Με τα νέα αντιπροσφυγικά μέτρα:

Στρατόπεδα συγκέντρωσης και τόποι εξορίας σε ξερονήσια για τους πρόσφυγες

Νέες και πολλές «Αμυγδαλέζες» και «Μόριες»

  Ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Ήδη η πολιτική της μηδενικής ανοχής και της καταστολής είχε εφαρμοστεί από την κυβέρνηση και πριν από την ανακοίνωση των μέτρων.

  «Πρόβλημα εθνικής ασφάλειας» είναι για την κυβέρνηση το προσφυγικό, σύμφωνα με τις δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Κυρ. Μητσοτάκη Αλ. Διακόπουλου («Η κοινωνική μας συνοχή μπορεί να επηρεαστεί από τις ενέργειες μιας τρίτης χώρας, αποτελεί τον ορισμό του προβλήματος εθνικής ασφάλειας»), που έδωσε και το στίγμα της έντασης της καταστολής μέσα από το οποίο σκοπεύουν να διαχειριστούν το ζήτημα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που η διαχείριση του όλου προβλήματος έχει περιέλθει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (Δημόσιας Τάξης).

Πιο συγκεκριμένα προβλέπουν :

  • «Φύλαξη των συνόρων με τη συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων», πράγμα που συνιστά ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ και της FRONTEX, με την εμπλοκή μάλιστα των Ειδικών Δυνάμεων και τις προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων, για την αποτροπή της εισόδου των ξεριζωμένων, λες και η καταστολή στα σύνορα θα σταματήσει τους απελπισμένους.
  • «Επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου», πράγμα που σημαίνει άμεσες επιστροφές και αθρόες απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες
  • «Λειτουργία κλειστών δομών σε νησιά ελεγχόμενων κέντρων στην ενδοχώρα» για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. 

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το Προσφυγικό  Αλκιβιάδης Στεφανής, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις κλειστές δομές και στα ελεγχόμενα κέντρα που θα κατασκευαστούν, θα μπορούν να βγαίνουν μόνο με άδεια, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι πρόκειται για φυλακές, στα πρότυπα της Αμυγδαλέζας αλλά και άλλων τέτοιων κέντρων που λειτουργούν και σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

                       Παρουσιάζοντας μάλιστα μεταξύ άλλων μία κάτοψη ενός κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου, προέκυψε πως αυτό ήταν στο ακατοίκητο νησί Λέβιθα κοντά στη Λέρο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έρχεται να υιοθετήσει τις ακραίες ρατσιστικές- εθνικιστικές κραυγές των Βελόπουλου-Μπογδάνου, που παραπέμπουν σε καταστάσεις του εμφυλίου, για τόπους εξορίας, με αποθήκες ψυχών, σε ξερονήσια, χωρίς υποδομές, ηλεκτρικό ρεύμα και νερό και σε νησιά που δεν τα φτάνει ούτε η άγονη γραμμή, ενώ και τα ελεγχόμενα κέντρα της ενδοχώρας αναζητούνται εκτός του ιστού των πόλεων, σε χαράδρες και σε ερημικά μέρη, σε παλιά εργοστασιακά και άλλα κτιριακά κουφάρια. 

  • «Μέτρα για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών»,  ψίχουλα δηλαδή για να χρυσώσουν το χάπι της άθλιας κατάστασης που βιώνουν, μαζί με τους πρόσφυγες, τα λαϊκά στρώματα στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

Δεν είναι τυχαίο που το ένα μετά το άλλο τα Δημοτικά Συμβούλια όλων των νησιών αλλά και άλλοι φορείς αντιδρούν και απορρίπτουν συνολικά τα μέτρα της κυβέρνησης, γιατί ουσιαστικά έρχονται να κάνουν πιο αυστηρές τις διαδικασίες εξέτασης του ασύλου, να γεμίσουν τα νησιά με τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης – 5.000 ανθρώπων το καθένα – στα οποία θα ζουν ακόμα και τα ασυνόδευτα παιδιά, ενώ διαιωνίζει τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και τον αποκλεισμό στην πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ξεριζωμένων, γιατί σε τελευταία ανάλυση αυξάνουν και την ταλαιπωρία του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού.

