Κλιμακώνεται η επιθετική ρητορική της Άγκυρας σε βάρος της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει ανησυχητικά ψύχραιμη, πάντα πρόθυμη να «κάνει οτιδήποτε είναι πρόσφορο και ωφέλιμο για τα εθνικά συμφέροντα και τα συμφέροντα είτε της Ένωσης είτε της Συμμαχίας», σύμφωνα με κυνική ομολογία του κυβερνητικού εκπροσώπου, που ταυτίζει τα συμφέροντα της χώρας με εκείνα των ιμπεριαλιστών πατρώνων του. Στο κλίμα αυτό ο Δένδιας, διαπιστώνοντας την πρωτοφανή κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, θλίβεται για «ορισμένες δημόσιες τοποθετήσεις (συμμάχων, που) δεν μας ικανοποιούν» και προσαρμόζεται στις ΕυρωΝΑΤΟϊκές επιλογές, που σπρώχνουν στον διμερή διάλογο με την προσταγή «βρείτε τα», στο όνομα «της σταθερότητας και της συνοχής» στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ενδεικτικό πρόσφατο επεισόδιο που διημείφθη στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σακελλαροπούλου, και Τούρκο βουλευτή, σχετικά με το ποιος αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Αποτέλεσμα να δημιουργείται σταδιακά στο Αιγαίο ένα “νέο”…Κυπριακό.

Ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, είναι χαρακτηριστικές οι υποδείξεις των «συμμάχων». Ο νέος Αμερικανός “ομογενής” πρέσβης, Τσούνης, στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων», καλεί πάλι Ελλάδα και Τουρκία σε επίλυση των «διαφορών». Υποστηρίζει: «Είναι κρίσιμο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά». Ο γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ, υπενθυμίζει ότι «το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε». Με τέτοιες προτροπές η βεντάλια των τουρκικών αξιώσεων διευρύνεται νομιμοποιούμενη.

Ο επίσης “ομογενής”, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟΐκών δυνάμεων Ευρώπης, ναύαρχος Σταυρίδης, επαινώντας τον ρόλο και τη συμβολή της Άγκυρας από το Αφγανιστάν και τη Μ. Ανατολή ως την Ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη δικαιολόγησε τις «ανησυχίες της Τουρκίας» για την «ασφάλειά της», θυμίζοντας πως και η Ελλάδα ασκούσε επί χρόνια βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στις «συνεχόμενες διαφωνίες» στο Αιγαίο, καταλήγει με την προτροπή να αξιοποιηθούν «κίνητρα που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία». Την ίδια ώρα οι δεκάδες, καθημερινές σχεδόν, κατάφωρες παραβιάσεις του εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζονται με γενικόλογα ευχολόγια στα επίσημα Ευρωατλαντικά όργανα.

Το πολύπλευρο ιμπεριαλιστικό αβαντάρισμα «απελευθερώνει» τις προκλήσεις της μεγάλης αστικής τάξης της Τουρκίας σε Αιγαίο και Κύπρο. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Οκτάι, επανέλαβε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των «στρατιωτικοποιημένων» νησιών με αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Καλίν, σε αναφορά του στις διεκδικήσεις της «Γαλάζιας Πατρίδας» υποστήριξε ότι «θα πρέπει να δείξουμε στρατιωτική ισχύ για να μπορέσουμε να φτάσουμε μέχρι τη Λιβύη τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης (μας)», ενώ εξέφρασε και ικανοποίηση για το «πόσο μεγάλη περιοχή μάς άνοιξε» η συμφωνία με τη Λιβύη.

Την κούρσα της εθνικιστικής υστερίας ανατροφοδοτεί και η κεμαλική αντιπολίτευση. Ο Κιλιντσάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, θεωρεί «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο» και εγκαλεί τον Ερντογάν ότι μένει στα νταϊλίκια και δεν βγάζει κιχ για τα 18 νησιά που βρίσκονται υπό κατάληψη. Προκαλεί τον Ερντογάν, αν έχει ψυχή, να κάνει «ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε». Τώρα που, όπως πρόβλεψε, «η κυβέρνηση θα αλλάξει, θα γίνουμε εξουσία…Οι ελληνικές κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι είμαστε εθνικιστές. Ξέρουν πολύ καλά από ποια παράδοση προερχόμαστε και πώς προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας. Ξέρετε τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον αείμνηστο Ερμπακάν. Ξέρουν πολύ καλά. Ας μιλήσουν τώρα, θα τους δείξουμε ποια θα είναι τα όπλα σε αυτά τα νησιά όταν έρθουμε στην εξουσία». Η αναφορά στην κυβέρνηση Ετζεβίτ-Ερμπακάν παραπέμπει απειλητικά στη στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο.

