντας τα επίχειρα της πολιτικής του.

Ύστερα από την εκλογή Κασσελάκη και το ξέσπασμα της εσωκομματικής αντιπαράθεσης που προηγήθηκε, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνει και εντείνεται μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Με το ενδεχόμενο της διάσπασης το επόμενο διάστημα, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τώρα να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς, στηρίζοντας ανοιχτά υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, επιχειρώντας να διασώσει της πολιτική του υπόσταση και να ανασυνταχθεί εν όψει και των ευρωεκλογών του 2024.

3. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να σταθεροποιεί τη μερική εκλογική άνοδο που σημείωσε στις διπλές βουλευτικές εκλογές του Μάη-Ιούνη. Με την τροποποίηση των συσχετισμών στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας μετά την συνεχιζόμενη εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί πλέον ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων για την ανασυγκρότηση της λεγόμενης “προοδευτικής” παράταξης. Ανεξάρτητα, όμως, από αυτές ή τις άλλες επιλογές του, το κόμμα αυτό στήριξε πολλαπλά της αντιλαϊκή πολιτική, τόσο ως κυβέρνηση αυτοδύναμα και σε συνεργασία με τη δεξιά, όσο και ως αντιπολίτευση. Τα ίδια έπραξαν και οι πράσινες περιφερειακές και δημοτικές αρχές, πιστοποιώντας τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ σε δεκανίκι και στήριγμα της δεξιάς κυβερνητικής πολιτικής της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας. Οι φιλοδοξίες μερίδων της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης για την ανάδειξή του στην αξιωματική αντιπολίτευση και σε βασικό πυλώνα του αστικού πολιτικού συστήματος θα διαπιστωθούν στις επερχόμενες ευρωεκλογές αν και συγκρούονται με το βαρύ αντιλαϊκό μνημονιακό του παρελθόν και το ρόλο συμπληρωματικής δύναμης της ΝΔ που διαδραματίζει τώρα και μια δεκαετία..

4. Η άνοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ σε ποσοστά και σε απόλυτους αριθμούς οφείλεται στη διάχυτη λαϊκή δυσαρέσκεια και σε ένα ρεύμα αποδέσμευσης από την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την απογοήτευση που έσπειρε ο τελευταίος με τις αλλεπάλληλες δεξιές στροφές του και την κρίση που έχει ξεσπάσει στις γραμμές του, ιδιαίτερα ύστερα από την εκλογή νέου αρχηγού. Η ηγεσία του ΚΚΕ διακηρύσσει τώρα πως το κόμμα του Περισσού “από καλύτερες θέσεις θα ασκήσει μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση”. Αυτή την “αντιπολίτευση” την έζησε ο λαός την περίοδο της πανδημίας, που η ηγεσία του ΚΚΕ συντάχθηκε πλήρως με τις αστυνομικές απαγορεύσεις και την κυβερνητική τρομοκρατία και προπαγάνδα. Τη βλέπει σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που το ΚΚΕ και οι συνδικαλιστικές του δυνάμεις διασπούν, υπονομεύουν και αποκλιμακώνουν. Την είδε στους δήμους που κυριάρχησε η Λαϊκή Συσπείρωση την προηγούμενη περίοδο, όπως στην Πάτρα, καλλιεργώντας ρεφορμιστικές αυταπάτες τόσο για τους δήμους και την πλήρη εξάρτησή τους από την ΕΕ και το αστικό κράτος, όσο και για τις εκλογές, που πλέον έχουν αναχθεί σε “μητέρα των μαχών”. Οι δημοτικές αρχές του ΚΚΕ διαχειρίζονται κανονικότατα τα χρήματα των ΕΣΠΑ και του «ιμπεριαλιστικού σφαγείου» -όπως καταγγέλλει σε άλλα κείμενα- της ΕΕ, έχουν προχωρήσει σε ΣΔΙΤ, ενώ διατηρούν ακέραιο το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των συμβασιούχων για τους εργαζόμενους στους Δήμους, παρά τα παχιά προεκλογικά λόγια και τις κούφιες διακηρύξεις. Οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης είτε ως αρχή είτε ως αντιπολίτευση έπαιξαν και παίζουν αντικειμενικά επιζήμιο ρόλο για το εργατικό-λαϊκό κίνημα, ενώ πολλές φορές με τη στάση τους δυσφημούν την αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, χαμηλώνοντας το πεδίο των λαϊκών διεκδικήσεων στους δήμους στο επίπεδο μιας καλύτερης «διαχείρισης».

