Στο επόμενο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου», 24 Φλεβάρη, θα δημοσιευθεί το Πρώτο Μέρος των Θέσεων της ΚΕ και στο μεθεπόμενο το Δεύτερο

Ξεκινά τρίμηνη οικονομική εξόρμηση για την ενίσχυση του Μ-Λ ΚΚΕ

Όπως είχε ανακοινώσει η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ στο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου», 13 Γενάρη 2024, το 7ο Συνέδριο του Μ-Λ KKE θα συγκληθεί στις 27-28 Απρίλη. Το οποίο, όπως έχει ανακοινωθεί, θα συζητήσει και θα πάρει αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
Α. Η διεθνής κατάσταση
Β. Η εσωτερική κατάσταση
Γ. Ο απολογισμός δράσης
Δ. Τα οργανωτικά καθήκοντα
Ε. Τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα του κόμματος
ΣΤ. 60 Χρόνια από την ίδρυση του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της χώρας μας
Ζ. Αλλαγή στο Προοίμιο του Καταστατι­κού
Εκλογή νέας ΚΕ

Στο επόμενο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου», 24 Φλεβάρη, θα δημοσιευθούν οι Θέσεις της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ για το Α και Β κεφάλαιο. Στο μεθεπόμενο φύλλο του «Λαϊκού Δρόμου», 10 Μάρτη, θα δημοσιευθούν οι Θέσεις για τα υπόλοιπα κεφάλαια.

Έξι χρόνια από την πραγματοποίηση του 6ου Συνεδρίου (Μάης 2018) και δύο χρόνια από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2022, το κόμμα μας, διανύοντας μαζί με το λαό μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, προχωρεί στη σύγκληση του 7ου Συνεδρίου, φιλοδοξώντας να πραγματοποιήσει ένα κομματικό σώμα που θα το βγάλει δυναμωμένο και ενισχυμένο, πιο ώριμο, δίνοντας συνολική ώθηση στη δουλειά μας για να συμβάλλουμε από καλύτερες θέσεις στο μεγάλο και δύσκολο αγώνα του λαού μας, στην ανάπτυξη της εργατικής, λαϊκής αντιιμπεριαλιστικής-αντιπολεμικής πάλης, στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

H περίοδος προς το 7ο Συνέδριο του M-Λ KKE συμπίπτει με τη νέα επίθεση της κυβέρνησης ΝΔ και τον καταιγισμό των νέων αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων. Οι μισθοί και οι συντάξεις είναι καθηλωμένες και οι ΣΣΕ σε καθεστώς αχρήστευσης και διάλυσης. Η ακρίβεια βρίσκεται στα ύψη. Η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα διευρύνθηκε. Η ασύδοτη εργατική εκμετάλλευση ενισχύθηκε, μετά το νόμο Χατζηδάκη, με το νόμο Γεωργιάδη, που θεσπίζει την 13ωρη εργασία και προχωρά στην κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και σε μεγαλύτερο χτύπημα της απεργίας. Τα χτυπήματα στη φτωχομεσαία αγροτιά συνεχίστηκαν. Το κυνήγι των κατασχέσεων λαϊκών κατοικιών εντείνεται. Το δημόσιο σύστημα Υγείας οδηγήθηκε σε κατάρρευση και η Δημόσια Εκπαίδευση σε μεγαλύτερη συρρίκνωση. Τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας δέχτηκαν νέα χτυπήματα (βάσεις εισαγωγής, διαγραφές φοιτητών, τηλεκπαίδευση, ισοτιμία πτυχίων πανεπιστημίων με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων κ.ά.). Οι δημόσιες υποδομές κοινωνικών υπηρεσιών και πολιτικής προστασίας εγκαταλείφθηκαν σε άθλια και επικίνδυνη κατάσταση όπως έδειξαν η τραγωδία στα Τέμπη, οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, οι καταστροφές από τις πυρκαγιές και το χιονιά στην Εύβοια, τον Έβρο, την Αττική και αλλού.

Σε μια περίοδο επίσης που σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή σαν αποτέλεσμα της αλλαγής του παγκόσμιου συσχετισμού δυνάμεων ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και της διαπάλης τους για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής. Στη βάση αυτή έχουμε κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία που μαίνεται δυο χρόνια και εξελίσσεται σε μια σύγκρουση Ρωσίας – ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, τον πόλεμο του Ισραήλ, του κράτους εξολοθρευτή, που πνίγει στο αίμα το λαό της Παλαιστίνης και κατερειπώνει από τον περασμένο Οκτώβρη τη Λωρίδα της Γάζας και τις αλλεπάλληλες στρατιωτικές επιθέσεις των αμερικανοβρετανών στην Ερυθρά Θάλασσα ενάντια στην Υεμένη, στη Συρία και το Ιράκ, που απειλούν να ρίξουν στη φωτιά του πολέμου όλη τη Μέση Ανατολή. Τις γιγαντιαίες αεροναυτικές ασκήσεις πολέμου της Κίνας και των ΗΠΑ στη Νότια Σινική Θάλασσα και την Ταϊβάν με πρωτοφανή δύναμη πυρός, που κυοφορούν ένα νέο πολεμικό μέτωπο, την τρομερή κλιμάκωση των συμβατικών εξοπλισμών και την κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και τις νέες στρατιωτικές συνεργασίες που συγκροτούνται, την ανάδυση τέλος ενός νέου οικονομικο-πολιτικού παράγοντα, των χωρών BRICS, με ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα στην παγκόσμια σκηνή. Συνέπεια όλων αυτών των εξελίξεων είναι να καταστρέφονται χώρες και να αιματοκυλούνται λαοί, ο πλανήτης να βρίσκεται στην πιο επικίνδυνη τροχιά εδώ και δεκαετίες και ο κίνδυνος για παγκόσμιο πόλεμο και πυρηνικό αλληλοεκβιασμό να απειλεί τους λαούς.

