Ακολουθεί σύνοψη του πρώτου μήνα της ΝΔ στην κυβερνητική εξουσία. Συμφωνούμε ότι η ΝΔ δεν άφησε μέρα να πάει χαμένη! Η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται.

08 Ιουλίου
Το ΚΙΝΑΛ διαγράφει τις δύο μεταγραφές της ΝΔ με πράσινο παρελθόν, δηλαδή τον Μ. Χρυσοχοΐδη (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη), και τη Λ. Μενδώνη (υπουργός Πολιτισμού). Ας σημειωθεί ότι 2 στους 18 (συνολικά υπουργούς της γαλάζιας κυβέρνησης) δεν είναι και άσχημο ποσοστό για το (πανταχού παρόν) ΠΑΣΟΚ. Αν το εξετάζαμε ανάποδα, και σε συνάρτηση με τις φημολογίες για «προεδρο-ποίηση» του Ε. Βενιζέλου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι στόχος της ΝΔ είναι να μην αφήσει μόνον του τον ΣΥΡΙΖΑ να λεηλατεί το ΚΙΝΑΛ. Εξάλλου, οι τρεις τους, μικρές πολιτικές διαφορές έχουν, επί της ουσίας.

09 Ιουλίου
Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απαγορεύει στους υπουργούς και υφυπουργούς του την πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού. Προφανώς, η τοποθέτηση του ανιψιού του, Γ. Δημητριάδη (γιου της αδελφής του, Κατερίνας Μητσοτάκη) στη θέση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι συμβατή (συγγένεια τρίτου βαθμού). Πατάχτηκε η οικογενειοκρατία! (βλ. 24 Ιουλίου).

10 Ιουλίου
Μολονότι το κεφάλαιο «ΝΔ και γυναίκες (υφ)υπουργοί» δεν ξεκίνησε ιδιαιτέρως καλά για τη γαλάζια κυβερνητική παράταξη (2 γυναίκες υπουργοί ανάμεσα στους 18 υπουργούς, 3 γυναίκες υφυπουργοί ανάμεσα σε 32 υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς), ο αρχηγός της, Κ. Μητσοτάκης, κατάφερε και έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα, και ενώ έδινε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του ως πρωθυπουργός, και μάλιστα σε διεθνές μέσο ενημέρωσης (BBC), και μάλιστα σε γυναίκα δημοσιογράφο (Zeinab Badawi). Ερωτηθείς για τη δυσαναλογία ανδρών και γυναικών στα χαρτοφυλάκια, με διπλωματικό ελιγμό αιφνιδιαστικού τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε, αφήνοντας κάγκελο τη δημοσιογράφο: «Δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική».

11 Ιουλίου
Ο Βρούτσης αποφασίζει να μπλοκάρει νομικά τη δυνατότητα απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους. Η γαλάζια παράταξη, αφού απορρόφησε μεγάλο κομμάτι της Χρυσής Αυγής στις εθνικές κάλπες, συναγωνίζεται σήμερα ανοιχτά την ατζέντα της Ελληνικής Λύσης. Όχι αποκλειστικώς για λόγους ψηφοθηρίας. Αυτή είναι η ταυτότητα της ΝΔ.

12 Ιουλίου
«Η ελληνική κυβέρνηση…», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, «…αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊντό, ως μεταβατικό Πρόεδρο της Βενεζουέλας». Θυμίζουμε ότι, αμοιβαία, ο πραξικοπηματίας αχυράνθρωπος των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊντό, υπήρξε από τους πρώτους που απέστειλε συγχαρητήρια στον Κ. Μητσοτάκη για την εκλογή του.

