«Στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που θα έρθει σε λίγες μέρες στη Βουλή, θα υπάρχει πρόνοια για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, εφόσον προωθούμε τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτικό κανάλι.

Η εξαγγελία για κατάργηση των τεκμηρίων μας κάνει να κρατάμε και «μικρό καλάθι».

Από το 1978 που ξεκίνησε η φορολόγηση με βάση τα τεκμήρια, κυρίως για τα λαϊκά εισοδήματα πληθώρα φορολογουμένων έχουν φορολογηθεί για ανύπαρκτα και πλασματικά εισοδήματα.

Από την άλλη όντως η μέσω τεκμηρίων φορολόγηση σε ένα βαθμό λειτούργησε για την αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και εκτεταμένης φοροδιαφυγής από γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλόσχημους είτε επιχειρηματίες είτε από «λαμπρούς» παράγοντες του πόλου του πλούτου.

Για παράδειγμα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2018 περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά φορολογήθηκαν για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Συγκεκριμένα 1.929.180 φορολογούμενοι φορολογήθηκαν για μεγαλύτερα εισοδήματα, ύψους 6,7 δισ. ευρώ με τους περισσότερους να είναι μισθωτοί και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι και οι εισοδηματίες.

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το