Συνοδευόμενος από σημαντικούς εκπροσώπους του τουρκικού καθεστώτος, μεταξύ των οποίων ο ΥΠΕΞ, Τσαβούσογλου και ο ηγέτης των γκρίζων λύκων, Μπαχτσελί, ο Ερντογάν συμμετείχε στην προκλητική φιέστα -πικ νικ είχε προαναγγείλει- με αφορμή την «επέτειο» «ανακήρυξης» (15/11/ 1983) του ψευδοκράτους, που φέτος οργανώθηκε μέσα στα Βαρώσια.

Από εκεί επανέλαβε ότι «Δεν μπορεί να παράγει ειρήνη και σταθερότητα καμία εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται με δίκαιο τρόπο η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου». Εμμένοντας στο διχοτομικό σχεδιασμό της Άγκυρας, χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή του 1974 «ειρηνευτική επιχείρηση» που απάντησε «στις αυξημένες επιθέσεις και τα εγκλήματα των Ελληνοκυπρίων». Σημείωσε πως «σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί, δύο χωριστά κράτη» και τόνισε ότι «μία λύση δύο κρατών πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων βάσει της κυριαρχικής ισότητας». Αναφερόμενος στο άνοιγμα της Αμμόχωστου και περιφρονώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, κάλεσε τους εκδιωχθέντες από τα σπίτια τους Ελληνοκύπριους να απευθυνθούν στην «Επιτροπή ακίνητης περιουσίας» προκειμένου να «μπορέσουν να αποκτήσουν τις περιουσίες τους στο Βαρώσι και αφού γίνει αυτό, το θέμα εδώ θα λυθεί», φυσικά υπό το κατοχικό καθεστώς. Με τέτοιες μεθοδεύσεις ο Αττίλας προσπαθεί να νομιμοποιήσει τη νέα επέκτασή του.

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Άγκυρα θα έχει «χαρμόσυνες ειδήσεις» και για τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τις σεισμικές έρευνές μας και τις γεωτρήσεις μας στην Ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο που χαράξαμε μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης».
Αντιδρώντας η κυπριακή Προεδρία και το ελληνικό ΥΠΕΞ χαρακτήρισαν την τουρκική φιέστα στην Αμμόχωστο, «πρόκληση χωρίς προηγούμενο» και συντηρώντας τις αυταπάτες της συμμαχικής αλληλεγγύης αναφέρθηκαν «στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».

Ωστόσο μπροστά στις εξόφθαλμες τουρκικές παραβιάσεις της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, οι τοποθετήσεις της ΕΕ ήταν υποτονικές χωρίς να μπαίνουν στην ουσία της καταπάτησης της κυπριακής κυριαρχίας, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Μπορέλ, να εκφράζει λύπη για το άνοιγμα των Βαρωσίων, καθώς τέτοιες κινήσεις προκαλούν «μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση» και δυσχεραίνουν την «ανάπτυξη συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών σχέσεων μεταξύ όλων των εταίρων της περιοχής, διμερώς και πολυμερώς, (που) είναι προς το στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ». Τέλος κάλεσε στην «ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων» δηλώνοντας την προθυμία εμπλοκής της ΕΕ για την «εξεύρεση μόνιμων λύσεων». Έτσι οι «εταίροι» της ΕΕ μετατρέπονται σε «εταίρους της περιοχής» προκειμένου να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Τουρκίας, ενώ αδιαφορώντας για τις πολεμικές παρεμβάσεις της Άγκυρας η ΕΕ προτρέπει τη Λευκωσία σε «ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων». Παρόλα αυτά στις δηλώσεις Μπορέλ αντέδρασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, δηλώνοντας ότι οι Βρυξέλλες παραμένουν «μακριά από τις πραγματικότητες του νησιού» και παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, υποστηρίζει ότι αυτές «δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας», επαναλαμβάνοντας ότι «στις τελευταίες εκλογές η βούληση του τουρκοκυπριακού λαού διαμορφώθηκε για να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης των δύο κρατών».

