Αρκετοί εκδοτικοί οργανισμοί από τη Μέση Ανατολή και αλλού έχουν αποσυρθεί από την ετήσια Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, μετά την αναβολή της τελετής απονομής των βραβείων του φεστιβάλ για να τιμήσει την παλαιστινιακής καταγωγής συγγραφέα του Minor Detail, Adania Shibli (φωτογραφία).

Το υπουργείο Παιδείας της Μαλαισίας είναι το τελευταίο μέχρι στιγμής που αποχώρησε από την Έκθεση, κατηγορώντας τους διοργανωτές ότι υιοθέτησαν στάση υπέρ του Ισραήλ. «Το υπουργείο δεν θα συμβιβαστεί με τη βία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, η οποία παραβιάζει σαφώς τους διεθνείς νόμους και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Μεταξύ αυτών που αποσύρθηκαν είναι η Ένωση Αράβων Εκδοτών (Arab Publishers Association), η Ένωση Εκδοτών Εμιράτου (Emirates Publishers Association), η Sharjah Book Authority και το PublisHer.

Mohammad Rashad: «Βαθιά λύπη»

Στην επιστολή του με ημερομηνία Σάββατο (14 Οκτωβρίου), ο Mohammad Rashad, πρόεδρος της Ένωσης Αράβων Εκδοτών, γράφει:

«Η Ένωση Αράβων Εκδοτών θα ήθελε να εκφράσει τη βαθιά της λύπη για την προκατειλημμένη και άδικη στάση σας απέναντι στα τραγικά γεγονότα στην περιοχή, ο παλαιστινιακός λαός ζει κάτω από τη μεγαλύτερη κατοχή στη σύγχρονη ιστορία, μια κατοχή που έχει μετατραπεί σε σύστημα απαρτχάιντ που ασκεί τη μέγιστη πίεση και έχει κάνει τη Γάζα ανοιχτή φυλακή για περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Επιπλέον, περισσότεροι από 1.900 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες έξι ημέρες και πάνω από το 10% από αυτούς είναι παιδιά.

«Σίγουρα καταγγέλλουμε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμάχου από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά το να δούμε την υπόθεση από μία μόνο οπτική γωνία και να αποδεχθούμε αυτήν την αδικία στην οποία έχει υποστεί ο παλαιστινιακός λαός για δεκαετίες είναι μεγάλο λάθος.

«Επιπλέον, οι δηλώσεις σας δεν αντικατοπτρίζουν καθόλου τις εξαιρετικές αραβικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ των διοικήσεων της Βιβλιοθήκης της Φρανκφούρτης και των Αράβων εκδοτών. Υπό το πρίσμα της θέσης σας, η Ένωση Αράβων Εκδοτών αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή της από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης 2023».

Το PublisHer, η οργάνωση της Al Qasimi που δημιουργήθηκε το 2019 για να συγκεντρώσει και να υποστηρίξει τις γυναίκες στις επαγγελματικές τάξεις των παγκόσμιων εκδόσεων, δεν είναι, αυτή καθαυτή, ένας αραβικός οργανισμός και τα μέλη του διασχίζουν σύνορα και ηπείρους. Η θέση της Al Qasimi ως ιδρυτή του, ωστόσο, είναι εξέχουσα στην ανάπτυξη και τις δραστηριότητες του προγράμματος.

Στη δήλωσή της, που δόθηκε στην Publishing Perspectives, η Al Qasimi γράφει:

«Δεδομένης της πρόσφατης ανακοίνωσης των διοργανωτών του Frankfurter Buchmesse, η Sharjah Book Authority, η Emirates Publishers Association και η PublisHer αποφάσισαν να αποσύρουν τη συμμετοχή τους φέτος.

«Πιστεύω ακράδαντα στα θεμελιώδη δικαιώματα των αμάχων σε όλο τον κόσμο να ζουν με ασφάλεια, απαλλαγμένοι από τους κινδύνους των ένοπλων συγκρούσεων. Σε περιόδους κρίσης και σύγκρουσης, υποστηρίζω σθεναρά τον ρόλο των βιβλίων, του πολιτισμού, των συγγραφέων, των εκθέσεων βιβλίων, των διανοουμένων και των καλλιτεχνών στην προώθηση της ενότητας, στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στο να ακούγονται διαφορετικές φωνές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να βελτιώσουμε τις προοπτικές για ειρήνη και αρμονία.» Η δημιουργία του PublisHer βασίστηκε στη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τη διαφορετικότητα και την ένταξη στον κλάδο μας. Δυστυχώς, δεν αισθανόμαστε ότι μπορούμε να συμμετάσχουμε φέτος στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, καθώς έρχεται σε αντίθεση με αυτές τις βασικές αξίες.

«Οι πόλεμοι τείνουν να δημιουργούν διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων, αλλά πιστεύουμε ότι τα βιβλία και ο πολιτισμός έχουν τη δύναμη να γεφυρώσουν αυτές τις διαφορές. Αυτή η πεποίθηση είναι ο κύριος λόγος που αποσύραμε φέτος τη συμμετοχή μας από την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης. Πήραμε αυτή την απόφαση λόγω της επιλογής του FBF να ακυρώσει τη φωνή μιας ολόκληρης δημογραφικής ομάδας υποστηρίζοντας πλήρως το Ισραήλ, κάτι που ουσιαστικά δεν αφήνει χώρο για διάλογο και πολιτιστικές ανταλλαγές. Στη Sharjah, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι εκθέσεις βιβλίων πρέπει να χρησιμεύουν ως πλατφόρμες για την προώθηση του διαλόγου και την ένωση των ανθρώπων, αντί να τους απομακρύνουν, ειδικά σε περιόδους πολέμων και συγκρούσεων.

«Σε περιόδους πολέμου, η καταστροφή σχολείων, βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών είναι πολύ συνηθισμένη, με αποτέλεσμα τη φίμωση των φωνών και των ιστοριών. Ως εκδότες, έχουμε ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο των πολέμων στα άτομα και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον που ενθαρρύνει τον διάλογο, προάγει την κατανόηση και ενισχύει τις προοπτικές ειρήνης».

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το