13 Ιουλίου
«Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης» δηλώνει κατηγορηματικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδης, έπειτα από δημοσίευμα της Jerusalem Post το οποίο ανέφερε ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος. Στην αρχή κανείς δεν μπορούσε με βεβαιότητα να πει σε ποιον υπουργό αναφερόταν η εφημερίδα (διότι όλοι οι υπουργοί της ΝΔ θα μπορούσαν να νοούνται αντισημίτες) μέχρι που ο Μ. Βορίδης αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, με καμάρι:  «Ουδέποτε έχω υπάρξει αντισημίτης. Έχω όμως πολυετή πολιτική θητεία σε πολιτικά κόμματα και οργανώσεις του εθνικιστικού χώρου και έχω συνυπάρξει πολιτικά με ανθρώπους που είχαν τέτοιες απαράδεκτες ιδέες. Προς άρση λοιπόν οποιασδήποτε αμφιβολίας, αποκηρύσσω κάθε πράξη, παράλειψη ή ανοχή μου σε πράξη τρίτου που θα μπορούσε να εκληφθεί ως αντισημιτική ή νεοναζιστική. (…) Ως μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΟΑΣΕ, σε συνεννόηση με τους συναδέλφους μου της Knesset, του Ισραηλινού Κοινοβουλίου, έχω τρεις διαδοχικές χρονιές εισηγηθεί την απόρριψη του αιτήματος της Παλαιστινιακής Αρχής να καταστεί μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης. (…) Είμαι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που έχει τοποθετηθεί εναντίον της καταδίκης του Ισραήλ για τα περιστατικά στη Γάζα».
14 Ιουλίου
Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος υποδέχεται τον (εκδότη από το 1978 μέχρι και σήμερα της εφημερίδας της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας», και) νέο υφυπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αρμόδιο για θέματα απόδημου Ελληνισμού, Α. Διαμαντάρη. Το 2013 δημοσίευε στον Εθνικό Κήρυκα καταχώρηση η οποία εξυμνούσε τη δικτατορία και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. (βλ. και 15 Ιουλίου, 27 Ιουλίου, κλπ…). Ακόμη μια χρυσή επιλογή του Κ. Μητσοτάκη.

15 Ιουλίου
Ομολογουμένως με χρονοκαθυστέρηση, τα social media, και στη συνέχεια γενικώς τα ΜΜΕ, παίρνουν φωτιά με αφορμή δηλώσεις της καινούριας υφυπουργού Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου, οι οποίες έγιναν στην παρουσίαση του βιβλίου «Από πού ως πού όλοι αγώνες είναι δίκαιοι;» του Α. Δοξιάδη, τον Μάρτιο του 2018. Με δυο λόγια, η υφυπουργός ονομάζει «ψυχικά νοσούντες» όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη χούντα και «συλλογική ψυχική νόσο» τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία. Μα, γι’ αυτό επιβραβεύθηκε με υφυπουργοποίηση…

16 Ιουλίου
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η τελετή αναγόρευσής του πραγματοποιείται στο Επισκοπείο τής Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας αλλά και του Πρύτανη του ΑΠΘ. Σημειώνεται ότι για την αναγόρευσή του σε Επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ δεν υπήρξε σχετική ανακοίνωση ούτε από το Πανεπιστήμιο ούτε από τη Μητρόπολη. Για να μην έχει να λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουμε ότι ο Μητροπολίτης Άνθιμος επρόκειτο να ανακηρυχθεί επίτιμος Διδάκτορας ήδη από τον Νοέμβριο του 2017, ωστόσο η εκδήλωση είχε αναβληθεί μετά από έντονες αντιδράσεις που είχαν προκληθεί. 

17 Ιουλίου
«Μια απλή ανθρωποκτονία ήταν και, επειδή ήταν πολιτικό το θέμα, έγινε αυτό που έγινε…». Αυτά δηλώνει ο Γ. Ρουπακιάς, για τη δολοφονία Π. Φύσσα: μια «απλή» ανθρωποκτονία. Πέρασαν ήδη 6 χρόνια, και η δίκη συνεχίζεται. Στο νέο πολιτικό περιβάλλον, φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος Ρουπακιάς (σε «κατ’ οίκον περιορισμό» τα τελευταία 3 χρόνια) τώρα αισθάνεται ακόμη πιο ελεύθερος να εκφραστεί. Όλο και κάποιος Μπογδάνος θα βρεθεί στο πλευρό του, πλέον από τα κυβερνητικά έδρανα.