***

Στόχος του Μ-Λ ΚΚΕ βαδίζοντας προς το 7ο Συνέδριο είναι να επεξεργαστεί και να προβάλει μια γενική πολιτική γραμμή, αναλύοντας τη σημερινή κρίσιμη διεθνή κατάσταση, τις τάσεις που διαμορφώνονται κάτω από την επίδραση των αλλαγών στους παγκόσμιους συσχετισμούς δυνάμεων, των ανελέητων ανταγωνισμών των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των νέων κατακτητικών πολέμων τους, καθώς και τη γενναία αντίσταση των λαών, με τον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό να βρίσκεται στην πρωτοπορία των λαϊκών αγώνων. Να εκτιμήσει την εσωτερική πολιτική κατάσταση, την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη που έχει επιφέρει μεγαλύτερη επιδείνωση των γενικών όρων ζωής του λαού και της εργατικής τάξης. Και στη βάση όλων αυτών των εξελίξεων που σημειώθηκαν να αξιολογήσουμε και να εκτιμήσουμε μέσα από ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο τις πολιτικές θέσεις, τον ευρύτερο προσανατολισμό, τον απολογισμό δράσης του M-Λ KKE και να χαράξουμε τα άμεσα πολιτικά καθήκοντα και τα μέτωπα πάλης του κόμματος για την επόμενη περίοδο, βγάζοντας τα αναγκαία συμπεράσματα προκειμένου να δυναμώσουμε την πάλη μας και να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που εκδηλώνονται στην κομματική ζωή και δράση.

Στόχος του Μ-Λ ΚΚΕ είναι επίσης να σταθεί πάνω στα μεγάλα και επίκαιρα ιδεολογικά ζητήματα του αντιρεβιζιονιστικού αγώνα και της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, που παρά τις δυσκολίες και τις δοκιμασίες που πέρασε στη διάρκεια της πολυκύμαντης διαδρομής του, δεν έχασε ποτέ τον επαναστατικό του προσανατολισμό, την αγωνιστική διάθεση των δυνάμεων που το συγκροτούν να συνεισφέρουν στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας. Καθώς συμπληρώνονται εφέτος 60 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού «Αναγέννηση» το 1964, που σηματοδότησε τη δημιουργία του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας, να τιμήσουμε τα 60 χρόνια αδιάκοπης δράσης και προσφοράς του για την επαναστατική υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού μας, για τα μεγάλα ιδανικά του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.

***

Στόχος του M-Λ KKE, βαδίζοντας προς το 7ο Συνέδριό του, είναι να αναπτύξει μια πλατιά συζήτηση με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, στην Αθήνα και στην επαρχία, πάνω στα βασικά πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα που απασχολούν το λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, να διαδώσει και να εμπλουτίσει τις θέσεις του μέσα από έναν ζωντανό, ουσιαστικό διάλογο, δυναμώνοντας τους ιδεολογικοπολιτικούς δεσμούς και τις σχέσεις του με κάθε αγωνιστή του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος, με κάθε λαϊκό αγωνιστή που βαδίσαμε μαζί στους αγώνες.

Να συζητήσει για τα ζητήματα του μαζικού κινήματος, τις δυσκολίες που ορθώνονται και τις αιτίες που φρενάρουν την ανάπτυξη και αποτελεσματικότητα της εργατικής και λαϊκής πάλης, εξοπλίζοντας την οργάνωση μπροστά στα δύσκολα πολιτικά και οργανωτικά καθήκοντα της νέας περιόδου. Να συζητήσει για το συνδυασμό της μαζικής και κομματικής δουλειάς.
Να δει πώς θα πετύχει την ισχυροποίηση της κομματικής οικοδόμησης, την πλατύτερη σύνδεση του Μ-Λ ΚΚΕ με τους εργαζόμενους, το δυνάμωμα της οργανωτικής του επιρροής.

Βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση ενός κομματικού σώματος που θα στεφθεί από επιτυχία, όπως φιλοδοξούμε να είναι το 7ο Συνέδριο, που θα βγάλει το M-Λ KKE πιο ισχυρό, συσπειρωμένο, ιδεολογικοπολιτικά έτοιμο να δώσει τη δική του συμβολή στους αγώνες του λαού μας, είναι η πιο ουσιαστική και ενεργητική συμμετοχή όλων των συντρόφων και συναγωνιστών του κόμματος και της νεολαίας σε αυτή την πλατιά κομματική διαδικασία και συζήτηση.

H KE καλεί όλους τους συντρόφους, τους αγωνιστές του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος, κάθε λαϊκό αγωνιστή που αντιμάχεται την ολομέτωπη επίθεση του ιμπεριαλισμού, της ντόπιας πλουτοκρατικής ολιγαρχίας και των κυβερνητικών εντολοδόχων τους, να συμβάλουν ενεργητικά με τις δικές τους θέσεις και απόψεις, με την κριτική και τις παρατηρήσεις τους για την τελική επεξεργασία, τη διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό της γραμμής και των καθηκόντων που θα χαράξει το 7ο Συνέδριο του M-Λ KKE.

πηγή: Λαϊκός Δρόμος

e-prologos.gr

Βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο; Μοιραστείτε το