ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

16-1-2023

ΜΕ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΕΠ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ

«Το ΙΕΠ, αφού εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη διδασκαλία μαθημάτων ψηφιακού γραμματισμού, εισηγήθηκε την κατάργηση του μαθήματος Καλλιτεχνική Παιδεία στο Λύκειο, καθώς το εν λόγω μάθημα αποτελεί ένα από τους κεντρικούς άξονες του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Συστήματος διδασκόμενο υποχρεωτικά τόσο στο εξατάξιο Δημοτικό σχολείο όσο και στις τρεις τάξεις του ημερήσιου Γυμνασίου» (sic!).
Με τέτοιου είδους σουρεαλιστικά επιχειρήματα, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να αξιοποιήσει στημένες γνωμοδοτήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και να εξηγήσει τα ανεξήγητα, δηλαδή για ποιους δήθεν λόγους πρέπει να εξοβελιστεί από το Λύκειο η Καλλιτεχνική Παιδεία η οποία, κατά τη διατύπωση του ίδιου του ΙΕΠ, αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες του συστήματος εκπαίδευσης της χώρας!
Τέτοιου είδους ασυνάρτητες, και αντιπαιδαγωγικές στο συμπέρασμά τους προτάσεις, θα παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, σε λίγες ημέρες από σήμερα, και συγκεκριμένα στις 18 Ιανουαρίου, οπότε και εξετάζεται η Αίτηση Συμμόρφωσης που έχει καταθέσει η Ένωσή μας ενάντια στο υπουργείο: το ΥΠΑΙΘ έχει αρνηθεί πεισματικά να εφαρμόσει τις αποφάσεις ακόμα και του ίδιου του ΣτΕ, το οποίο δικαίωσε την προσπάθειά μας και αποφάνθηκε υπέρ της επαναφοράς του μαθήματος της Καλλιτεχνικής Παιδείας στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου.
Όμως το Υπουργείο, δεν έχει απλώς παραβεί τον νόμο. Έχει εγκληματήσει από εκπαιδευτική και παιδαγωγική άποψη, και συνεχίζει να εγκληματεί, σε βάρος της Καλλιτεχνικής Παιδείας, σε βάρος των μαθητών Λυκείου, και των υποψηφίων φοιτητών.
Ως Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων συνεχίζουμε στον δρόμο των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, της ανάδειξης του προβλήματος στα μάτια όλης της κοινωνίας, της άσκησης πίεσης προς το Υπουργείο, μέχρι την ουσιαστική δικαίωση της διεκδίκησής μας. Η εξέταση της Αίτησης Συμμόρφωσης, όπως και οι αρχικές Αιτήσεις Ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, είναι, όπως είπαμε από την πρώτη στιγμή, «σταθμοί» της προσπάθειάς μας, σίγουρα όχι ο τερματικός σταθμός, και ανεξάρτητα από την έκβασή τους.

Από το βήμα του διήμερου σεμιναρίου της Ένωσής μας στο Ρέθυμνο Κρήτης το οποίο έχει τον τίτλο «ΕΧΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ… ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥ ΤΟ ΠΑΙΔΙ…», καλούμε όλους τους συναδέλφους στη στήριξη και συνέχιση της κοινής μας προσπάθειας, καταθέτοντας τη συμβολή μας στην πολύμορφη και πολυεπίπεδη μάχη υπεράσπισης της καλλιτεχνικής παιδείας και της νέας γενιάς.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων
Η Πρόεδρος: Ζ. Χατζή, Η Γραμματέας: Ν. Παληοκώστα

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το