ΕΡΓ.Α.Σ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1.Η διορισμένη από τα δικαστήρια ηγεσία της ΓΣΕΕ, προκήρυξε την διεξαγωγή συνεδρίου με διαδικασίες εξπρές για την Τρίτη 25 Φλεβάρη. Καθόρισε να είναι η διάρκεια του μόλις μία ημέρα(!), έχει προσκαλέσει αστυνομικές δυνάμεις να το περιφρουρήσουν(!) και κάλεσε τον πρωθυπουργό, κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωπους των αστικών κομμάτων να το παρακολουθήσουν …

2. Αυτή η απόφαση της διορισμένης διοίκησης αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των εκφυλιστικών και διαλυτικών φαινομένων και γεγονότων που συντελούνται στην κορυφή του συνδικαλιστικού οργάνου του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για ένα σκηνικό φαρσοκωμωδίας που εξευτελίζει κάθε συλλογική και δημοκρατική διαδικασία, που βρίσκεται στον αντίποδα των συμφερόντων των εργαζομένων. Πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες έντασης της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται ένα βήμα πριν από την τελική επιβολή του νέου αντιασφαλιστικού νόμου. Η διορισμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ, με την ευθύνη των δυνάμεων του κυβερνητικού και φιλοεργοδοτικού συνδικαλισμού που την ελέγχουν (ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), προκηρύσσει ένα συνέδριο το οποίο στην πραγματικότητα υπηρετεί τα συμφέροντα των εργοδοτών, βάζοντας πλάτη στην κυβερνητική πολιτική.

3. Οι εργαζόμενοι που θέλουν ένα πραγματικό δημοκρατικό συνέδριο με γνήσια συνδικαλιστική εργατική αντιπροσώπευση εκφράζουν την πιο έντονη αποδοκιμασία τους στο συνέδριο-παρωδία που οργανώνει η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Η έκφραση της αποδοκιμασίας τους, ωστόσο, δεν έχει καμιά σχέση με την πρακτική και την πολιτική που αντιπαρατάσσει το ΠΑΜΕ. Η επενδεδυμένη με «ταξικά» πυροτεχνήματα πρακτική του ΠΑΜΕ, των εφόδων και των προπηλακισμών σε συνδικαλιστικά συνέδρια (συνέδρια ΓΣΕΕ, ΟΙΥΕ, Εργατικών Κέντρων), που οδήγησε στη ματαίωση συνδικαλιστικών συνεδρίων και στο δικαστικό διορισμό διοικήσεων σε ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, το μόνο που κατάφερε ήταν να εντείνει το καθεστώς της διάλυσης και του εκφυλισμού στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τώρα επιχειρείται να επαναληφθεί με ακόμα πιο βαριές συνέπειες καθώς στη διαλυτική πρακτική του πλειοδοτούν και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΡ και το σοβαρότερο σε αυτήν συνδράμει και η απόφαση που έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να καλέσει κινητοποίηση των δημόσιων υπαλλήλων στο χώρο που θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η πρωτοφανής δημόσια σύγκρουση που ανοίγει, με υποβολέα το ΠΑΜΕ και ορισμένες άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις, ανάμεσα στην ΑΔΕΔΥ και στη ΓΣΕΕ, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων να επεμβαίνει στις διαδικασίες του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, εγκαινιάζει συνδικαλιστικές συμπεριφορές εξαιρετικά επικίνδυνες. Αρκεί να αναλογισθεί, κανείς, τι μπορεί να συμβεί αν μια τέτοια πρακτική υιοθετηθεί και γενικευθεί μεταξύ επαγγελματικών κλάδων και κατηγοριών, μεταξύ Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών.

4.Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αποδοκιμάσουν τα αντιδημοκρατικά-διαλυτικά φαινόμενα που εκτυλίσσονται γύρω από το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Να καταγγείλουν την συνεδριακή παρωδία που οργανώνει η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ αλλά και να εκδηλώσουν την αποστροφή τους προς τις μεθόδους που θεωρούν τα προβλήματα λειτουργίας των συνδικάτων μπορούν να αντιμετωπιστούν με παραταξιακές εφορμήσεις που μετατρέπουν τα σώματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε αρένα παραταξιακών συρράξεων και ομαδικών συγκρούσεων.

Τα αντιδημοκρατικά-διαλυτικά φαινόμενα αν δεν αποτραπούν θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την κρίση και την υποχώρηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, θα ενισχύσουν την απογοήτευση των εργαζομένων και την αποστράτευση από τα συνδικάτα, αποδυναμώνοντας τον αναγκαίο αγώνα για την υπεράσπιση και επανακατάκτηση των εργασιακών δικαιωμάτων που σαρώνει η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ολιγαρχίας

5. Η εργατική τάξη χρειάζεται συνέδριο της ΓΣΕΕ και γενικότερα συνέδρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων που να γίνονται με συλλογικούς και γνήσια δημοκρατικούς όρους, που να βρίσκονται στην καρδιά των προβλημάτων, των αγωνιών και των αγώνων της εργατικής τάξης.

Συνέδρια χωρίς νοθείες και με αυθεντική δημοκρατική συνδικαλιστική εκπροσώπηση των εργαζομένων.

Συνέδρια που να διεξάγονται με δημοκρατικές διαδικασίες, συνδικαλιστική συζήτηση και αντιπαράθεση πάνω στα προβλήματα της εργατικής τάξης.

Αυτή είναι μια απαίτηση που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους μέσα από μαζικές συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Αυτή είναι μια απαίτηση που μπορεί να εκπληρωθεί μόνο με την καταπολέμηση όλων των καταστροφικών και λαθεμένων κατευθύνσεων που υπονομεύουν τόσο τα αιτήματα και τους αγώνες της εργατικής τάξης όσο και την λειτουργία των εργατικών συνδικάτων σε όλα τα επίπεδα.

Μόνο μέσα απ’ αυτή την πορεία μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση που να υπηρετεί γνήσια τα εργατικά συμφέροντα.

ΕΡΓ.Α.Σ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το