5. Αν και το φαινόμενο ακροδεξιών και φασιστικών συνδυασμών ήταν σε αυτές τις εκλογές σαφώς πιο περιορισμένο σε έκταση και βάθος σε σχέση με προηγούμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η είσοδος του φυλακισμένου νεοναζί Κασιδιάρη στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας (με μείωση βέβαια σχεδόν στο μισό των ψήφων που είχε λάβει το 2019), μετά και από την είσοδο στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομματικών σχηματισμών, αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά και αντιφασιστικά αισθήματα του λαού μας. Για την επάνοδο της ακροδεξιάς στο πολιτικό προσκήνιο βασικός υπεύθυνος είναι η κυβέρνηση -που όλο αυτό το διάστημα με τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες θυματοποίησε τον Κασιδιάρη, προσφέροντάς του διαφήμιση και προβολή- αλλά και η πολιτική της. Η πολιτική που φέρνει ακρίβεια, φτώχεια και ανεργία για τον λαό, καλλιεργεί τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενώ αντιμετωπίζει με ακραία καταστολή και τρομοκρατία τις εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις. Είναι κατά συνέπεια κροκοδείλια τα δάκρυα των κυβερνώντων και περίσσια η υποκρισία τους, αφού αυτοί φέρουν την κύρια ευθύνη για την άνοδο κομμάτων και σχηματισμών της ακροδεξιάς και του φασισμού.

6. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΛΑΕ καταγράφουν μια μικρή άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του 2019, εισπράττοντας ένα μικρό τμήμα της διαρροής ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογική επιτυχία του συνδυασμού “Ανατρεπτική Συνεργασία για την Αθήνα” με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη αντανακλά μια ορισμένη θετική διεργασία σε τμήματα εργαζομένων και νεολαίας, αλλά απέχει πολύ από την αριστερά που έχει ανάγκη ο λαός. Οι ίδιες δυνάμεις που στήριξαν συγκεκριμένους συνδυασμούς σε κάποιους δήμους και περιφέρειες, ήταν οι αυτές, που λίγους μήνες πριν κατέβαιναν ξεχωριστά, με τα συντροφικά αλληλομαχαιρώματα και τις καιροσκοπικές εκλογικές συνεργασίες να δίνουν και να παίρνουν. Τα ίδια έπραξαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζοντας κοινούς συνδυασμούς στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης και διαφορετικούς στις περιφέρειες, ενώ τώρα καλούν σε υποστήριξη των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ (ΣΕΚ) στον δεύτερο γύρο, με το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να διαφοροποιούνται. Για μια ακόμη φορά, οι δυνάμεις αυτές αναλώνονται σε καιροσκοπικές και εφήμερες συνεργασίες, εξωραΐζοντας το χαρακτήρα των δήμων, καλλιεργώντας επικίνδυνες ρεφορμιστικές αυταπάτες που οδηγούν ένα ολόκληρο αγωνιστικό δυναμικό στην απογοήτευση, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