18 Ιουλίου
Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητος φορέας, η δε Επιθεώρηση υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Τα ΣΕΠΕ απαξιώνονται διότι πρέπει να έρθει η ανάπτυξη (με όρους εργασίας Πακιστάν, και ωράρια Κίνας). Ας σημειωθεί ότι τα ΣΕΠΕ θα χρειάζονταν καμιά 20ετια (με το μέχρι πρότινος προσωπικό τους) για να ελέγξουν τους χώρους εργασίας και να εγγυηθούν την ασφάλεια των εργαζομένων. Τώρα θα απαιτείται περίπου ένας αιώνας.

19 Ιουλίου
Στην τελετή απονομής των βραβείων Πολιτισμού «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλος, σημείωσε πως είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι τα Γλυπτά που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν ανήκουν, δικαιωματικώς και πολιτισμικώς, στον Παρθενώνα και στα Μνημεία του και κατέληξε υποστηρίζοντας «Χωρίς τα Γλυπτά αυτά ο Παρθενώνας, βαριά λαβωμένος από μιαν ιερόσυλη πράξη βανδαλισμού και λεηλασίας που καλύπτεται εδώ και πάνω από δύο αιώνες από τη λεοντή μιας δήθεν “αρχαιοτάτων δτρίας”, η οποία πλήττει ευθέως την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, δεν μπορεί να συμβολίσει και, επέκεινα, να εκπέμψει προς την Ανθρωπότητα το αιώνιο, αειθαλές και μοναδικό πολιτισμικό μήνυμα που του αναλογεί». Σοφόν το σαφές. Βέβαια, στα εγκαίνια του Μουσείου Ακροπόλεως ο τότε υπουργός Πολιτισμού Α. Σαμαράς, δεν είχε πει το παραμικρό για τις ελληνικές διεκδικήσεις. Ούτε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ούτε ο -τιμώμενος στις 19 Ιουλίου- μόνιμος Πρόεδρος του Μουσείου, Δ. Παντερμαλής. Οι ελληνικές διεκδικήσεις βασικά (μισο-)διατυπώνονται όταν δεν υπάρχουν μεγάλα ακροατήρια, και ξένοι ανάμεσα στο κοινό.

20 Ιουλίου
Όλα τα ΜΜΕ καταπιάνονται με τον σεισμό 5,1 ρίχτερ της προηγούμενης ημέρας στη Μάνδρα Αττικής που τρομοκράτησε τους Αθηναίους. Πέντε από τις εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας έχουν για πρωτοσέλιδό τους φωτογραφία του λυγισμένου σταυρού του τρούλου της Αγίας Ειρήνης στην οδό Αιόλου. Κακό σημάδι για την ορθοδοξία! Κακό σημάδι για τον ορθό λόγο!

21 Ιουλίου
«Η Ελλάδα που παραλάβαμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τις χαμηλότερες επενδύσεις και τη μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη. Επενδύει λιγότερα και διώχνει στο εξωτερικό το παραγωγικό δυναμικό της», σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλάκης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, και πρόσθεσε: «Το παράδοξο είναι ότι η καίρια αυτή αδυναμία είναι ταυτόχρονα και μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα, κάτι που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλά επίπεδα επενδύσεων. Καλύπτοντας το επενδυτικό αυτό χάσμα και ανεβάζοντας τις επενδύσεις στην επόμενη τετραετία κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τον ρυθμό ανάπτυξης και να πυροδοτήσουμε έναν ενάρετο οικονομικό κύκλο». Ναι, με άλλα λόγια, μια χώρα στα πρόθυρα χρεοκοπίας είναι μια υπέροχη χώρα για να επενδύσει κανείς. Θα μπορούσε να είναι και σχέδιο.

