Η Μονή Δουσίκου, στα πλαίσια της σύνταξης του κτηματολογίου, με πρόσφατη παρέμβασή της σε τοπικό μέσο των Τρικάλων δήλωσε ότι διεκδικεί δασική έκταση 53.000 στρεμμάτων, επικαλούμενη μάλιστα ισχυρούς νόμιμους τίτλους από τα χρόνια του Βυζαντίου …

Πρόκειται για μια τεράστια έκταση (πολύ μεγαλύτερη από ολόκληρο το Δήμο Αθηναίων ή ολόκληρη τη Σκιάθο, για παράδειγμα) με δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις, το μεγαλύτερο δε μέρος είναι δασικό. Η διεκδικούμενη περιοχή εκτείνεται από τα Στουρναρέικα μέχρι μετά το Νεραϊδοχώρι και περιλαμβάνει τεράστιες εκτάσεις (και ολόκληρους οικισμούς) στα χωριά Ελάτη, Παράμερο, Καλόγηροι, Βροντερό, Περτούλι.

Η διεκδίκηση αφορά σε δημόσια και κοινοτικά δάση αλλά και σε βάρος των μικροϊδιοκτητών οικοπεδικών εκτάσεων που υπάρχουν στην πιο πάνω περιοχή.

Πολίτες που είχαν καταθέσει στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακά τους στοιχεία εκτάσεις μέσα σε αυτό το δάσος έλαβαν ειδοποιήσεις τις τελευταίες μέρες να προσέλθουν για διορθώσεις, καθώς είχαν κατατεθεί και από την Ιερά Μονή Δουσίκου.

Μάλιστα, αναφέρει ότι αυτοί οι τίτλοι έχουν αναγνωριστεί από «τους Οθωμανούς όσο και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος και μάλιστα με τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του υπουργείου Γεωργίας το 1929».

Το γεγονός αυτό εξαρχής προκάλεσε όχι μόνο έκπληξη αλλά και πολλά ερωτήματα παίρνοντας υπόψη ότι καμία διεκδίκηση όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δεν είχε προβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, από το 1881 που έγινε η απελευθέρωση και προσάρτηση της Θεσσαλίας.

Με άλλα λόγια, επιδιώκει να σφετεριστεί ένα από τα ομορφότερα δάση ελάτης στη χώρα μας. Είναι μια περιοχή που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει μπει στο στόχαστρο διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων.

Ηδη η Μονή κατέθεσε ενστάσεις σε βάρος εκατοντάδων μικροϊδιοκτητών κατά τη σύνταξη του κτηματολογίου επιδιώκοντας βήμα το βήμα να κατοχυρώσει δικαιώματα.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το