Σειρά «επιθέσεων» από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες σμπαραλιάζουν τα μουσικά σχολεία της χώρας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών Σχολείων Ελλάδας, με αποκορύφωμα το σχέδιο νόμου «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µε τα ΤΕΙ Θεσσαλίας», το οποίο φέρνει ριζικές αλλαγές στην εκπαιδευτική αλλά και τη διοικητική λειτουργία των Μουσικών Σχολείων.

Γονείς αλλά και μαθητές επισημαίνουν ότι επιχειρείται η υποβάθμιση των συγκεκριμένων σχολείων και, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι δεν προτίθεται να καταργήσει ή να συγχωνεύσει τα μουσικά σχολεία, τονίζουν ότι θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην υλοποιηθεί η επιχειρούμενη «άλωση» των σχολείων, ζητώντας παράλληλα την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.

Οι ρυθμίσεις που έχουν ξεσηκώσει αντιδράσεις εντοπίζονται στο άρθρο 40 του νομοσχεδίου και αφορούν κυρίως την απαλοιφή των μαθημάτων αισθητικής παιδείας από το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών καθώς και την αλλοίωση του σκοπού των Μουσικών Σχολείων.

Ένα ακόμη βασικό σημείο που θίγουν γονείς και μαθητές είναι η αλλαγή στην ίδια τη φυσιογνωμία των Μουσικών Σχολείων, καθώς στο νομοσχέδιο δεν δηλώνεται πλέον ρητά ότι σκοπός τους είναι «η προετοιμασία και η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής», αλλά «η ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις τέχνες, η καλλιέργεια και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν…».

Με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται το επίπεδο της παρεχόμενης γνώσης, με τα Μουσικά Σχολεία να αποσυνδέονται από τον ρόλο τους ως ειδικού χαρακτήρα φορείς εκπαίδευσης, που παρέχουν γνώσεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε επαγγελματική ενασχόληση με τη μουσική, λαμβάνοντας έναν χαρακτήρα «δημιουργικής απασχόλησης», όπως τονίζει σε υπόμνημα του προς το υπουργείο το Μουσικό Σχολείο Ιλίου.

«Έχουμε χτυπήσει συναγερμό. Παρατηρούμε μια κλιμάκωση στην επίθεση του υπουργείου προς τα Μουσικά Σχολεία. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς βγήκε το ΦΕΚ για τη λειτουργία τους, το οποίο “απαλείφει” την Καλλιτεχνική Επιτροπή, μετά έρχεται η ΚΥΑ που βάζει προϋποθέσεις και όρους στη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων – ένα “κεκτημένο” μετά από πολυετείς αγώνες- και τέλος έχουμε το νομοσχέδιο.

Στα πλαίσια αυτά, την Κυριακή 25 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση με τους εκπροσώπους των συλλόγων στην Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, τα Δ.Σ. των συλλόγων καθώς και τα 15μελή μαθητικά συμβούλια, όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα και θα αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων.

 

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το