22 Ιουλίου
«Αν χρειαστεί να πωληθούν και κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η εταιρία θα το κάνουμε γιατί αλλιώς θα χρεοκοπήσει και θα μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι και θα καταρρεύσει το ενεργειακό σύστημα της χώρας και θα φταίτε εσείς» είπε ο Κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια των προγραμματικών του δηλώσεων, δείχνοντας προς Τσίπρα και Τσακαλώτο. Το περίπου αστείο της υπόθεσης είναι ότι η ΝΔ δρομολογεί τη σωτηρία της ΔΕΗ με «στοχευμένες εθελούσιες εξόδους προσωπικού» (πόσο «εθελούσια» μπορεί να είναι μια «στοχευμένη» έξοδος;) και με «αναπροσαρμογή των τιμολογίων η οποία θα εξισορροπηθεί απολύτως για τους καταναλωτές». Αυτό το τελευταίο, λίγα λεπτά αφού ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως «Δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

23 Ιουλίου
Τη βούληση της κυβέρνησης να στηριχθεί η επένδυση στις Σκουριές, με σεβασμό όλων των αναγκαίων περιβαλλοντικών όρων, όπως είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε στην συνάντηση που είχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης  με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Τζ. Μπερνς, και τα ανώτερα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα. Περίεργο. Στα απόβλητα της «Ελληνικός Χρυσός» ο μόλυβδος εντοπίστηκε μόλις 985% πάνω από το όριο.

24 Ιουλίου
Με απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, υποδιευθύντρια του Γραφείου του στη Βουλή αναλαμβάνει η Ελίνα Κυπραίου, κόρη της στενής συνεργάτιδος του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Σάκης Κυπραίου, πρώτης εξαδέλφης και βαφτισιμιάς του αείμνηστου επίτιμου προέδρου της ΝΔ και πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού. Ευτυχώς η ΝΔ νομοθέτησε για να δώσει τέλος στην οικογενειοκρατία.

25 Ιουλίου
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, αποτιμά θετικά τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων η ετοιμότητα διακυβέρνησης, το κυβερνητικό σχήμα που συνθέτει τολμηρά την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική γνώση, η σαφήνεια των προγραμματικών δηλώσεων και η εστίαση στο αποτέλεσμα. «Αυτά, σε συνδυασμό με την ισχυρή μεταρρυθμιστική διάθεση, την ισόρροπη έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική μέριμνα, καθώς και με την υιοθέτηση ορθού και συναινετικού λόγου, σηματοδοτούν μία σαφή κατεύθυνση προόδου». Τα συγχαρητήρια του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων προς την γαλάζια κυβέρνηση δεν θα τα ονόμαζε κανείς έκπληξη.

26 Ιουλίου
Τα μεσάνυχτα 25 προς 26 Ιουλίου κατατίθεται το πρώτο νομοσχέδιο της ΝΔ, εννοείται χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια διαβούλευση, ούτε βέβαια κάποια νομική επεξεργασία από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή. Αυτό, άλλωστε, θα ήταν προσχηματικό, δεδομένης της αυτοδυναμίας της γαλάζιας παράταξης. Η πρώτη νομοθετική πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης αφορά στο λεγόμενο «επιτελικό κράτος», πρακτικώς ο σφιχτός έλεγχος του κράτους από το πρωθυπουργικό γραφείο…

27 Ιουλίου
Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος υποδέχεται τον νέο Γ. Γ. Τουρισμού, ο οποίος, σύμφωνα και με σχετικά πρωτοσέλιδα, είναι υμνητής της χούντας και θαυμαστής του Παπαδόπουλου. Πληροφορούμαστε ότι είχε φιλική προσωπική σχέση με τον δικτάτορα, τον οποίο μάλιστα επισκεπτόταν τακτικά, εννέα χρόνια στη φυλακή. Στο βιβλίο του, εκδοθέν το 2015, ο Κ. Λούλης υιοθετεί όλη την προπαγάνδα υπέρ της χούντας. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει στελεχωθεί καταλλήλως.

