Στήθηκε ο Κουτσούμπας κοτζάμ γραμματέας του ΚΚΕ για να κάνει το εμβόλιό του μαζί με τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, την Φώφη και τον Βαρουφάκη. Όλος ο αστικορεφορμιστικός θίασος επί σκηνής για να «δώσουν το μήνυμα» στο λαό. Και τι κάμερες, τι «μπράβο και εύγε» (που λέει ο Καβάφης), τι χειροκροτήματα για τον γραμματέα που σαν καλό παιδί μετείχε της εμβολιαστικής εκστρατείας. Τι δόξα και τι κατάντια. Διότι άλλο είναι να εμβολιάζεσαι «χωρίς αυταπάτες» και άλλο να γίνεσαι «γλάστρα» του Μητσοτάκη, μην τυχόν και του την πέσουν τα αρπακτικά ότι βγήκε έξω από τη σειρά. Αφήνουμε κατά μέρος τους άλλους και τον «αντισυστημικό» (τρομάρα του) γιάπη Βαρουφάκη. Μιλάμε για τον Κουτσούμπα που καταπίνει δέκα πολυεθνικές στην καθισιά του και τώρα άπλωσε ήσυχα-ήσυχα το μπράτσο του για να γίνει μέρος της εθνικής προσπάθειας. Να τον χαίρονται οι Κνίτες!

***

Μπήκαμε -επιτέλους- στο σωτήριον έτος 2021 όπου θα γιορτάσουμε μετά φανών και λαμπάδων τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Ήδη άρχισαν οι χοροί, η Γιάννα (Αγγελοπούλου) -που κρατάει τον μπεζαχτά- διαλαλεί το εμπόρευμά της, γιατί εκτός από την εθνική συνείδηση υπάρχουν και τα εθνικά ευρώ. Κοντά της ένα τσούρμο ευρωλιγούρηδες, με φράκο ή χωρίς, όπου θα κόψουν και θα ράψουν στα μέτρα του νεοφιλελευθερισμού τη νεότερη ιστορία. Ιστορία που γεννήθηκε με το στίγμα της εξάρτησης και τη βούλα των Μεγάλων Δυνάμεων. Κι αν ξεφύγει κανείς και πει καμιά αλήθεια για το 1821, μην εκπλαγείς. Για ξεκάρφωμα είναι, ώστε να φας το κύριο πιάτο. Δηλαδή αυτό που σερβίρει η Γιάννα και η τάξη της.

***

Πώς το λέει ο Μπ. Μπρέχτ. Τον βούτηξα στη λάσπη και ύστερα τον κορόιδευα πόσο βρόμικος είναι. Θυμηθήκαμε το παραπάνω, όταν ακούσαμε το ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών για τους φτωχούς σχετικά με τον ιό. Βομβαρδίζουν χώρες, ρίχνουν τόνους χημικά, κλέβουν το βιος των αδύναμων, αφήνουν τους ανθρώπους στη λάσπη, ρίχνουν πρόσφυγες στη θάλασσα, φτιάχνουν φράχτες, πουλάνε όπλα, χτίζουν στρατόπεδα αντί για σχολεία και νοσοκομεία και άλλα φριχτά παρόμοια. Ύστερα βγαίνουν στη ρούγα και σουρομαδιούνται κλαίγοντας για τα εμβόλια των πολυεθνικών. Ούτε σε αρχαία τραγωδία να έπαιζαν. Μπροστά τους η Παξινού, ο Κουν και άλλοι κλασικοί συντελεστές του θεάτρου χλομιάζουν. Ήρθαν οι πολεμοκάπηλοι να σώσουν τον κόσμο. Μπρρρρ!!

***

«Η πανδημία απλώς επιτάχυνε αυτά που έπρεπε να γίνουν σε κάθε χώρα». Τάδε έφη Άννα Διαμαντοπούλου που έμεινε εκτός νυμφώνος διότι πατούσε σε δύο βάρκες (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), ευελπιστώντας πως κάποιος θα της έκανε συμφέρουσα πρόταση. Ώστε η πανδημία ήταν επιταχυντής. Κάτι τέτοια έλεγαν οι θιασώτες των πολέμων και των καταστροφών. Πως μέσα από τα συντρίμμια θα βγει το καινούριο. Είναι τυχαίο πως η χούντα είχε ως σήμα τον φοίνικα που αναγεννάται από την στάχτη;

***

Περικοπή των μισθών κατά 10% των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να δοθούν στους υγειονομικούς πρότεινε το μεγάφωνο του SKAI που ακούει στο όνομα Πορτοσάλτε. Ώστε το «μαύρο σκυλί» του νεοφιλελευθερισμού βρήκε το φάρμακο. Θα παίρνει η κυβέρνηση από τους μεν, θα τα δίνει στους δε, θα κάνει ανακατανομή μισθών και θα ’ναι ευχαριστημένη η άρχουσα τάξη και ο γελωτοποιός της. Αν παίρναμε το 10% του μισθού του Πορτοσάλτε και των ομοίων του για να το δώσουμε στους άνεργους, στους άστεγους και τους μετανάστες, θα ’λεγε τα ίδια ο σαλταδόρος;

Θανάσης Τσιριγώτης

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το