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζονται από τον ΟΗΕ οι προετοιμασίες για νέα πενταμερή διάσκεψη. Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ ανακοίνωσε επίσημα ότι η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Λουτ, άρχισε διαβουλεύσεις για τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα συνάντηση «5+1». Ο ίδιος σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Άγκυρας για λύση δύο κρατών απάντησε: «Προφανώς, στο πλαίσιο αυτών των συνομιλιών και κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, κάθε μέρος έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που θέλει. Στόχος μας προς το παρόν είναι να μπορέσουμε να φέρουμε τα μέρη μαζί και να ξαναρχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε πριν από λίγους μήνες». Στην ίδια κατεύθυνση νομιμοποίησης των επεκτατικών τουρκικών τετελεσμένων και οι δηλώσεις του Βρετανού πρεσβευτή στη Λευκωσία, που ισχυρίζεται ότι αναζητείται νέα φόρμουλα συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών και μπορούν να συζητηθούν εναλλακτικές μορφές λύσης, επειδή υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, με καθυστέρηση μιας βδομάδας, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκδωσε ανακοίνωση για την προκλητική φιέστα στα Βαρώσια για να μιλήσει για… ενέργειες «προς λάθος κατεύθυνση» και «αντιπαραγωγικές» που «υπονομεύουν την επανέναρξη των συνομιλιών» για το Κυπριακό.

Αποκαλυπτικό γεγονός, για τη μόνιμα υποδαυλίζουσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αμερικανική στάση, αποτέλεσε η δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που παρουσιάστηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ, που γκριζάρει τα χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας. Η έκθεση καταρτίστηκε με αφορμή τον «μηχανισμό καταγραφής» των τουρκικών παραβιάσεων, που προβλέπεται στο πλαίσιο του αμερικανικού νόμου «East Med Act» για την Ανατ. Μεσόγειο, τον οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είχαν υποδεχθεί πανηγυρικά σαν την «ασπίδα προστασίας» Ελλάδας και Κύπρου. Οι φρούδες αυτές ελπίδες της ελληνικής άρχουσας τάξης ξετινάζονται στην έκθεση, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι αδυνατεί να καταγράψει τις επιβεβαιωμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας από την Τουρκία, επειδή «η Ελλάδα και οι ΗΠΑ δεν έχουν την ίδια άποψη για την έκταση του ελληνικού εναερίου χώρου», καθώς η Ελλάδα έχει ανακηρύξει εναέριο χώρο 10 ν.μ., που δεν συμπίπτει με τα 6 ν.μ. των χωρικών της υδάτων, για να καταλήξει: «Γι’ αυτό οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν εναέριο χώρο μέχρι και 6 ν.μ. σύμφωνα με τα χωρικά ύδατα». Φυσικά ποιούν την νήσσα ακόμα και για την καταγραφή των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, φουσκώνοντας τα πανιά των τουρκικών επεκτατικών φιλοδοξιών.

Έτσι το περασμένο Σάββατο η Άγκυρα με νέα NAVTEX παράτεινε μέχρι τις 29 Νοέμβρη τις παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις», νότια του Καστελόριζου στα όρια των 6 ν.μ. Ταυτόχρονα επανέφερε το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ενώ στο φιλοκυβερνητικό τύπο προβάλλονταν προβοκατόρικες αξιώσεις κατά της Ελλάδας σε άρθρο με τίτλο «Η Δυτική Θράκη μπορεί να γίνει σαν το Καραμπάχ».

Ωστόσο λίγο μετά την αναγγελία της νέας NAVTEX το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας προανήγγειλε ολοκλήρωση των «εργασιών» του «Ορούτς Ρέις» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στις 29 Νοέμβρη λίγο πριν δηλαδή από την προσεχή Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπως αντίστοιχα είχε κάνει και κατά την προηγούμενη.
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Δεκέμβρη, ο Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του έκανε φιλοευρωπαϊκό άνοιγμα αναφέροντας ότι «βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Οραματιζόμαστε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη (…) Περιμένουμε από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντί μας, να μην κάνει διακρίσεις, τουλάχιστον να μη γίνεται εργαλείο φανερών εχθρών της χώρας μας (…)
Κάλεσε την ΕΕ «να τηρήσει τις υποσχέσεις της προς τη χώρα μας, από το θέμα της πλήρους ένταξης έως το Μεταναστευτικό, προκειμένου να μπορέσουμε να χτίσουμε μια στενότερη, αποτελεσματικότερη συνεργασία»…

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το