28 Ιουλίου
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, λίγες ημέρες μετά από τις ανεπανάληπτες δηλώσεις της περί «ιεροδιδασκάλων» στα δημόσια σχολεία «ξαναχτυπά», πάντοτε στο πλευρό του κλήρου, αυτή τη φορά διαβεβαιώνοντας πως δεν θα προχωρήσει η έξοδος των κληρικών από το μισθολόγιο του Δημοσίου. Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια, Νέα Δημοκρατία.
29 Ιουλίου
Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ά. Γεωργιάδης, τοποθετείται σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με την «ποινική ασυλία» των τραπεζικών στελεχών: «Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών το πρώτο θέμα που έθεσε ήταν αυτό της “ποινικής ασυλίας” των τραπεζικών στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις, όπως για την αναδιάρθρωση δανείων. Καταλαβαίνω ότι έχουν δίκιο και ασφαλώς θα υπάρξει κυβερνητική πρωτοβουλία γι’ αυτό». Ακόμη ένα κίνητρο για να είναι κανείς στέλεχος τράπεζας.

30 Ιουλίου
Αποφυλακίζεται (με διαδικασίες εξπρές) ο Ε. Κορκονέας, 11 χρόνια μετά τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Α. Γρηγορόπουλου. Μια ημέρα πριν,  το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αθώωνε ομόφωνα τον Β. Σαραλιώτη για την εμπλοκή στην ίδια υπόθεση δολοφονίας. Μετά τις δύο αποφάσεις, στο κέντρο της Αθήνας οργανώνονται και πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.
31 Ιουλίου
Έπειτα από συνάντησή της με τον Κ. Μητσοτάκη, η Γιάννα Διαμαντοπούλου «επιστρέφει» και ορίζεται επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021». Ετοιμαζόμαστε για φιέστες που θα ζήλευε και η 7ετία.

01 Αυγούστου
Η νέα πρόεδρος του ΕΟΤ, Α. Γκερέκου συναντιέται με τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τον υπουργό για την εμπιστοσύνη τους να αναλάβω τη θέση προέδρου του ΕΟΤ» δήλωνε η κ. Γκερέκου μετά από την συνάντηση. Λίγες ημέρες πριν, η ίδια φέρεται να είχε αρνηθεί το υπουργείο Τουρισμού, ζητώντας ένα υπερ-υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού. Αλλά, όπως λένε, «του χωριάτη το σχοινί»…
02 Αυγούστου
Σε κλειστή «συνάντηση εργασίας» που διοργάνωσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, συζητήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φορέων της αγοράς, αλλά και η δημιουργία προϋποθέσεων, προκειμένου η Ελλάδα να προσελκύσει επενδύσεις στον τομέα της Υγείας. Με διάφορους τρόπους διαβάζεται η αγωνία τής συνάντησης εργασίας για «παροχή αποτελεσματικών, σε σχέση με το κόστος, υπηρεσιών υγείας στον Έλληνα πολίτη».

03 Αυγούστου
Η Αγγελική Κοτταρίδη, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, ενημερώνει από την …προσωπική της σελίδα στο facebook ότι ανακαλύφθηκε γλυπτό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ξεχασμένο στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας. Η ανάρτησή της, καβάλα στο κύμα σε περίοδο Μακεδονολογίας, γίνεται viral. Σε όλες τις θέσεις Εφόρων Αρχαιοτήτων αναμένονται, ξανά, κρίσεις. Θα τοποθετηθούν οι καταλληλότεροι.

04 Αυγούστου
Βίντεο που έχει τραβήξει με το κινητό του τηλέφωνο ο γιός του δημοφιλή Αμερικανού ηθοποιού Τομ Χανκς, καταγράφει μίνι συμπλοκή στην κεντρική πλατεία της Αντιπάρου μεταξύ δύο ομάδων νεαρών ημεδαπών τουριστών και αστυνομικού του οικείου αστυνομικού σταθμού, ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Ο υπέρμετρος (αστυνομικός) ζήλος ήδη γνωρίζει ημέρες δόξας.