Οι άθλιες συνθήκες στα hot spots, τα τραγικά ναυάγια στο Αιγαίο, οι πνιγμοί στον Έβρο, τα δυστυχήματα στην Εγνατία και στις σιδηροδρομικές γραμμές, τα ασυνόδευτα παιδιά που αγνοούνται και οι θάνατοι βρεφών, αποτελούν εγκλήματα αυτής της πολιτικής, μια κατάσταση που διογκώνεται και από την εγκληματική δράση κυκλωμάτων διακινητών. Πέρα από αυτά που έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα φύλλα του Λ. Δ. για τους αριθμούς στην Μόρια στη Μυτιλήνη, στη ΒΙΑΛ στη Χίο κ.α., είναι ενδεικτικό ότι σε μια δομή της Ν. Απολλωνίας Θεσσαλονίκης που φιλοξενούνται περίπου 1.300 πρόσφυγες, εκ των οποίων περίπου 300 – 350 παιδιά, δεν υπάρχει ούτε γιατρός ούτε νοσηλευτής.

Μετά από όλα αυτά είναι εμπαιγμός η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το αν οι «Μόριες» είναι καλύτερες από τις «Αμυγδαλέζες». Γιατί ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και ενισχύει την πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε και υλοποίησε ως κυβέρνηση τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ για τα περαιτέρω, ενώ ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει μέτρα «αποσυμφόρησης» των νησιών που παίρνει η ΝΔ, δηλαδή μέτρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας

Την ενίσχυση της πολιτικής αυτής υπηρετεί και η υπερπροβολή εκτεταμένων και «δραματικών» ρεπορτάζ από τα ΜΜΕ για αντιπροσφυγικές ρατσιστικές ενέργειες, όπως αυτές στα Βρασνά, στην Πτολεμαΐδα, στην Αλεξάνδρεια και στα Διαβατά, ενώ θάβονται λαϊκές ενέργειες στήριξης των μεταναστών και αγώνες ενάντια στην πολιτική του εγκλωβισμού από την ΕΕ.

Στα πλαίσια αυτά είχαμε προβολή της ολιγομελούς παράστασης με ξενοφοβικά-ρατσιστικά συνθήματα στον Έβρο ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες και της καταστροφής από φασιστοειδή τμήματος του δικτύου ηλεκτροδότησης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα Βέροιας, που έκοψαν κολόνα της ΔΕΗ με ρεύμα μέσης τάσης, λίγα μέτρα έξω από τη δομή.

Όλοι αυτοί και τα ΜΜΕ δεν λένε το παραμικρό για την ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Συρία και σε άλλες χώρες, εξωραΐζουν την εγκληματική συνέχιση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, αποσιωπούν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Δουβλίνου, που θεωρεί τις χώρες «πρώτης γραμμής» (σαν την Ελλάδα) σαν αποκλειστικά υπεύθυνες για πρόσφυγες και μετανάστες, απαγορεύοντας τις λεγόμενες «δευτερογενείς μετακινήσεις», δηλαδή να μεταβούν οι πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Οι πρόσφυγες – μετανάστες είναι «προϊόντα πολέμου», άνθρωποι ξεριζωμένοι, που η πλειοψηφία τους θέλει να φύγει από την Ελλάδα. Δεν είναι λαθροεισβολείς, όπως θέλουν κάποιοι να τους παρουσιάσουν. Κανείς δεν παίρνει το παιδί του αγκαλιά για να διασχίσει βουνά και θάλασσες, διακινδυνεύοντας να χάσει τη ζωή του, επειδή δεν έχει τι να κάνει. Ο ελληνικός λαός έχει βιώσει με πόνο και δυστυχία στην ιστορία του την προσφυγιά και την μετανάστευση. Γι αυτό τα απαράδεκτα αυτά μέτρα πρέπει να απαντηθούν από το μαζικό λαϊκό κίνημα.

Είναι αναγκαίο ο ελληνικός λαός να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του σε πρόσφυγες και μετανάστες, με το σύνθημα «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι, οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι», να ζητήσει να κλείσουν όλα τα «hot spots»-κέντρα κράτησης- φυλακές ανθρώπινων ψυχών στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα, τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, τη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά τους και στη συνέχεια να πηγαίνουν στις χώρες προορισμού τους, να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας – ΕΕ- Τουρκίας, αλλά και αυτές Δουβλίνου, Σένγκεν, να φύγουν ΝΑΤΟ, Βάσεις, FRONTEX και όλοι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ.

Πάνω απ’ όλα όμως να καταγγείλουμε τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα, τους πολέμους και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών και των άλλων επιθετιστών και να οργανώσουμε ένα πλατύ μέτωπο λαών ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Παύλος Αλεξίου, Μέλος της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το