7. Το Μ-Λ ΚΚΕ έδωσε την πολιτική μάχη των δημοτικών εκλογών, αναδεικνύοντας πρώτα απ’ όλα τα τοπικά και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Κόντρα στις αυταπάτες για το χαρακτήρα των δήμων και τη μετατροπή τους σε μακρύ χέρι του αστικού κράτους, παλεύοντας μέσα στις γειτονιές, τις συνοικίες, τις πόλεις και τα χωριά που ζει και αναπνέει ο δοκιμαζόμενος λαός μας να δυναμώσει η πάλη και οι εργατικές-λαϊκές διεκδικήσεις ενάντια στη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική. Αντιπαλέψαμε και αντιπαλεύουμε σταθερά τις αντιλήψεις που επιχειρούν να δώσουν στις δημοτικές εκλογές απολίτικο και ακομμάτιστο χαρακτήρα, για να κρύψουν πίσω από αυτόν τη σύμπλευση με την κυρίαρχη εφαρμοζόμενη πολιτική. Σταθήκαμε και στεκόμαστε απέναντι σε ψευτοαριστερές αντιλήψεις και δυνάμεις που εξωραΐζουν τους δήμους ως εξαρτήματα του κράτους, καθώς και το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, με το οποίο θεσπίστηκε η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη με το 43% συν μια ψήφο, στη βάση του οποίου πολλοί συνδυασμοί υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ κέρδισαν τώρα στις εκλογές, το αντιδημοκρατικό όριο του 3%, η κατοχή των 3/5 των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από τον πρώτο σε ψήφους συνδυασμό, η κατάργηση των ξεχωριστών καλπών για τις κοινότητες και τα δημοτικά διαμερίσματα προκειμένου οι δήμοι να είναι ακόμη πιο ξεκομμένοι από τους δημότες, η υποχρεωτική συμμετοχή κάθε συνδυασμού στο 80%(!) των κοινοτήτων ενός δήμου για τη συμμετοχή στις εκλογές, η αύξηση των παραβόλων για τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, αλλά και η επαναφορά της 5ετούς θητείας των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Οι 506 ψήφοι της “Αριστερής Πρωτοβουλίας” που στήριξε το Μ-Λ ΚΚΕ στην Ηλιούπολη αποτελούν μαγιά για τη δουλειά του κόμματος στην περιοχή και παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Αναδεικνύουν τη σημασία της τοπικής δουλειάς μιας δημοτικής παράταξης με πραγματικά αριστερή πολιτική και δίνει ελπίδα και προοπτική για την επόμενη μέρα.

Συνολικά η παρέμβαση στις πόλεις, τις γειτονιές, τις συνοικίες και τα χωριά που δρουν οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ χρειάζεται την επόμενη περίοδο να ενισχυθεί, να δεθεί η κομματική δουλειά με τα τοπικά και ευρύτερα προβλήματα, αναδεικνύοντας πρώτα απ’ όλα τη μετατροπή των δήμων σε εξαρτήματα του αστικού κράτους και παλεύοντας ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

8. Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τον λαό να μην εγκλωβιστεί και να αποκρούσει τα ψεύτικα διλήμματα και τους εκβιασμούς μπροστά στον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αυταπάτη για τους υποψήφιους των αστικών κομμάτων, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είτε ως κυβερνήσεις, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης, είτε ως δημοτικές και περιφερειακές αρχές στήριξαν και εφάρμοσαν την ίδια πολιτική που τσακίζει τις ζωές του λαού και των εργαζομένων. Το Μ-Λ ΚΚΕ καλεί τον λαό να απορρίψει τις ψευτοαριστερές δυνάμεις της συνδιαλλαγής και της ενσωμάτωσης στο αστικό σύστημα και τις ντιρεκτίβες της ΕΕ, όπως το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, που αποτέλεσαν όχι ανάχωμα, όπως λένε, αλλά συμπλήρωμα της αντιλαϊκής πολιτικής στους δήμους και τις περιφέρειες, υπονομεύοντας και διασπώντας τις εργατικές-λαϊκές κινητοποιήσεις, παλεύοντας απλώς για μια καλύτερη “διαχείριση” των δήμων, διατηρώντας ανέπαφο επί της ουσίας όλο το νομοθετικό πλαίσιο που τους μετατρέπει σε μακρύ χέρι του κράτους, της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Καλούμε τον λαό, τους εργαζόμενους και τη νεολαία να ψηφίσουν παντού ΛΕΥΚΟ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το