Παράλληλα, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση, «κόβει» το Αιγαίο στη μέση για ένα μήνα δεσμεύοντας κατακαλόκαιρο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου για ασκήσεις «έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος». Σε μια παράλληλη εξέλιξη η επιτροπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας της ΕΕ ενέκρινε το αίτημα της Τουρκίας για τη χρήση της ονομασίας «Turkaegean» (τουρκικό Αιγαίο) για την τουριστική της καμπάνια μέχρι και τον Ιούλιο του 2031.

Στο μεταξύ ο Ερντογάν κομπάζει για τα 4 γεωτρύπανα και τα 2 ερευνητικά που δραστηριοποιούνται στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο για νέους πόρους. Πριν την αναχώρησή του για τη νατοϊκή διάσκεψη στη Μαδρίτη, υπενθύμισε την τελευταία στρατιωτική άσκηση «Έφεσος 2022» με τη συμμετοχή 37 χωρών που βασικά της σενάρια ήταν η απόβαση/κατάληψη μικρού νησιού και ο αποκλεισμός μεγαλύτερου.
Οι υδρογονάνθρακες και τα ενεργειακά δίκτυα κάλυψης των ευρωπαϊκών αναγκών συνέβαλαν και στην εξομάλυνση σχέσεων της Τουρκίας με χώρες του αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου. Την προηγούμενη βδομάδα οι ΥΠΕΞ Τουρκίας και Ισραήλ, Τσαβούσογλου και Λαπίντ, συναντήθηκαν στην Άγκυρα με στόχο την αμοιβαία αποκατάσταση των σχέσεών τους. Την ίδια μέρα ο Ερντογάν υποδέχθηκε στην Άγκυρα τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, καταπίνοντας την ανατριχιαστική δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, Κασόγκι, μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης. Ο Ερντογάν επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Σαουδάραβα διάδοχο, προσδοκώντας επενδύσεις και με παράλληλο στόχο την οικοδόμηση σουνιτικού μετώπου ενάντια στο Ιράν.

Αντίστοιχα, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου τα ενεργειακά «επιτεύγματα» βαλτώνουν ύστερα από το ναυάγιο του περιβόητου East Med, που κατάρρευσε με αμερικανική παρέμβαση. Αιχμές για την εγκατάλειψη των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο έκανε με παρέμβασή του ο Σαμαράς καυτηριάζοντας τη βιαστική απομάκρυνση της χώρας από τους υδρογονάνθρακες λέγοντας: «Αυτή η “βιασύνη” να φύγουμε από τους υδρογονάνθρακες συνολικά μέχρι το 2030 ή το 2035 αποθάρρυνε και την ανάδειξη των ευρωπαϊκών υδρογονανθράκων (και των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο) και τη δημιουργία υποδομών φυσικού αερίου στην Ευρώπη…».

Δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς… κι ο λαός στην πείνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Στόλτενμπεργκ:
Η Ελλάδα εμφανίζει φέτος να δεσμεύει 7,445 δισεκατομμύρια ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς! Το ποσό το 2020 ήταν 4,812 δισ. ευρώ και το 2021 6,764 δισ. ευρώ, γεγονός που δείχνει πως σε καιρούς πανδημίας η αύξηση ήταν τεράστια για τους εξοπλισμούς, σε σχέση μάλιστα και με την υγεία, όπου είχαμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.

Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τον στόχο του ΝΑΤΟ για 2% του ετήσιου ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες, καθώς δαπανά για τον σκοπό αυτό το 3,76% του ΑΕΠ της. Αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, καθώς με το 3,76% ξεπερνά και τις ΗΠΑ, που έρχονται δεύτερες, καθώς δαπανούν το 3,47% του ΑΕΠ τους, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τις πωλήσεις εξοπλισμών στους «συμμάχους». Προφανώς το ΝΑΤΟ δεν ενδιαφέρεται για την άμυνα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, αλλά για τις δικές του στρατιωτικές επιδιώξεις, όπως περίτρανα επιβεβαιώνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το