05 Αυγούστου
Η ΕΥΠ εκσυγχρονίζεται. «Η κυβέρνηση ανακοινώνει τα βιογραφικά των προσώπων που στελεχώνουν το νέο επιτελείο εθνικής ασφάλειας της χώρας. Αυτονοήτως, διαθέτουν όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που απαιτούν οι θέσεις τους», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου, παραθέτοντας τα cv του Διοικητή της ΕΥΠ, του Α΄, Β΄ και Γ΄ Υποδιοικητή, και του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού. Και, ως γνωστόν, «τους καλούς πράκτορες τους γνωρίζει καλά ο κόσμος, τους πολύ καλούς πράκτορες δεν τους γνωρίζει κανένας». Υγ.: Σε ό,τι αφορά στον Διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέοντα, περιοριζόμαστε να θυμίσουμε ότι ξεκίνησε την καριέρα του ως φύλακας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, ότι ασφαλώς δεν διαθέτει τα τυπικά προσόντα (πτυχίο στο Open University του Λονδίνου το οποίο δεν αναγνωρίζεται ούτε από τον ΔΟΑΤΑΠ), και ότι, ακόμη κι αν τα διέθετε, δεν θα μπορούσε να προσληφθεί στην ΕΥΠ, δεδομένης πρότερης πρωτόδικης καταδίκης του για «ψευδή καταμήνυση», γεγονός που θα απαγόρευε την υποψηφιότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

06 Αυγούστου
Δημοσιεύεται η προκήρυξη για πρόσληψη 1.500 «ειδικών φρουρών». Διαμαρτύρεται ακόμη και η επίσημη αστυνομία: «Με έκπληξη και εύλογη απορία ακούσαμε χθες από το βήμα της Βουλής το νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχαήλ Χρυσοχοΐδη να μετατρέπει την προεκλογική εξαγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, σε προσλήψεις 1.500 αστυνομικών, Ειδικών Φρουρών!» (…) «Επειδή το κεφάλαιο “Ειδικοί Φρουροί” και “Συνοριακοί Φύλακες” πόνεσε και δίχασε το Αστυνομικό Σώμα την προηγούμενη δεκαετία και επειδή με την διαβόητη “ομογενοποίηση” του 2008 πιστέψαμε ότι η Ελληνική Αστυνομία είχε οριστικά γυρίσει σελίδα, ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι κάθε επιστροφή σε διαδικασίες του παρελθόντος αποτελεί οπισθοδρόμηση». Όταν μιλάει για οπισθοδρόμηση ακόμη και η αστυνομία, τα πράγματα είναι ανησυχητικά.
07 Αυγούστου
Εργαζόμενος σε καφετέρια σε τουριστική περιοχή του Ηρακλείου, μετά από έλεγχο του ΙΚΑ, ενημερώθηκε ότι δεν είναι ασφαλισμένος. Όταν ζήτησε από τον εργοδότη του να φροντίσει για την ασφάλισή του, εκείνος τον απείλησε προτάσσοντας περίστροφο. Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται (και τελικώς ψηφίζεται) στη Βουλή το ελεύθερο των εργοδοτών να απολύουν χωρίς να υποχρεούνται να αιτιολογήσουν την απόλυση.

08 Αυγούστου
Υπερψηφίζεται από την κυβέρνηση η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ψηφισμένο τυπικά το 1982, στην πραγματικότητα πρόκειται για δημοκρατικό θεσμό τον οποίο επικαλούνται οι φοιτητές και το εκπαιδευτικό κίνημα ήδη από το 1859. Γυρίσαμε, μόλις 160 χρόνια πίσω. Η ΝΔ κατόρθωσε και βγήκε από τα …δεξιά στο σύνθημα «μας κλέβουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα»!

Δημήτρης Κουφοβασίλης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το