Στο μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών φαίνεται πως στρέφεται πλέον η κυβέρνηση, αφού δεν φρόντισε να θωρακίσει έγκαιρα το ΕΣΥ παρότι η χώρα δοκιμάζεται από το τέταρτο πλέον κύμα της πανδημίας και το ένα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων διαδέχεται το άλλο, με τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα να λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση και πλέον να ομολογούν ότι γίνεται επιλογή ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαδικασία πιθανόν να ξεκινήσει από αύριο, Τετάρτη. Η ΕΡΤ μετέδωσε ότι αύριο το υπουργείο Υγείας θα παραλάβει  τις λίστες με τις ανάγκες των νοσοκομείων σε Θεσσαλία, Μακεδονία και Μακεδονία-Θράκη και από τη στιγμή που θα έχουν καταγραφεί οι ανάγκες θα αρχίσουν να συμπληρώνονται τα φύλλα πορείας για την επίταξη.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ, είπε ότι αν εντός της εβδομάδας δεν έχουν αποδεχθεί οικειοθελώς την πρόσκληση και δεν καλυφθούν οι θέσεις, θα υπάρξει επίταξη υπηρεσιών για περιοχές οι οποίες πιέζονται.

Απέναντι, δε, στις εκκλήσεις των γιατρών για τις δύσκολες συνθήκες με τις οποίες είναι αντιμέτωποι, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι, παρά την πίεση, είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στο ΕΣΥ. Όπως είπε, υπάρχουν περιοχές που πιέζονται όπως η Θεσσαλία και η Βόρεια Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και η Αττική θα πιεστεί περισσότερο. «Σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα είμαστε αρχικά σε πλήρη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», είπε προσθέτοντας ότι έχουν δοθεί κλίνες από ιδιωτικές κλινικές.

«Ασφυξία» στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη και οι εφημερίες τις τελευταίες ημέρες είναι εφιαλτικές.

Στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» η εφημερία έκλεισε με 46 εισαγωγές ασθενών και τέσσερις ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Αποκαλυπτικός ήταν ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπανικολάου»Ευάγγελος Καϊμακάμης, ο οποίος μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «ήδη γίνεται επιλογή ασθενών». «Ηδη πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα εκτός εντατικής διασωληνωμένοι» είπε ακόμα και σημείωσε ότι το 85% των διασωληνωμένων καταλήγει. 

«Έχουμε ξεπεράσει ήδη τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας. Δεν έχει νόημα να βλέπουμε αν είναι 420-470 οι διασωληνωμένοι, η επιλογή γίνεται ήδη και ο κόσμος πεθαίνει σωρηδόν χωρίς λόγο», τόνισε περιγράφοντας την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, περιγράφοντας την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε πως οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας «είναι φίσκα», με διασωληνωμένους ασθενείς να μένουν εκτός εντατικής. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, λειτουργούν 100 κλίνες ΜΕΘ, που αυτή τη στιγμή είναι όλες γεμάτες. 

«Γίνεται επιλογή ασθενών με ηλικιακά κριτήρια για εισαγωγή στις ΜΕΘ» είπε και επισήμανε ότι τον περασμένο χειμώνα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούσαν 193 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού και τώρα 100, λόγω αναστολών εργασίας, που δεν έχουν αναπληρωθεί.

Αλλά και στην Αττική, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν σχεδόν 2.000 νέα κρούσματα, η κατάσταση όλο και χειροτερεύει.  Ενδεικτικά στο νοσοκομείο «Αττικόν» η γενική εφημερία έκλεισε με αρνητικό ρεκόρ 125 ράντζων στους διαδρόμους των κλινικών του, ενώ χρησιμοποιήθηκαν όλα τα φορεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν οι τραυματιοφορείς φορεία να μεταφέρουν ασθενείς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. 

«Προσήλθαν περί τα 800 περιστατικά στην εφημερία και έγιναν περί τις 220 εισαγωγές, εκ των οποίων οι 30 ασθενείς με κορονοϊό. Στη ΜΕΘ κορονοϊού 23 κλινών οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν σε 20» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ γεμάτες είναι οι κλίνες ΜΕΘ και στα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου συνολικά λειτουργούν 34 κλίνες ΜΕΘ για Covid. Αναλυτικά: στις Σέρρες 9, στα Γιαννιτσά 8, στην  Κατερίνη 5, στη Βέροια 7, στη Χαλκιδική 5 όπου υπάρχει και ένας διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ. Στη Δυτική Μακεδονία, επίσης, είναι γεμάτες οι 11 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού: 6 στην Πτολεμαΐδα και 5 στην Κοζάνη.

πηγή: efsyn.gr

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το