Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη.

Το χτες σε τραβάει από το ποδάρι περισσότερο από το μυστήριο του αύριο, αλλά το αύριο νικάει πάντα το χτες για να γίνει με τη σειρά του παρελθόν. Αυτό είναι απαράβατος νόμος της εξέλιξης, αντικειμενικός, νομοτέλεια τεράστια, και καμιά αλυσίδα των μεταφυσικών ιδεαλιστών δεν μπορεί να τ’ αλλάξει.
Η κοινωνία μας και οι κοινωνικές σχέσεις θ’ αλλάζουν∙ αυτό που πρέπει και μπορούμε να κάνουμε είναι να επιταχύνουμε τις εξελίξεις∙ να «γκαζώσουμε» τα πράγματα προς το αύριο και το μέλλον.
Ο σημερινός αγώνας ενάντια στα τρία κακά, τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό και το ρεβιζιονισμό (αναθεώρηση), θα έχει σήμερα, αύριο, μεθαύριο αίσιο αποτέλεσμα, γιατί δένεται με τους νόμους της κίνησης της κοινωνίας και απηχεί τις βαθύτερες ανάγκες των ανθρώπων και του παραγωγικού πυρήνα τους, που είναι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων.
Μπορεί πρόσκαιρα οι αντιδραστικοί με το «αλτ» που επέβαλαν εδώ και δυο δεκαετίες να ησυχάζουν πως σταμάτησαν την κοινωνική εξέλιξη και την ανατροπή τους.
Μπορεί ν’ αυτοθαυμάζονται πως φυλάκισαν την ιστορία σε μία ακίνητη πόζα. Αυταπατώνται.
Οι ιστορικοί της τέχνης λένε πως όταν οι αρχαίοι Έλληνες γλύπτες σχεδίασαν τα ακίνητα αγάλματα να κάνουν ένα μικρό βήμα προς τα μπρος, άνοιξαν την πόρτα για ολόκληρη την κοινωνία, αντικαθρέφτισαν τις αλλαγές που έρχονταν.
Κανένας δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη.

Θανάσης Τσιριγώτης

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το